logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wentylator 12V do wzmacniacza UHER RG 350?

-janusz 23 Mar 2008 07:44 1510 5
REKLAMA
  • #1 4942981
    -janusz
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Skorzystam z tematu, żeby nie zakładać nowego.
    Mam wzmacniacz UHER rg 350, z dosyć sporym radiatorem zajmującym całą 'głębokość' wzmacniacza. W sumie nie jest mi to koniecznie potrzebne, ale chciałbym dodatkowo zainstalowac na radiatorze wentylator, bo wzmacniacz jak dla mnie się troszkę zbyt szybko nagrzewa. Tak czy siak. Nie ma to być jakaś megaprofesjonalna instalacja, więc dysponuję malutkim wentylatorkiem z komputera, który gdzieś się wala po kątach, a zawsze można go tam wykorzystać. Pytanie: Jak? :)

Proszę o propozycje podłączenia takiego wentylatora, 12V, do wzmacniacza, aby się uruchamiał wraz z nim, tudzież przez osobny włącznik. Jak go zasilić? Gdzie to dokładnie podłączyć? A moze zrobic dodatkowe zewnętrzne zasilanie?

I tak dla zaspokojenia ciekawości: jak skonstruować odpowiednie zasilanie dla zespołu 4 takich wentylatorków?

Wybaczcie za takie pytania, ale z elektroniką jeszcze dobrze się nie zapoznałem.

Pozdrawiam

Moderowany przez Artur k.:

Wydzieliłem z archiwalnego tematu.
    Przeniosłem z: "Audio"

• REKLAMA
  • #2 4946388
    Fabi20
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam.
    Jestem szczerze powiedziawszy przeciwnikiem wszelkich przeróbek, tym bardziej związanych z chłodzeniem, jeżeli wszystko masz dobrane to nic nie powinno Ci sie przegrzać, jeżeli jednak chcesz dorobić takie dodatkowe chłodzenie to najprościej poszukać na płycie w układzie zasilacza (w okolicach transformatora sieciowego) stabilizatora 7812, i podpiąć sie plusem pod jego prawe wyprowadzenie,jednak polecał bym zamontowanie prostego termostatu tak żeby wentylator nie pracował kiedy nie potrzeba. W internecie znajdziesz wiele schematów prostych termostatów, tudzież sterowników wentylatora.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4947230
    -janusz
    Poziom 11  
    Plusem pod prawe, minusem pod lewe, się rozumie?

A czy na tym stabilizatorze na pewno istnieje odpowiednie dla takiego wentylatora napięcie?
  • REKLAMA
  • #4 4950693
    Fabi20
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    plusem pod prawe a minusem pod środkowy, lub w dowolny inny punkt masy. Jeżeli na stabilizatorze jest napisane 7812 to znaczy ze jest to stabilizator 12V wiec na jego wyjsciu bedzie 12V
  • REKLAMA
  • #6 4956698
    -janusz
    Poziom 11  
    Wybaczcie, ale jestem totalnym laikiem. Bardzo się nie interesuję. Chyba że jest mi to w pewnym momencie potrzebne :p

Dzięki za pomoc
REKLAMA