logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontrolka ładowania Poloneza świeci po odwrotnym podłączeniu akumulatora

povel2 20 Mar 2008 14:40 1734 5
REKLAMA
  • #1 4931782
    povel2
    Poziom 11  
    witam ,niedawno kupilem nowy akumulator do mojego samochodu i zostawilem go na miejscu starego ,moj syn przyszedl i na odwrot umiescil klemy gdy mnie nie bylo(klem od minusa wbil na sile)po czym na niektorych kablach przypiekla sie izolazcja,ale nadal nadaja sie one do uzytku,widac jednak ze zrobilo sie male zwarcie...od tamtej pory kontrolka ladowania swieci mi sie caly czas nawet na wyciagnietym kluczyku ze stacyjki,gdy wlacze zaplon lub uruchomie silnik ona gasnie ,ladowanie jest bo gdy wyjme klem na wlaczanym silniku ,on nadal pracuje,na wolnych obrotach gasnie dopiero.,dodam ze odlaczalem kable od regulatora,ze stacyjki i kontrolka nadal swiecila,jednak po odlaczeniu czerwonego kabla z alternatora dopiero gasla,moglby mi ktos w tym pomoc bo naprawde nie wiem gdzie szukac przyczyny,...dzieki z gory za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4931932
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    Spalone główne diody alternator do naprawy.P
  • REKLAMA
  • #3 4933111
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    a odłącz przewody od alternanora i zobaczysz czy pali ci się kontrolka od ladowania, jak po odłączeniu będzie się paliła to znaczy że są sklejone przewody w wiązce, a jak nie to oznaczać to będzie, że masz uszkodzone diody w alternatorze (co jest najbardziej prawdoporobne). Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4933126
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Spalone diody i tyle. Nie zdejmuje się klem na włączonym silniku, bo spalisz moduł, i inne urządzenia. Nie odłącza się akumulatora od alternatora podczas jego pracy.
  • REKLAMA
  • #5 4933266
    povel2
    Poziom 11  
    po odlaczeniu czerwonego cienkiego gasnie ,jest obok czarny,ale on na nic nie wplywa,no i dwa grubsze idace od akumulatora i rozrusznika,ale to one musza byc juz na stalem,ja odlaczalem akumulator podczas pracy silnika wlasnie,no i dzialal on dobrze bez akumulatora,gasl na wolnych obrotach,po wlaczeniu silnika kontrolka ladowania gasnie i niby jest ladowanie,ale tak naprawde niema bo gdy zostawilem na pare minut zapalony samochod i ze wszystkimi odbiornikami,akumulator praktycznie padl
  • #6 4933417
    rico37p
    Poziom 28  
    Ocena: 316
    viper555 napisał:
    Spalone główne diody alternator do naprawy.P
    I to jest najważniejsze zdanie w tych postach.
REKLAMA