logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bauknecht GSIS6321 - miganie diody 8 razy, nie grzeje wody

biurotex 22 Mar 2008 19:37 24383 12
REKLAMA
  • #1 4941838
    biurotex
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Problem polega na tym że wchodzi w cykl ale w momencie gdy powinna zacząć grzać (wszystko jedno, jaki program) wypompowuje wodę, grzałka sprawna.
    A następnie dioda start miga 8 razy.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4942046
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    F8 - water level failure.
  • REKLAMA
  • #3 4942424
    biurotex
    Poziom 12  
    I co to znaczy i jak sobie z tym poradzić
  • #4 4942947
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3232
    Płynu do zmywania lub innego wysokopiennego środka nie używasz przypadkiem?
  • #5 4943287
    biurotex
    Poziom 12  
    Nie , Calgonit
  • REKLAMA
  • #6 4943925
    mrhari
    Witam,
    Sprawdź otwory w natryśnicach czy nie są poblokowane resztkami. Spróbuj czy uda Ci się otworzyć je używając np. ostrego noża. Wyszoruj też porządnie filtr.
  • #7 4949020
    biurotex
    Poziom 12  
    natryśnice wyczyszczone filtr równierz i dalej tak samo
  • #8 4950963
    mrhari
    Sprawdz czy w obudowie zmywarki nie zebrala sie woda, sprawdz styropianowy plywak oraz wlacznik ktory jest tym plywakiem sterowany.
    Sprawdz i wyczysc jeszcze element oznaczony nr 5830 na rysunku
    Zmywarka Bauknecht GSIS6321 - miganie diody 8 razy, nie grzeje wody

przepraszam za brak pl.liter ;)
  • #9 6691578
    mamab
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    mrhari napisał:
    "Sprawdz i wyczysc jeszcze element oznaczony nr 5830 na rysunku"

Jak się dostać do tego elementu i jak go wyczyścić?
  • REKLAMA
  • #10 6706872
    mamab
    Poziom 11  
    Udało nam się dostać do tego czujnika, ale nie mogliśmy go wyjąć :cry: Mąż odpiął przewody, czujnik się kręci ale nie wychodzi. Może wspomożecie nas radą jak tego drania wyciągnąć.
  • #11 6708795
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    mamab napisał:
    Udało nam się dostać do tego czujnika, ale nie mogliśmy go wyjąć :cry: Mąż odpiął przewody, czujnik się kręci ale nie wychodzi. Może wspomożecie nas radą jak tego drania wyciągnąć.

po przekrenceniu małe! ruchy lewo prawo i ciągnąć
  • #12 6717293
    mamab
    Poziom 11  
    Dziękuję za podpowiedź. Będziemy próbowali. Przez weekend uruchamiałam zmywarkę przez program serwisowy. Po 4 - 5 min pracy programu serwisowego resetowałam ją i zmywarka dawała się przez 2 - 3 mycia uruchamiać normalnie. Dziś chciałam ją uruchomić i znów musiałam użyć najpierw programu serwisowego. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co może jej dolegać?
  • #13 8471609
    emi1234
    Poziom 1  
    Witam,
    widze, ze podobne problemy to norma dla uzytkownikow zmywarek. Ja mam podobny. Poczytalam, zrobilam wszytsko co tu zostalo juz powiedziane(tzn. przeczyscilam filtry, sprawdzilam na spodzie zmywarki czy nie ma jakiegos przecieku, uruchomilam program serwisowy itd.) Okazalo sie, ze byl malenki przeciek na laczeniu odplywu wody z czyms malym z kostka, ktora byla lekko zasniedziala). Udalo nam sie uruchomic zmywarke. Dzialala przez 3mycia po czym bylo zwarcie w domu podczas gdy zmywarka zaczela dzialac(ale nie wiem czy to z winy zmywarki, czy z winy zbyt wielu podlaczonych urzadzen w kuchni) i juz nic nie dalo sie zrobic. Wczesniej pojawil sie F4, ale teraz zmywarka na poczatku zaczyna pobierac wode, pi czym moim zdaniem, ja odpompowuje a potem mieli i mieli....bez konca(wlasnie mieli 34minute na programie do szkla). Wody w srodku nie ma, ramiona sie nie kreca a zmywarka udaje, ze pracuje.
    Bardzo prosze o pomoc. Nie usmiecha mi sie wydawac -set zlotych.
    Jesli nic Wam nie przychodzi do glowy, to moze choc podajcie, prosze, jakies namiary na godna polecenia osobe, ktora naprawilaby, nie naciagajac mnie niepotrzebnie, moja zmywarke. Chodzi o Wawe(srodmiescie).
    Z gory slicznie dziekuje.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bauknecht GSIS6321 wchodzi w cykl pracy, lecz podczas fazy grzania wody następuje wypompowanie wody i miganie diody start 8 razy, co odpowiada błędowi F8 – awarii poziomu wody. Grzałka jest sprawna, a problem nie zależy od wybranego programu. Użytkownik potwierdził stosowanie środka Calgonit, wykluczając wysokopienne detergenty. Zalecane jest sprawdzenie i oczyszczenie natryśnic oraz filtra, co zostało wykonane bez poprawy. Następnie wskazano na konieczność kontroli obecności wody w obudowie zmywarki, stanu styropianowego pływaka oraz wyłącznika sterowanego pływakiem. Szczególną uwagę zwrócono na element oznaczony numerem 5830 na schemacie, który należy wyczyścić. Użytkownicy opisali trudności z demontażem tego czujnika, sugerując delikatne ruchy obrotowe i pociągnięcie. Próby uruchamiania programu serwisowego pozwalały czasowo na normalną pracę zmywarki, jednak problem powracał. W podobnych przypadkach pojawiały się błędy F4 oraz problemy z pobieraniem i odpompowywaniem wody, a także zatrzymaniem ramion natryskowych. Wskazano na możliwe przecieki i zwarcia elektryczne jako potencjalne przyczyny awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA