logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ART Power LED 3W LED-ALS-P03000mW - niezgodności w danych technicznych

marpio09 24 Mar 2008 14:41 10400 13
REKLAMA
  • #1 4948169
    marpio09
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Chciałem znaleźć jakiegoś użytkownika modelu LED-ALS-P03000mW i zapytać czy jest zadowolony z tej diody.
    Diodę można kupić na allegro w atrakcyjnej cenie (obecnie 12.40zł).
    Przeanalizowałem trochę plik pdf z opisem i stwierdziłem, że jest w nim kilka "rodzynków". Dane zawarte w tabelach nie zgadzają się z tymi z wykresów.
    Czyżby były "brane z kapelusza".
    Dwa wykresy z dziwnymi wynikami poniżej:
    http://img507.imageshack.us/img507/4259/3wcz1.gif
    W pierwszym "dziwna" jest skala w osi X i wyraźny wzrost strumienia świetlnego wraz ze wzrostem prądu, np. z 350 do 500mA wyniósł on 2x(rewelacja!!!), dlaczego kończy się też na 650mA???
    W drugim wykresie napięcie diody wynosi aż 4.2V przy 500mA, co się dzieje dalej.........nie wiadomo.
    Z tabeli wynika jednak, że dla 800mA wynosi ono 3.2-3.8V.
    Przy takich "numerach" podana wartość strumienia świetlnego 76-129 lumenów jest więc również niepewna.
    Co sądzicie o tego typu diodach mocy z "podejrzanymi" opisami technicznymi?
  • REKLAMA
  • #2 4948213
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Tak się składa, że używam takich diodek :)
    Wg. mnie świecą ok, nie ma z nimi żadnych problemów.
    Ale ten wykres napięcia diody do prądu jest rzeczywiście trochę kosmiczny :)
    Jeśli interesuje cię coś lepszego to może jakieś CREE, które wg danych mają te 100 lumenów już przy 350mA.
    Jednak cena też jest adekwatna - 21,5 :)

Sprawdziłem z ciekawości na szybko
    100mA = 3,00V
    650mA = 3,35
    1000mA = 3,55
    To raczej ni jak sie ma do tego wykresu :)
  • REKLAMA
  • #3 4948364
    marpio09
    Poziom 13  
    Zamówiłem już diodę CREE Q3 ale nie wiem jednak czy warto było wydać sporo więcej. Ma być do lampki biurkowej zasilanej z 18650 z odzysku. Chciałbym już uniknąć niepotrzebnych wydatków więc zaplanowałem zastosowanie R do ograniczenia prądu, zdaje się, że przy małej różnicy napięć nie bardzo jest sens stosować przetwornicę.
    Ładowarkę już mam, zabezpieczenie aku przed rozładowaniem też, teraz myślę jednak o regulacji strumienia światła(pobieranego prądu). Chodzi mi po głowie coś na 555 z regulacją wypełnienia przebiegu, nie wiem czy uda się to ruszyć przy nieco ponad 3V. Może ktoś nakieruje mnie na jakieś proste rozwiązanie.
    Pozdrawiam
  • #4 4948441
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Popełniasz spory błąd stosując zasilanie na poziomie napięcia przewodzenia diody. Nie wykorzystasz do końca energii zgromadzonej w akumulatorze a jasność będzie mocno zależna od stopnia wyładowania akumulatora.
  • #5 4948558
    madart
    Poziom 26  
    Tak, to fakt. Trzeba by zastosować jakiś mały step-up, np. max1797. Rozwiązań możesz szukać na forach latarkowych.
    Co do regulacji natężenia to nada się AtTiny13V, działa już od 1,8V :)
    I na upartego też można by go zmusić do takiego małego step-up :D
  • #6 4948671
    marpio09
    Poziom 13  
    Czy aby na pewno? Akumulator 18650 przy 3V ma już w sobie niewiele energii a dioda Q3 przy tym napięciu ma według wykresu If około 150mA.
    Przeanalizowałem to już dość dokładnie i zamierzam pozostać przy R. Zabezpieczenie i tak odłączy aku zanim napięcie spadnie do 3.1V. Przy świeżo naładowanym aku napięcie pod obciążeniem diodą wyniesie około 4.1V, dla rezystancji 0.47om uzyskam prąd przewodzenia diody niższy niż dopuszczalny(0.9A), zaś w trakcie eksploatacji rzecz jasna prąd będzie spadał (co nie stanowi dla mnie problemu).
    Z wykresu wynika też, że nawet 6 krotny spadek prądu(do 0.15A na koniec eksploatacji) spowoduje już tylko 4 krotny spadek strumienia.
    Sprawność całości też raczej jest trudna do osiągnięcia przez przetwornice nie wspominając już o całkiem sporych dodatkowych kosztach. Wzrasta ona ze spadkiem napięcia na akumulatorku i zbliżaniem się do napięcia przewodzenia diody.
    Przykładowo pod koniec będzie to 3.1V na aku i tylko 0.07V na R, sprawność wyniesie więc 97%, nie słyszałem o takich przetwornicach!!!
    Tyle wynika z teoretycznych rozważań, jak wygląda to w praktyce okaże się za kilka dni, gdy będę miał już diodę do testów i zweryfikuję parametry podane w dokumentacji przez producenta.
    Inną sprawą jest jednak sterowanie prądem diody, nie zawsze przecież będzie potrzebne prawie 100 lumenów.
    Jakiś prosty układ na pewno jest możliwy do zrobienia.
    TLC555(timer CMOS) pracuje już od 2V.
    Czekam na podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #7 4948768
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Masz ogniwa 18650 z zabezpieczeniem?
    Końcowe napięcie rozładowania bezpieczne dla LiIon, to 2.7V a nie 3.1V. Ale problemem nie jest to napięcie - problemem jest napięcie tuż po naładowaniu - 4.2V - katujesz diodę i ogniwo niepotrzebnie wysokim prądem.
  • #8 4948809
    marpio09
    Poziom 13  
    Napięcie wyłączenia jest bardzo różnie przyjmowane przez różnych producentów(wystarczy przejrzeć opisy różnych IC), ja ustawiłem je na 3.1V.
    Prąd maksymalny diody to 1A i dlatego wybrałem R równy 0.47om, zresztą można dobrać większy to żaden problem. Myślę, że sterowanie diodą za pomocą impulsów (bez przekraczania Imax) też nie jest dla niej problemem.
    Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
  • #9 4949115
    madart
    Poziom 26  
    Sterowanie PWM nie przeszkadza diodzie :)
    Myślę nawet, że przy mniejszym wypełnieniu można potraktować diodkę nawet większym chwilowym prądem, jako że prąd średni i moc strat będą niższe niż przy takim samym prądzie ciągłym.
  • REKLAMA
  • #10 4979876
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Stabilizacja pradu diody za pomoca rezystora jest odrobinke ryzykowna.Diody maja ujemna charakterystyke temperaturowa, na poczatku mozesz sobie ustalic rezystorkiem np. 1A a po jakims czasie nagrzana dioda bedzie brala nawet 1,5A-sprawdzone doswiadczalnie.Chlodzenie jest bardzo wazne, poza tym pompowanie w diode tak duzych pradow wcale nie daje proporcjonalnego przyrostu jasnosci.Im wiecej pradu tym wiecej ciepla...
    reasumujac-ostroznie z tym 0,47ohm jako rezystorem szeregowym.:!:
  • #11 4983955
    marpio09
    Poziom 13  
    Wartość rezystancji chyba zwiększę do 1 oma. Powinno to dać max 0,6-0,7A prądu płynącego przez diodę, sprawność układu spadnie do około 85%(początkowo).
    Chłodzenie nie jest problemem, dioda ma być w lampce biurkowej.
    Gorzej z regulacją prądu, trudno znaleźć coś sprawdzonego przy zasilaniu diody z jednego ogniwa litowego. Mam TLC555 ale brak czasu na eksperymenty. Może ktoś już coś podobnego kiedyś montował.
    Pozdrawiam
  • #12 4984013
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Jesli zalezy Ci bardzo na sprawnosci to tylko przetwornica.
    JAk nie to mozesz pomyslec np. o AMC7135(np. dwa rownolegle)

http://www.micro-bridge.com/AMC7135.asp

, ew. rezystorze....dobranym z głową i przetestowanym w czasie.Tak stawiam na to nacisk bo znam przypadki gdzie wygrzewane latarki z diodami LED, gdzie prad ustawiono rezystorem na 1A tak "rozjechaly" sie temperaturowo ze diody pozmienialy kolor, z 1A zrobilo sie po nagrzanu bodajze 1,5A.
    JAkie przewidujesz ewentualnie chlodzenie...radiator?
  • #13 5006005
    marpio09
    Poziom 13  
    Ciekawy nawet ten układ AMC7135. Dioda świeciłaby przez większość czasu z jednakową jasnością, dopiero przy napięciu aku poniżej pewnej wartości jasność powoli zmniejszałaby się. Dobre rozwiązanie do latarek przenośnych. Ja jednak pozostanę przy rezystorze. Chłodzenie mnie akurat nie interesuje(pisałem już kilka razy), za to regulacja prądu tak. Niestety nikt nie robił chyba tego na TLC555 a szkoda bo myślę, że jest to do zrobienia. Jeśli nikt nie podpowie gdzie można znaleźć coś już sprawdzonego, przyjdzie mi samemu rozgryzać problem. Znalazłem schemat latarki na NE555 z jakiegoś czasopisma ale trzeba to niestety przerobić na MOSFETa i TLC555.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diody LED ART Power LED 3W model LED-ALS-P03000mW, której dane techniczne zawarte w dokumentacji PDF są niespójne, zwłaszcza wykresy prądu i napięcia nie zgadzają się z tabelarycznymi wartościami. Użytkownicy potwierdzają, że dioda świeci poprawnie, jednak wykres napięcia przy prądzie jest nierealistyczny. Porównano ją do diody CREE Q3, która ma lepsze parametry świetlne przy 350mA, ale jest droższa. W kwestii zasilania i regulacji prądu diody z akumulatora 18650 dyskutowano o wadach stosowania rezystora do ograniczenia prądu ze względu na ujemną charakterystykę temperaturową diody i zmienność prądu wraz z nagrzewaniem. Proponowano zastosowanie przetwornicy step-up (np. max1797) lub stabilizatora prądu AMC7135 dla lepszej stabilności i efektywności. Sterowanie prądem za pomocą PWM (np. układem TLC555) jest możliwe i nie szkodzi diodzie, a chwilowe zwiększenie prądu przy mniejszym wypełnieniu może być korzystne. Ostatecznie autor planuje używać rezystora o wartości około 1Ω, aby ograniczyć prąd do 0,6-0,7A, rezygnując z chłodzenia i przetwornicy, ale poszukuje sprawdzonego układu regulacji prądu PWM zasilanego z pojedynczego ogniwa litowego. Podano link do forum z potencjalnymi rozwiązaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA