logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 1.8 - trudny rozruch silnika po wymianie aku.

Laber 22 Mar 2008 18:08 11254 21
REKLAMA
  • #1 4941402
    Laber
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Proszę o pomoc- w passacie 1.8 benzyna (B5) padł mi akumulator po tym jak auto stało 10 dni w garażu. Po wymianie akumulatora zacząłem mieć problemy z rozruchem auta tzn. gdy go zapalam w silniku coś strzela i auto gaśnie, po kilku rozruchach i takim strzelaniu uspokaja się i dalej wszystko jest ok. Powtarza się to jak samochód stoi ok. 7-8godz. Mechanik sprawdził i orzekł że to wina wtryskiwaczy paliwa, drugi mechanik stwierdził usterkę przepływomierza powietrza. Samochód jeżdzi na gaz, niedawno wymieniałem świece, natomiast filrt z paliwa wymieniłem po orzeczeniu pierwszego mechanika, który powiedział że to mogła byc wina złego paliwa. który z tych mechaników jest bliższy prawdy, bo juz nie wiem co o tym myśleć. Z góry dziękuje za pomoc.

Temat poprawiłem - proszę autora, aby zapoznał się z p. 11 Regulaminu forum.

[MS]
  • REKLAMA
  • #2 4941856
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    ptaszek1975 napisał:
    Czy auto zachowuje się tak samo na benzynie i na gazie.Ja sprawdziłbym kopułkę czy nie ma tam wilgoci ,bo jak będzie to może strzelać,wymieniałeś przewody,świece.

taaa zbunkrowana ta kopułka bo nigdy jej w tym silniku nie widziałem. :D
    ..a tak poważnie nie piszesz jaka instalacja LPG, zdejmij przewód gazowy z miksera przed dłuższym postojem zaślep go i zobacz jak zapali.Takich objawów raczej nie dają uszkodzone wtryskiwacze ani przepływomierz..
  • #3 4942388
    Laber
    Poziom 10  
    Auto zachowuje się tak przy zapalaniu na benzynie przez kilkanaście sekund silnik prycha i strzela i silnik gaśnie, po kilku takich zapłonach wreszcie dochodzi do siebie - powtarza się to gdy auto dłużej postoi zwłaszcza po nocy. Wymienione mam świece i filtr paliwa. Inst. gazowa założona 9 miesięcy temu( Lovatto). W serwisie powiedzieli abym nabył przepłuwomierz powietrza to mi wymienią ale mam wątpliwości.
  • #4 4943927
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    no fajnie a teraz podaj rok,kod silnika,i czy pamięć usterek została odczytana ,a jeśli tak to jakie błędy ew.zarejestrowano.Czuję,że prostej recepty bez pomiaru parametrów nie uzyskasz.
    Rada:zmień elektryka inaczej wymienisz pół auta.
  • #5 4943956
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Zdejmij klemę minusową na kilka minut, po czym załóż ją z powrotem, objawy powinny ustąpić. Ważne - klemę załóż od razu pewnie, tak żeby nie iskrzyło przy zakładaniu, to jest cała przyczyna twoich kłopotów.
  • REKLAMA
  • #6 4944895
    Laber
    Poziom 10  
    Momik12 - rok 1999, oznakowanie silnika WVWZZZ3BZXX038800 APT
    byłem w serwisie VW - komputer nic nie wykazał , powiedzieli że to uszkodzony przepływomierz powietrza ale nie wiem na jakiej podstawie to stwierdzili bo nie miałem możliwości porozmawiać.
    Dla mnie jest to dziwne że auto tak się zachowuje tylko po długotrwałym postoju, a póżniej cały czas w ciągu dnia jest ok irano znów problem z odpaleniem. Pomóżcie proszę bo nie wiem czy zamawiac ten przepływomierz powietrza.
  • #7 4945105
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Laber napisał:
    Momik12 - rok 1999, oznakowanie silnika WVWZZZ3BZXX038800 APT
    byłem w serwisie VW - komputer nic nie wykazał , powiedzieli że to uszkodzony przepływomierz powietrza ale nie wiem na jakiej podstawie to stwierdzili bo nie miałem możliwości porozmawiać.
    Dla mnie jest to dziwne że auto tak się zachowuje tylko po długotrwałym postoju, a póżniej cały czas w ciągu dnia jest ok irano znów problem z odpaleniem. Pomóżcie proszę bo nie wiem czy zamawiac ten przepływomierz powietrza.

Przecież Ci napisałem co trzeba zrobić,nie wiem co to za serwis jeśli wadę określa jako usterkę przepływomierza jeśli pamięć usterek ECU nic na ten temat nie mówi. A po nadto to co ma przepływomierz do opisanych przez ciebie objawów ? Nawet przy uszkodzeniu silnik nie powinien prychać i gasnąć, sterownik wchodzi w tryb awaryjny i wolniej, ale jedziesz dalej.
  • #8 4945118
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Pewnie że błędów nie będzie ale po to są parametry które będą się różnić .P
  • #9 4946106
    Laber
    Poziom 10  
    Robokop- klemę zdjąłem na 5 minut i pewnie założyłem - niestety nic to nie pomogło.
  • #10 4946470
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Coś mnie się wydaje że źle trafiłeś do niewłaściwych mechaników po padniętym aku zawsze trzeba zrobić kasowanie wartości wyuczonych a potem nastawy podstawowe i powinno wszystko zatrybić to w serwisie tego nie zrobili?
  • #11 4950002
    Laber
    Poziom 10  
    Akumulator nie był wymieniany w serwisie
  • REKLAMA
  • #12 4950099
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    klemę wypinij na dłużej...... w taki sposób np adaptauje się przepustnicę. Trzeba dać temu trochę czasu. Odepnij na 5h i dopiero sprawdz.
  • #13 4950335
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    Ale kocopoły "tak adoptuje się przepustnicę",w tym silniku vag 01 silnik
    04 nastawy podstawowe kanał098 i trwa adaptacj przepustnicy 4 sek,
    ściągać kleme -to pomaga w oplu 92r, a nie w passacie.
    A co do problemu stawiam na przepływomierz
    Pozdrawiam Artur
  • #14 5173965
    MariuszA
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam !

Ja bym faktycznie stawiał na nastawy podstawowe, adaptacje przepustnicy, ale warto by było dokładnie sprawdzić czy temp płynu chłodzącego nie poszła gdzieć na wartości minusowe (uszkodzenie czujnika temp płynu).
    A jeśli chodzi o przepływomierz - to on może być uszkodzony a komputer nic nie pokaże - wtedy pozostaje obserwacja parametrów. Może być tak ze bedzie trochę źle pokazywał komputerowi masę powietrza, ale nie powinieneś tego odczuwać, bo do pewnych granic komputer sterujący będzie to korygował (oczywiście na tyle ile może). Ale nawet jeśli parametry odjeżdzają znacząco od normy to i tak nie powinno strzelać prychać itp.

A co do gazu - o ile wiem to powinna być sekwencja, tak? Może komputer gazu cos zaczął szwankować i może daję jakąś dawkę gazu do paliwa ??
  • #15 7201059
    virusik222
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    witam

mam taki sam problem w swoim 1.8 20V.

wymienialem łożysko wiskozy i odłączylem akumulator bo wyjmowalem alternator itp. byl lepszy dostęp.
    po złożeniu wszystkiego do kupy i podłączeniu akumulatora podczas odpalania gdy jest zimny strzela troche i gasnie. tzn odpali ale podczas rozruchu musze trzymac gaz w podlodze przez kilka sekund zeby zalapoal i bedzie ok..

gaz nie ma nic do tego bo sekwencja odpala zawsze na benzynie....................
  • #16 7203255
    arek422
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Podłącz choćby jakiegoś vaga i odczytaj błędy ,

P.s Wildze że kolega Mieszka nie daleko mnie :P
  • #17 7239919
    dvd74
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Laber napisał:
    Proszę o pomoc- w passacie 1.8 benzyna (B5) padł mi akumulator po tym jak auto stało 10 dni w garażu. Po wymianie akumulatora zacząłem mieć problemy z rozruchem auta tzn. gdy go zapalam w silniku coś strzela i auto gaśnie, po kilku rozruchach i takim strzelaniu uspokaja się i dalej wszystko jest ok. Powtarza się to jak samochód stoi ok. 7-8godz. Mechanik sprawdził i orzekł że to wina wtryskiwaczy paliwa, drugi mechanik stwierdził usterkę przepływomierza powietrza. Samochód jeżdzi na gaz, niedawno wymieniałem świece, natomiast filrt z paliwa wymieniłem po orzeczeniu pierwszego mechanika, który powiedział że to mogła byc wina złego paliwa. który z tych mechaników jest bliższy prawdy, bo juz nie wiem co o tym myśleć. Z góry dziękuje za pomoc.

Temat poprawiłem - proszę autora, aby zapoznał się z p. 11 Regulaminu forum.

[MS]

wymontuj przepływomierz odłącz go przekręć zapłon wyłącz podłącz vaga pokarze błąd air flow załącz go zamontuj zapal silnik skasuj błąd tak tez mozna oszukać komputer
  • #18 7240198
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 9268316
    kubas10
    Poziom 25  
    Ocena: 1547
    Witam, mam taki sam problem jak koledzy napisali powyżej. Passat B5 APT 20V, podmieniłem na oryginalną przepływkę i cały czas to samo, zrobiłem adaptacje przepustnicy po jej umyciu i też nie pomogło (Gtumann), po kilku próbach jak samochód ciężko odpala - świece zalane. A może wariator faz rozrządu ?? Chodź gdy samochód odpalił to nie słychać łańcuszka z tyłu silnika...
  • #20 9269802
    szajbus181
    Poziom 15  
    Ocena: 68
    A widziałeś kiedyś w passacie wariator faz rozrządu bo ja jestem bardzo ciekawy gdzie on się znajduje?? Zorganiuzuj sobie przepływkę na podmiankę i cewki bo to może być przyczyną. Jak masz skad to wrzuc tu logi przepływki.
  • REKLAMA
  • #21 9271428
    kubas10
    Poziom 25  
    Ocena: 1547
    To nie wiemy że w B5 20V jest wariator ?? Widzę że z taką wiedzą to mi nie pomożesz...
  • #22 9313762
    szajbus181
    Poziom 15  
    Ocena: 68
    To jeśli kolega jest taki genialny to może nam powie gdzie on się znajduje??

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B5 1.8 benzyna (rok 1999, silnik APT) po wymianie akumulatora pojawiły się problemy z rozruchem: silnik prycha, strzela i gaśnie, zwłaszcza po dłuższym postoju (7-8 godzin). Po kilku próbach auto odpala normalnie. Wymieniono świece i filtr paliwa, samochód jest z instalacją LPG Lovatto. Mechanicy wskazywali na uszkodzenie wtryskiwaczy lub przepływomierza powietrza, jednak diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów. Zalecano wykonanie adaptacji przepustnicy i kasowanie wartości wyuczonych po wymianie akumulatora, co nie zostało wykonane w serwisie. Próby odłączenia klemy na kilka minut nie przyniosły efektu, sugerowano dłuższe odłączenie (np. 5 godzin) dla adaptacji. Dyskusja podkreśla, że uszkodzony przepływomierz powietrza raczej nie powoduje opisanych objawów, a brak błędów w ECU wskazuje na konieczność pomiaru parametrów pracy silnika. Wspomniano także o możliwym uszkodzeniu czujnika temperatury płynu chłodzącego oraz o konieczności sprawdzenia działania sekwencyjnej instalacji gazowej. Wątpliwości budziła sugestia o wariatorze faz rozrządu w tym silniku, co zostało zakwestionowane. Proponowano podłączenie interfejsu diagnostycznego VAG do odczytu parametrów i błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA