logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PMC PM49FL004T i Willem czy to się da zaprogramować?

jurek1980 22 Mar 2008 20:55 5259 6
REKLAMA
  • #1 4942224
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Mam Willema wersja 4.5 kupiony gotowy.
    Od dłuższego czasu próbuję zaprogramować nim kości PMC PM49FL004T-33jce. Po przestawieniu suwaka rc dalay na więcej niż 60ms prawidłowo odczytuje id układu.
    Mogę go wykasować, przechodzi testy czystości.
    Problem zaczyna się w momencie programowania.
    Chyba tylko raz przeszedł mi więcej niż 3%.
    Przesuwanie suwakami nic nie pomaga.
    Stosowane softy od 097ja,0.98d5,0.98.d8(ten choć w nazwie jest do pcb5 także rozpoznaje układ)

Mam więc kilka pytań odnośnie programowania tego chipa.
    Czy da się go zaprogramować w willemie?
    Jakie powinny być ustawienia suwaków, ewentualnie prosiłbym o radę co do praktycznego ich ustawiania.
    Przesuwanie suwakiem rc co 2 podziałki jest conajmniej strasznie czasochłonne. Może ktoś jest też w stanie określić w jakim przedziale można programować kości, czy wystarczy np. dla pewności ustawić tu dużą wartość, czy przy zmianie zakresu i zbliżaniu się do właściwego np. rośnie ilość zapisanych danych aż do pokazania się błędu?
    Zmieniłem oczywiście kable sygnałowe, testowałem na kilku różnych kościach, to samo mam np z sst49fl002b.
    Powoli mam już dość walki i zastanawiam się co do zakupu jakiegoś pożądnego programatora.
    Ach proszę nie pisać - zaprogramuj kość w innej płycie, po to jest programator żeby w nim programować, poza tym większość płyt z którymi mam doczynienia ma biosy wlutowane.
    Przeczytałem posty dotyczące programowania na elektrodzie, ale cóż nie znalazłem odpowiedzi, w niektórych jest opisane że ktoś zaprogramował pmc pm49fl004 ale bez literki T, a według sprzedawcy mojego willema te kości z literką T i wbudowanym bootblockiem nie mogą być programowane (pomimo że występują w menu programu 0.98d8)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4955139
    spam027
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Po pierwsze: w jakiej obudowie jest kość (PLCC czy VSOP)??

Jeżeli w VSOP to sprawdź czy dobrze wsadziłeś w Welles'a.

Jeżeli obudowa PLCC.
    Nie podałeś nazwy sprzedawcy więc trudno stwierdzić czy programator ma dokładną budowę wersji 4.5. Jeżeli dokłada budowa jak w wersji 4.5 (posiada tylko jedną podstawkę PLCC) to niestety ale nie zaprogramujesz tej kości. Żeby ją zaprogramować bedziesz musiał dokupić adapter Firmware Hub/LPC.

Jeżeli jest jedna podstawka to napięcie jest tam 5V, a tą kość (według datasheet) programuje się napięciem z zakresu 3.0 - 3.6V Czyli standard Hub/LPC.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4959343
    jurek1980
    Poziom 26  
    Dziękuje za odpowiedź, ta kość jest w PLCC. Programtor firmy Telwis z wbudowaną podstawką hub/lpc. Napięcie na kośći prawidłowe.
    Czy w tej wersji programator można zaprogramować tę kość i szukać dalej błędu, czy poprostu się nie da i nie ma co tracić czasu na kombinację?
  • REKLAMA
  • #4 4959367
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Teoretycznie powinno pójść

Na innych kościach programator działa? Jeśli nie to problemem może być LPT bez EPP
  • #5 4959486
    spam027
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nie wiem skąd ściągnąłeś wersje 0.98d8, ale z tego co pamiętam to wersja pod płytę programatora PCB5.0C.

W załączniku wrzucam 0.98d5, która na pewno jest pod PCB4.5. Spróbuj tą wersją.

Jeśli wykrywa normalnie ID to powinno zaprogramować

Nie zapomnij też o ustawieniach Skip Write 0xFF
    Po rozpoznaniu id musisz dać na "read lockbit" zaznaczony na obrazku.
    PMC PM49FL004T i Willem czy to się da zaprogramować?

EDIT:

Dziękuje za "Pomógł" (+4 punkty)
    Z tego wnioskuje, że udało Ci się zaprogramować tą kość tym sposobem.
    Jak widzisz nie zawsze Producent ma racje ;P
    Załączniki:
    • setup_98d5_PCB45.exe (948.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 6369823
    viniek
    Poziom 11  
    Witam mam identyczny problem napisałeś daj na lock bit ale u mnie jest ta opcja podswietlona na szaro i nic z tym nie mogę zrobić
  • REKLAMA
  • #7 6401490
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ponieważ programowałem to już dość dawno to nie pamiętam czy wciśnięcie bit lock pomogło czy nie. Generalnie u mnie udało się to zaprogramować i od tego czasu zaprogramowałem jeszcze kilkanaście kości tego typu. Moja rada co do oprogramowań do willema to sprawdzać wszystko na czystym systemie operacyjnym, po jakimś czasie doszedłem, że u mnie na samym początku był problem ze sterownikami drukarki, którą dawno temu instalowałem, a o której zapomniałem już zupełnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z programowaniem kości pamięci PMC PM49FL004T-33jce za pomocą programatora Willem w wersji 4.5. Kość jest w obudowie PLCC, a programator firmy Telwis posiada wbudowaną podstawkę Firmware Hub/LPC, co jest wymagane ze względu na napięcie programowania 3.0-3.6V. Pomimo prawidłowego odczytu ID i możliwości kasowania kości, programowanie zatrzymuje się na kilku procentach. Zalecane jest użycie odpowiedniej wersji oprogramowania (np. 0.98 d5 dedykowanej PCB4.5) oraz ustawienie opcji "Skip Write 0xFF" i "read lockbit". Problemy mogą wynikać z niekompatybilności programatora (np. brak adaptera Firmware Hub/LPC w starszych wersjach) lub konfiguracji portu LPT bez EPP. Użytkownicy sugerują testowanie na czystym systemie operacyjnym, gdyż konflikty ze sterownikami (np. drukarki) mogą powodować błędy. W praktyce udało się zaprogramować kości PMC PM49FL004T tym programatorem, jednak wymaga to odpowiednich ustawień i oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA