logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zakodować centralny zamek w Renault Laguna I po wymianie płytki?

Buczusiek 20 Mar 2008 19:39 40471 12
  • #1 4933019
    Buczusiek
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam.
    Zacznijmy od tego że do stacyjki z elementami odbierającymi sygnał z kluczyka lała się woda. Płytka po prostu się zepsuła, została wymieniona na nową u jakiegoś gościa. Teraz nadal nie mogę jej użytkować gdyż nie jest zakodowana i nie wiem jak mam to zrobić posiadając oryginalny kluczyk Laguny.
    Serdecznie dziękuję za pomoc, nie pozostanę z długiem :)
  • #2 4933088
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Witam, zdaje mi się że jest to opisane między dokumentacjami alarmów samochodowych. Pozdrawiam
  • #3 4933135
    Buczusiek
    Poziom 15  
    Niestety nie posiadam takiej dokumentacji...
  • #4 4937175
    Buczusiek
    Poziom 15  
    Ktoś wie jak to zrobić krok, po kroku?
  • #5 4937308
    pietrek_pl
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Znalazłem coś takiego. Może pomoże. Najlepszym jednak sposobem jest wywalenie tego bardzo zawodnego systemu, wyczyszczenie immo w sterowniku i dołożenie odzielnego sterowania centralnego zamka.
    Załączniki:
    • Laguna I.rar (87.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4937915
    Buczusiek
    Poziom 15  
    W samochodzie wygląda to tak że zaraz koło światełek w dachu jest takie jakby czarne oczko i w środku znajduje się płytka odbierająca sygnał z kluczyka. Przez dach lała się woda (teraz jest to uszczelnione) i zalała płytkę całkowicie ją psując. Pewien facet zrobił nową płytkę (oczywiście nie za darmo :] ) ale nie umiał jej zakodować kodem z kluczyka. W serwisie kosztuje to trochę kasy (300 złotych!)... muszę wiedzieć jak znaleźć kod kluczyka i jak zakodować płytkę aby łapała odpowiedni sygnał... od razu mówię że w kluczyku wymieniano baterie nie raz :) Chyba że to płytka jest zakodowana a kluczyk nie? Nie wiem...
    EDIT:
    po rozkręceniu kluczyka jak na instrukcji, na płytce naklejony jest jakiś kod.
  • #7 4938001
    Andrzej Mrowczynski
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    na opisie który załączyłeś masz kolego dokładnie opisane.wcisnąć przycisk zamka centralnego w kabinie i przytrzymać przez 5sek ,puścić.w ciągu 15sek nacisnąć przycisk w kluczyku 2-krotnie
  • #8 4938023
    Buczusiek
    Poziom 15  
    Nie znam angielskiego na poziomie technicznym pójdę do autka i sprawdzę :)
    EDIT:
    No cóż... byłem w samochodzie zrobiłem tak jak podałeś czyli wcisnąć na 5 sekund przycisk zamykania drzwi w kabinie, potem nacisnąć 2 razy przycisk na kluczyku... NIE PODZIAŁAŁO...
  • #9 4940815
    Buczusiek
    Poziom 15  
    Mam instrukcję do samochodu po polsku (ksero) i drugą (oryginalną) po niemiecku ale nic tam o tym nie piszą.
  • #10 5209617
    djziolek1
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Bo to jest Panowie czynność serwisowa...
    Jeżeli wymienialiście płytke z diodami odbiorczymi to nic nie trzeba robic...jeśli klucz byl wpisany w komputer samochodu czyli nie byl rozkodowany nie byly wyjmowane baterie itp to wystarczy wymienic ta plytke i pilot nadal bedzie dzialal...ta plytka to tylko tunel miedzy kompem a kluczykiem/pilotem...
  • #11 7240420
    irb
    Poziom 1  
    Ocena: 11
    Witam czy ktoś mógłby mi pomóc odczytać kod pilota Laguna1 oraz podać procedurę kodowani pilota
  • #12 7241107
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Procedure awaryjnego odpalania?
  • #13 7241373
    _lenin
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Na forum laguna jest sporo informacji na ten temat

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Laguna I po wymianie uszkodzonej płytki odbierającej sygnał z kluczyka (spowodowanej zalaniem wodą) pojawia się problem z jej zakodowaniem do oryginalnego kluczyka. Płytka ta jest elementem systemu centralnego zamka i immo, umieszczonym w module przy oświetleniu wnętrza. Wymiana płytki na nową nie zawsze wymaga kodowania, jeśli klucz był wcześniej zapisany w komputerze samochodu i nie był rozkodowany ani nie wyjmowano z niego baterii. Procedura kodowania według znalezionych instrukcji polega na przytrzymaniu przycisku centralnego zamka w kabinie przez 5 sekund, a następnie dwukrotnym naciśnięciu przycisku na kluczyku w ciągu 15 sekund, jednak metoda ta nie zawsze działa. Dokumentacje serwisowe i instrukcje użytkownika nie zawierają szczegółów dotyczących kodowania płytki. Alternatywnym rozwiązaniem jest usunięcie oryginalnego systemu i zastosowanie oddzielnego sterowania centralnym zamkiem. Koszt serwisowego kodowania w autoryzowanym serwisie wynosi około 300 zł. W kluczyku znajduje się naklejony kod, jednak nie jest jasne, czy to płytka czy klucz wymaga kodowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA