logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspacher D1L 24V - ciągła praca, brak reakcji na wyłącznik, brak sygnału do pompki

luki211 14 Lis 2010 11:14 3435 8
REKLAMA
  • #1 8741584
    luki211
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Posiadam starsze ogrzewanie postojowe eberspacher D1l 24V, i mam następujący problem: po podłączeniu zasilania załącza się piec, chodzi ciągle, nie reaguje na wyłącznik .Świece grzeje cały czas, wentylator chodzi, ale do pompki paliwowej nie dochodzą żadne sygnały. Żeby go wyłączyć muszę odpinać wtyk z zasilaniem. Do tej pory ogrzewanie pracowało normalnie. Co sie mogło stać?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8742563
    epablo
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Potwierdzam poprzednika mialem podobny wypadek - swieca sterowana jest przez kasete, wiec prawdopodobnie uszkodzona.
  • #4 8746741
    luki211
    Poziom 13  
    arturavs napisał:
    Kaseta do wymiany, albo naprawić.

Chodzi o ten sterownik w aluminiowej obudowie?? a jak naprawić to pewnie fachman potrzebny.
  • REKLAMA
  • #5 8746882
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    Tak , ten w aluminiowej obudowie (taka puszka). Sprawdź dodatkowo bezpiecznik termiczny na obudowie ( pod taką kremową gumką) . Odcina on pompkę paliwa. Ile czasu czekałeś na wyłączenie?
    Jak powyżej kilkunastu minut , to jednak sterownik. Żaden piec nie wyłącza się natychmiast , tylko liczy czas do ostudzenia pieca i dopiero wtedy wyłącza się.

Tak mi to przyszło do głowy , bo dziś taki sam wygrzebałem z rupieci i przypomniałem sobie co nieco.

Piec jest zabytek , ale jeżeli tanim kosztem można naprawić.

Podaj ile czekałeś na wyłączenie.

I czy typ jest na pewno D1L, bo są jeszcze D1LC , D1LE i D1LC Compact.
  • REKLAMA
  • #6 8746976
    luki211
    Poziom 13  
    Chodziło ponad 30min, a ja byłem poza samochodem. Później się zorientowałem, że coś słabo dmucha, a ono grzało tyle pewnie ile świeca potrafiła nagrzać. Na pewno jest to ogrzewanie eberspacher D1L. Sprawcze jeszcze to pod gumką, ale jutro.
    Jak mogę naprawić taki sterownik? Na dzień dzisiejszy mało kto już takie coś grzebie, a szkoda mi wyrzucać, bo do tej pory latało. Chyba, że ja coś jestem w stanie zdziałać jako elektryk amator.
  • Pomocny post
    #7 8746996
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    Możesz rozebrać puszkę i obejrzeć styki przekaźników. Ewentualnie to samo z regulatorem prądu świecy ( taki większy przekaźnik w plastikowej obudowie podłączony między kasetę a świecę ). Czy stało się to raz ? Czy kilka razy próbowałeś odpalać? A może pompka zgniła ? ( styki ). Dwa zielone przewody ,
    wychodzące z wiązki urządzenia z kostką. Jeżeli pompka ok. , to między nimi powinien byś opór ok. 30 ohm. Mierzone przy piecu.
  • #8 8747311
    luki211
    Poziom 13  
    Kilka razy próbowałem i to samo. Pompkę właśnie sprawdzałem sprawdzałem podłaczając jej prąd, bo zastanawiało mnie że wszystko chodzi a nie grzeje; słychać było, że sie odzywała. Jutro posprawdzam to co pisałem i napisze. Dzięki wielkie.
  • #9 8751014
    luki211
    Poziom 13  
    Dziś, zdjąłem obudowę ze sterownika, na oko wszystko ok, więc chciałem zobaczyć czy załącza sie ten stycznik na cewce. Podłączyłem kostki bez obudowy i ogrzewanie wystartowało normalnie. Pompka cyka, piec zapala. Nie wiem co było powodem chwilowej niesprawności, ale juz jest ok. Nie złożyłem jeszcze tego tak jak było, bo zabrakło czasu, ale mam nadzieje, że juz będzie dobrze. Tak czy inaczej, dziękuje za poradę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ogrzewaniem postojowym Eberspacher D1L 24V, które po podłączeniu zasilania działa ciągle, nie reagując na wyłącznik. Świece grzeją, wentylator działa, ale nie ma sygnału do pompki paliwowej. Użytkownik musiał odłączać zasilanie, aby wyłączyć piec. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w uszkodzonej kasetce sterującej, a także w bezpieczniku termicznym. Po sprawdzeniu i rozebraniu obudowy sterownika, użytkownik zauważył, że piec działał normalnie, co sugeruje chwilową niesprawność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA