logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspacher D3L 24V - brak zasilania, dymienie i głośna praca ogrzewania

sebotrucker 21 Mar 2008 19:51 9289 8
REKLAMA
  • #1 4937485
    sebotrucker
    Poziom 12  
    Ocena: 83
    Mam problem z webastem eberspacher D3L z dnia na dzień przestało odpalać przed usterką strasznie dymiło na biała i głośno pracowało dodam tylko, że świeca jest dobra, na przewodach dochodzących do świecy niema plusa niedziała mi również zapalniczka która jest podłaczona pod ten sam bezpiecznik co webasto (bezpiecznik jest ok)
    Co się mogło stać z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam sebotrucker:)
    P.S. Jeżeli to zły dział to proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 4938095
    Kamilo16
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Witam..... Sprawdzał Pan może zasilanie w gnieździe tego bezpiecznika? Jest tak napięcie?
  • REKLAMA
  • #3 4939085
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 407
    to że bezpiecznik jest dobry to nie znaczy że jest zasilanie sprawdzić musisz przy samym sterowniku, a co do tego ciężkiego palenia ,przyczyną jest wypadnięcie wykładziny komory paleniskowej ,jest to taka siatka pokryta czmś w rodzaju gliny ,wykruszenie się tej niby gliny powoduje problemy z paleniem . matomiast głośna praca jest wynikiem uszkodzenia łożysk w silniku jest to stosunkowo stare urządzenie więc wszystkiego można się spodziewać jeśli silnik jest uszkodzony to koszt naprawy jest nieopłacalny
  • #4 4946121
    sebotrucker
    Poziom 12  
    Więc tak Mam dwie ciężarówki w których webasta nie działają w jednej webasto było od nowości nie odpalane czyli 9 lata w drugiej jeszcze niedawno odpalało ale teraz po włączeniu jest brak napięcia na przewodach dochodzacych do świecy żarowej. Słyszałem, że za pomoca kombinacji klawiszy na wyświetlaczy pokazuje się kod z błedami jezeli można to sprawdzic to za pomoca jakich klawiszy:?: Prosze o pomoc.
    sorry że daje takie linki ale niemam jak zrobic zdjęć
    1 sterownik nr 1 z webasta D3L
    http
    2 sterownik nr 2
    http://www.ebac.pl/i/images/stories/z%20webasto%20zegar%20c.jpg
    za pomoca kodów błedów bedzie mi łatwiej zdjagnozować usterkę.
  • REKLAMA
  • #5 4948637
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 407
    zeby wszystko było jasno jeśli jest to D3L to one nie mają diagnozy natomiast D3LC posiadają autodiadnostykę ,musisz wszystko sprawdzić na piechotę świeca ,czujniki ,wentylator ,,pompa paliwa ,sterownik poszukaj na elektrodzie ja kiedyś chyba opisywałem procedury naprawcze
  • #6 4968893
    sebotrucker
    Poziom 12  
    W Jednym aucie mam Eberspacher D3l które dzisaij mi odpaliło ale gdy się włańcza piec dtrasznie dymi i nieruwno pracuje.
    W w drugim mam eberspacher Air top które 9 lat jest nie odpalane i nie reaguje co może być z tmi webastami:?:
    Z góry dzieki za pomoc:)
  • #7 4971730
    GRISZA14
    Poziom 16  
    Ocena: 100
    air top jest to ogrzewanie webasto jeżeli jest zasilanie to po właczeniu powinna zapalic się kontrolka na włączniku a jak jest coś nie tak to powinna sygnalizowac usterkę kodem migowym
  • #8 4972332
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    Najczesciej jak dymi na czarno to jest za dużo paliwa a dawkę się ustala śrubką na pompce.
  • REKLAMA
  • #9 4973586
    sebotrucker
    Poziom 12  
    No a właśnie dymi na biało może coś się zatkało:?:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ogrzewania postojowego Eberspacher D3L 24V, które przestało się uruchamiać, a przed awarią występowało intensywne dymienie na biało oraz głośna praca urządzenia. Świeca żarowa jest sprawna, jednak na przewodach do niej nie ma napięcia, a zapalniczka podłączona do tego samego bezpiecznika również nie działa mimo prawidłowego bezpiecznika. Zalecane jest sprawdzenie zasilania bezpośrednio przy sterowniku, gdyż sam bezpiecznik może być sprawny, ale brakować napięcia. Przyczyną ciężkiego palenia może być wypadnięcie wykładziny komory paleniskowej (siatka pokryta materiałem podobnym do gliny), co powoduje problemy z zapłonem. Głośna praca może wynikać z uszkodzenia łożysk silnika, co w starszych urządzeniach jest częstą usterką i może być nieopłacalna do naprawy. Modele D3L nie posiadają autodiagnostyki, w przeciwieństwie do D3LC, dlatego diagnoza wymaga manualnej kontroli świecy, czujników, wentylatora, pompy paliwa i sterownika. Dymienie na biało może wskazywać na zatkanie układu paliwowego, natomiast dymienie na czarno jest efektem nadmiernej dawki paliwa, którą reguluje się śrubką na pompce. W przypadku modelu Air Top, który jest odmianą Webasto, obecność zasilania powinna być sygnalizowana kontrolką, a błędy kodami migowymi na włączniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA