logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZMIANA diody LED z 1W na 3W w latarce. PROBLEM z elektroniką

szyszko 12 Sie 2015 22:00 4263 25
REKLAMA
  • #1 14917450
    szyszko
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam,

Zmieniłem w latarce diodę LED z 1W na 3W i powstał problem. Po zmianie diody wszystko działa przez ok minutę prawidłowo, tak samo jak na oryginalnej diodzie 1W. Po zamianie diody LED na 3W po 45-60sek, gdy dioda jest podłączona normalnie przez płytkę z elektroniką spada napięcie na diodzie do 1.6V i pobierany prąd do 430mA. Myślałem, że może tranzystor się przegrzewa, ale wszystkie elementy są normalnej temperatury. Dzieje się tak za każdym razem, gdy włączę latarkę.
    Ciekawostka: z płytką po włączeniu przez ten krótki czas pobór prądu z baterii jest aż 630mA. Po ominięciu elektroniki sama dioda LED 3W (na płytce z radiatorem w aluminiowej owalnej obudowie) pobiera tylko 128mA (cały czas nawet, gdy świeci godzinę).

Nie jestem specjalistą, ale z tego, co zauważyłem zadaniem ów płytki z elektroniką jest zabezpieczenie by nie przekroczyć na diodzie napięcia 3V (również, gdy podłączałem na wejście 6V) i prawdopodobnie określonego poboru prądu. W dodatku przy oryginalnej diodzie LED 1W podbijała ona napięcie wyjściowe, do 3V nawet, gdy na bateriach było tylko napięcie do 1V9 to na diodzie nadal było równo 3V, zwiększał się tylko prąd pobierany z baterii. Dopiero, gdy baterie miały poniżej 1V8 zaczynało spadać napięcie na diodzie LED i stopniowo zaczynała coraz ciemniej świecić, gdzie przy 1.2V gasła.

Sam układ jest bardzo prosty 4 elementy - załączam schemat. Nie znam niestety wartości dławika, i kondensatora.

Jeżeli ktoś zna rozwiązanie tak by ów układ z diodą LED 3W działał tak samo jak z diodą 1W (głównie chodzi mi o efekt podbijania napięcia, przy jego spadku na bateriach, bo z ominięciem układu z elektroniką dioda przygasa wraz ze spadkiem napięcia) to bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie konstruktywne wskazówki i uwagi (np. co zmienić lub czym zastąpić by osiągnąć efekt jak w oryginale z diodą 1W).

Dziękuję i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • ZMIANA diody LED z 1W na 3W w latarce. PROBLEM z elektroniką LED.jpg (66.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14917561
    plumbum22
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Musisz zmienić baterię, na taką która ma większą wydajność prądową, bo to że napięcie siada jest winą baterii.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14917570
    CommonRail
    Poziom 27  
    Ocena: 439
    Dioda jest sterowana prądowo,a nie napięciowo kolego. Dioda 3W potrzebuje więcej prądu niż dioda 1W. Albo podniesiesz prąd, albo wymieniaj elektronikę sterującą.
  • #4 14920972
    szyszko
    Poziom 12  
    CommonRail napisał:
    Dioda jest sterowana prądowo,a nie napięciowo kolego. Dioda 3W potrzebuje więcej prądu niż dioda 1W. Albo podniesiesz prąd, albo wymieniaj elektronikę sterującą.

Witam,

Mam zasilacz laboratoryjny na trafie, z regulacją 0-50V co 0,01V i max prądem wyjściowym 5A, ustawianym co 100mA. Ustawiłem dokładnie 3.00V i prąd wyjściowy na max czyli 5A !!! Nie jest to zatem kwestia podania zbyt małej ilości mocy zasilania, bo na bateriach i na zasilaczu efekt jest taki sam. Po ok 50-60sek dioda 3W przygasa ... itd. jak opisałem wyżej. Tranzystor i doda która jest na płytce której schemat dołączyłem, obsługują 1A, czyli teoret. zapas jest.
    Pytanie zasadnicze, czym w rzeczywistości, którym elementem, jest to regulowane?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 14921205
    CommonRail
    Poziom 27  
    Ocena: 439
    A radiator do tej diody masz? Jeżeli wcześniej choć chwile pracowała bez niego, to możesz juz kupić nową.
  • #6 14921962
    szyszko
    Poziom 12  
    CommonRail napisał:
    A radiator do tej diody masz? Jeżeli wcześniej choć chwile pracowała bez niego, to możesz juz kupić nową.

Oczywiście, nawet pastą termo posmarowałem i na maksa docisnąłem przed przylutowaniem, by styk powierzchni dioda/radiator był jak najmocniejszy tak, że aż pasta wyszła. Dodatkowo płytka z radiatorem jest na wcisk włożona w aluminiowy walec sporej powierzchni (tez na stykach posmarowany pastą).

Najciekawszą zagadką jest to, że działa wszystko poprawnie przez 45-60sek., a żaden z elementów nie robi się ciepły, a dioda podłączona bez płytki z elektroniką, świeci godzinami pobierając taki sam prąd w dodatku nie rozgrzewając radiatora.

Jedyny pomysł jaki mi wpada do głowy to zmiana dławika który ma bezpośredni wpływ na natężenie prądu który jest podawany bezpośrednio na tranzystor. Powstaje pytanie na jaki, bo opcji jest b. wiele? Począwszy od grubości rdzenia i jego wielkości, poprzez, to czy powinien mieć więcej zwoii, czy mniej, nawinięty grubszym, czy cieńszym drutem? Nawet nie mam możliwości zmierzenia (po za rezystancją) jego parametrów tzn. ile obecny ma Henrów.
    Kolejna kwestia, jaką rolę odgrywa kondensator ceramiczny wpięty równolegle na wyjściu, czy np. tylko filtra?

Pozdrawiam
  • #7 14957250
    szyszko
    Poziom 12  
    Witam,

Kondensator SMD na wyjściu to aż 10uF, wartości dławika nadal nie znam, po za tym, że ma 0,2 ohm.

Ma może ktoś jakiś pomysł, co zmienić w tak prostym schemacie, by to działało poprawnie z diodą 3W tak jak w oryginale z 1W? Czy np. dławik powinien być większy, czy mniejszy, albo kondensator na wyjściu mniejszą mieć wartość lub mniejszą (niestety mam tylko same elektrolty, więc nawet nie mam jak poeksperymentować)?

Pozdrawiam i dzięki za wszelaką pomoc.

PS. Do MODERATORA: Może przenieść ten wątek do innego jakiegoś bardziej stosownego/wyspecjalizowanego działu, np. związanego z oświetleniem LED? Jeżeli jest taka możliwości to wielka prośba o pomoc w przeniesieniu całości w odpowiednie miejsce, gdyż ja nie mam takiej możliwości, a nie chciał bym zaśmiecać forum i duplikować temat. DZIĘKUJĘ !
  • #8 14957259
    jaro33
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Z tego co się doczytałem, to sterownik na diodę 1W zostawiłeś bez zmian dając diodę 3W .
    I przestało działać?
    Zakładając że napięcia diody są takie same a jakie muszą być prądy?

Czy nasunęła się odpowiedź?

I=0.6/R,

a poniżej zasilanie 1,5V.

- Twój schemat to wątpię żeby to był tranzystor!

Poprawiono pisownię i spacje/ proszę o tym pamiętać!
    _P_
    Załączniki:
    • ZMIANA diody LED z 1W na 3W w latarce. PROBLEM z elektroniką 4401_.PNG (9.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ZMIANA diody LED z 1W na 3W w latarce. PROBLEM z elektroniką LED-Torch-Cct-1.gif (4.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ZMIANA diody LED z 1W na 3W w latarce. PROBLEM z elektroniką d__nie.PNG (7.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 14957409
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6112
    Cytat:
    Jeżeli ktoś zna rozwiązanie tak by ów układ z diodą LED 3W działał tak samo jak z diodą 1W
    LED 1W i 3W mają prawie identyczną charakterystykę prądowo-napieciową, wstawiając didę 3W zamiast 1W dostaniesz 1W bo to zalezy od prądu z drivera a nie od diody.

Wytłumaczenia widzę dwa albo trafiłeś na jakąś nietypową diodę która ma np dwie struktury połaczone szeregowo i wymaga wyższego napiecia, albo coś uszkodziłeś podczas podmiany (diodę lub układ)
    Jeśli masz poprzednią diodę możesz porównać obydwie zasilając z zasilacza laboratoryjnego z ograniczeniem prądowym ustawionym na 350mA, (diody odłącz od układu) napiecie zwiększaj aż prąd dojdzie do 350mA, napięcie które zmierzysz będzie jedynym parametrem elektrycznym jakim diody mogą sie różnić. Takie testy da sie nawet robić bez radiatora, jeśli diodę zaświecisz na <1s nie zdąży sie przegrzać przy 1W
  • #10 14957541
    szyszko
    Poziom 12  
    jaro33 napisał:
    z tego co się doczytałem to sterownik na diodę 1W zostawiłeś bez zmian dając diodę 3W . I przestało działać ?
    Zakładając że napięcia diody są takie same a jakie muszą być prądy?
    Czy nasunęła się odpowiedź? I=0.6/R a poniżej zasilanie 1,5V

- twój schemat to wątpię żeby to był tranzystor !!

Witam,

Dzięki za odpowiedz. Nie wiem na 100% czy to tranzystor, ale tak znalazłem po symbolu i zdjęciu w google tylko 2 źródłach, w tym jednym chińskim (wygląd, rozmiar i górny napis taki sam). Jednakże o symbolu 2108 i identycznej obudowie znalazłem na taiwańskiej stronie zintegrowane sterowniki do obsługi LED-ów. Niestety miałem problem z przetłumaczeniem, bo opis był na zdjęciu oraz graficznym flash-u i nie szło tego prze kleić, a nawet przepisać tego do translatora. Symbol 2108A (napis na górnej linijce, na dolnej 1019/45). Dioda Schottky-ego SMD o symbolu S4 (tu na 100% zdjęcie rozmiar i oznakowanie odpowiadają opisowi który znalazłem na kilku stronach w necie)

Też dziwne mi się wydaje, by taki układ był w stanie "podbić" napięcie z rozładowanych bateriach np. 2.4V do 3V, bo kondensator tego nie "utrzyma", cudów nie ma, również raczej i "goły" tranzystor w takim układzie nie spełni takiej funkcji, podobnie jak dławik na wejściu (o ile to dławik, ale tak wygląda, bo jest na ferrycie z typowym owalnym zgrubieniem na dole i na górze) raczej ma z tym nic wspólnego.

Obydwie diody LED są na 3V i są na radiatorach, tyle że oryginalna ma 1W, a ja wstawiłem 3W i oczywiście ta 3W pobiera 136mA, czyli nieco dwa razy więcej prądu jak ta oryginalna 1W 60mA z przed kilku lat.

Jak opisałem na początku układ "podtrzymania" i generalnie elektronika, działa prawidłowo na chwilę z diodą 3W, tak samo jak przy diodzie 1W, ale tylko przez bardzo krótki czas, ok 40-50 sekund. Jak wyłączę latarkę/zasilanie, nawet na chwilę, to dzieje się dokładnie tak samo, ok 40 sekund podziała OK (tj. zgodnie ze swoim przeznaczeniem, zabezpieczenie, by na wyjściu napięcie nie przekroczyło i utrzymywało się na poziomie 3V), potem, "pada" (dioda 3W świeci ciemniej i wzrasta pobór prądu pobieranego z baterii/zasilacza lab.). Sprawdzałem czy ten tranzystor, i się nie nagrzewają i powodują ów objaw, ale temperatura jest normalna, jak przy diodzie 1W, lekko ciepławe.

Czy na podstawie tego co napisałem jesteś w stanie pomóc rozwikłać ów problem?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Dodano po 9 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    Cytat:
    Jeżeli ktoś zna rozwiązanie tak by ów układ z diodą LED 3W działał tak samo jak z diodą 1W
    LED 1W i 3W mają prawie identyczną charakterystykę prądowo-napieciową, wstawiając didę 3W zamiast 1W dostaniesz 1W bo to zalezy od prądu z drivera a nie od diody.
    [...]

Witam,

Tak jak napisałem wyżej przed chwilą, różnica w jasności świecenia jest zasadnicza, tyle że ja dla odmiany nie ograniczałem prądu, a ustawiłem napięcie na idealnie równe 3V00 i mierzyłem pobór prądu. Sama elektronika natomiast stanowi dla mnie zagadkę, bo nie przepala się tylko właśnie dezaktywuje po ok. 40 sekundach.

Pozdrawiam i dzięki za wskazówki. Przy okazji, czy masz może schemat takiej elektroniki dla diody 3W na podzespołach które mogę kupić bez problemu na volumenie?
  • #11 14957588
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6694
    W układzie masz przetwornicę a nie tranzystor. Schematów w necie pełno. Zastosuj jakieś do twoich potrzeb. U ciebie po prostu zaczyna działać wewnętrzne zabezpieczenie przetwornicy. I masz taki efekt.
  • #12 14957630
    elele
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Szanowny Kolego. Widzę że nawet z prawem Ohma u Ciebie cienko więc jak chcesz to ogarnąć ? jeżeli jak piszesz dioda 1W przy 3V pobierała 60 mA to jak z prostego przeliczenia wynika nie ma ona 1 W tylko około 0,2W. Gdyby to była autentyczna dioda 1W to ze źródła 3V musiała by pobierać ponad 300 mA. Podłączając w to miejsce diodę 3W ( zakładam że tyle naprawdę pobiera ) prąd pobierany ze źródła napięcia musiał by wzrosnąć do ponad 1 A, a u Ciebie jest to o ile dobrze pamiętam coś około 160 mA, czyli niespełna 1/5 tego co powinna brać. Tranzystor o którym piszesz to w rzeczywistości nie jest tranzystor tylko jednoukładowa przetworniczka podwyższająca napiecie. Są one produkowane na konkretną moc a Ty chcesz aby to co było dobrane dla diody 0,2 W pracowało poprawnie z diodą 3 W. Znajdź przetwornicę o mocy 3W, dołącz do niej to wszystko co jest wymienione w jej układzie aplikacyjnym i bedzie hulało tak jak chcesz. Zamiana w prawidłowo działającym układzie jednego elementu na inny może spowodować tylko pogorszenie jego pracy a poza tym robiąc cokolwiek wypadało by najpierw zrozumieć jak to działa lub ma działać.
  • #13 14960523
    szyszko
    Poziom 12  
    Witam,

Dzięki za informację, nie wiedziałem, że to przetwornice, dla tego pytałem co to jest i na jakiej zasadzie działa, bo tak jak wspomniałem, na logikę wydawało mi się to niemożliwe, by był to tranzystor, a nie podejrzewałem, że robią już tak małe zintegrowane przetwornice.

Diody zasilałem tylko napięciem 3V uznając za bezpieczne tak, by ich nie przepalić, bo nie wiem jaki jest nominalne napięcie ich zasilania??? Stąd tak małe pobory prądu. Dioda 1W z podłączoną elektroniką pobierała, tak jak napisałem wyżej, ponad 300mA, nawet się dziwiłem czemu bezpośrednio podłączona pod 3V pobiera o wiele mniej prądu jak z z podłączoną płytką.

Miałbym zatem prośbę, czy ktoś mógłby mi udostępnić schemat takiego układu dla diody 3W (na pewno 3W, bo kupowana na Wolumenie), przy zasilaniu dwoma bateriami 1V5 lub akumulatorkami, czyli napięcie wejściowe 2.4-3V.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za wskazówki i wyjaśnienia.

PS. Jakie jest właściwe napięcie zasilania dla takiej diody 3W oraz 1W, ewentualnie jaki jest maksymalny bezpieczny pobór prądu, by ustawić ograniczenie na zasilaczu dla 3W i 1W diody? Chciałbym w praktyce porównać różnicę w świeceniu.
  • #14 14961401
    elele
    Poziom 17  
    Dioda o mocy 3 W potrzebuje prądu o natężeniu około 700 mA którego przepływ można wymusić podwyższając napięcie. Ale jeżeli odpalisz ją takim prądem bez chłodzenia to po kilku, może kilkunastu sekundach będzie ugotowana więc najpierw dioda na radiator a potem eksperymenty.
  • #15 14962349
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1881
    Taka zamiana z 1W na 3W nic nie daje co opisał :arrow: jarek_lnx

Lepiej zamienić diodę 1W na diodę bardziej firmową z większym strumieniem lm/W

Prądy to trzeba tam pomierzyć oscyloskopem i wyliczyć - taka przetwornica ma bardzo odkształcony przebieg poboru prądu i ma małą sprwność
  • #16 14963239
    szyszko
    Poziom 12  
    elele napisał:
    Dioda o mocy 3 W potrzebuje prądu o natężeniu około 700 mA którego przepływ można wymusić podwyższając napięcie. Ale jeżeli odpalisz ją takim prądem bez chłodzenia to po kilku, może kilkunastu sekundach będzie ugotowana więc najpierw dioda na radiator a potem eksperymenty.

Witam,

Dzięki za info, pytanie tylko, jakie napięcie ustawić z zasilacza do tej diody, bo zasilacz jest dość solidny 0-50V i 5A, więc dioda "nie utrzyma" sama 3V jak ustawię napięcie wyjściowe na np. 5V i ograniczenie prądowe 700mA.

Dioda jest oczywiście na radiatorze gwiazdkowym, pod którą podłożyłem pastę termo, solidnie dociśnięta i prawidłowo przylutowana. Całość dodatkowo jest w (oryginalnej od latarki) dość masywnej i grubej tulei aluminiowej.

Z chęcią bym poeksperymentował, ale nie mam żadnego schematu z opisem elementów, na którym mógłbym się oprzeć (najchętniej z ogólnie dostępną przetwornicą). Przypomnę, napięcie wejściowe to dwie baterie 1V5 lub akumulatorki do tego dioda LED 3W. Jeżeli ktoś znalazł by wolną chwilę i byłby na tyle uprzejmy, aby podać mi link do takiego schematu (chyba, że gotowe rozwiązania są gdzieś dostępne do kupienia), to byłbym niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam i dzięki serdeczne wszystkim za pomoc.

PS. Dla formalności, bo wspominałem o mocnym zasilaczu. Jest to zasilacz laboratoryjny stabilizowany 0-50V, zintegrowany wyświetlacz LCD 5 poziomowy (V i A - 15mm, W, K, memo/servis 6mm). Regulacja napięcia przyciskami +/- (na wysokości odczytu wartości woltomierza) o skoku co 10mV. Regulacja prądu 10mA-5A pod woltomierzem i identyczne rozwiązanie też przyciski +/-, skok podobnie co 10mA.
    Ta sekcja zasilacza ma 5 płytek i jest na 2 sporych transformatorach toroidalnych, które mają filtry na wejściu. Wg. opisu, z dość ciekawym rozwiązaniem, by zbytni nadmiar ciepła nie odkładał się na tranzystorach zasilacz sam automat. dopasowuje i podwyższa Uwe AC dołączając kolejne uzwojenia z transformatorów (np. gdy ustawimy Uwy DC 2V i 4A, to układ stabilizatora dostaje tylko 10V AC, a nie napięcie ze wszystkich uzwojeń 60V AC, choć radiator jest spory i ma wentylator). Zasilacz, choć ma parę lat i made in Tajwan firmy UniTEC to ogólnie jest dość porządny, kondensator filtrujący to beka 50mF z kablami przykręconymi na śruby, na wyświetlaczu wyświetlana jest też pobierana moc w Watach (chyba w oparciu o napięcie skuteczne, czyli sinusoidalne między szczytowe przez dwa i pierwiastek, z 2, bo nie jest to VxA), i ma jeszcze parę innych bajerów. W drugiej mniejszej części obudowy (ekranowanej) jest zasilacz impulsowy (dwie płytki) dający napięcie symetryczne 12V/2A oraz 5V/8A, z małym 3 poziomowym wyświetlaczem (+12, -12, +5), na którym jest wyświetlane w jednej linii tylko napięcie, a za nim aktualny pobór prądu.
  • REKLAMA
  • #17 14964635
    szyszko
    Poziom 12  
    elele napisał:

Znalazłem wizytówkę z tel do gostka od którego kupowałem diodę. Dioda ma faktycznie 3W, dane katalogowe: napięcie znamionowe 3.5V, pobór prądu 780mA, luminacja 148 lm. Nic dziwnego, że przy 3V pobierała tak mało prądu. Teraz przy 3.5V pobiera 770mA , a po jakimś czasie wrasta do 790mA.

Teraz jak, by ktoś był tak uprzejmy i powiedział gdzie mogę znaleźć schemat do takiej przetwornicy, by z dwóch baterii 1V5 uzyskać parametry wyjściowe odpowiadające tej 3W diodzie to było, by super.

Pozdrawiam
  • #18 14965144
    elele
    Poziom 17  
    Proponuję nie bawić się w "produkcję " tylko za 5 zeta kupić gotowca i go rozpracować. Na takiej przetworniczce można ustawić napięcie z dokładnością do setnej części V, więc nie powineneś mieć problemu. A propo tego co napisałeś o chłodzeniu. Weź pod uwagę że to wszystko było przeznaczone dla diody 1W. Teraz masz 3W więc może nie wystarczyć i prawdopodobnie nie wystarczy. Dobrze było by dać tam bezpiecznik polimerowy na odpowiedni prąd i napięcie. Taki bezpiecznik samoczynnie utrzyma odpowiedni prąd. Obawiam się również że z baterii 2 x 1,5V ( paluszki ? ) nie poświecisz długo. Jeżeli dioda potrzebuje prawie 800 mA to prąd z bateri będzie musiał być pobierany większy myślę że około 1 A, więc baterie dość szybko zostaną rozładowane..
  • #19 14968339
    szyszko
    Poziom 12  
    elele napisał:
    Proponuję nie bawić się w "produkcję " tylko za 5 zeta kupić gotowca i go rozpracować....

Witam,

Czy możesz podać na PW gdzie kupić za owe 5, czy nawet 10zł takowe gotowe przetwornice? To oczywiście będzie najlepsze rozwiązanie dla mnie. Przy okazji latarkę przeważnie używam max 10min, ale potrzebuję intensywniejsze światło, choć myślę że na 2 sztukach Energizer 4500 nowej generacji poświeci trochę.

Pozdrawiam.
  • #21 14972908
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    Ta płyta nie nadaje się do zasilania LED.
    Do zasilania LED potrzeba źródła prądowego, np. cos takiego jak TUTAJ.
  • #22 14982679
    elele
    Poziom 17  
    Trudno jak się nie nadaje to się nie nadaje. Tylko że u mnie na placu lampa led 100W świeci od 2 lat bezawaryjnie na takim czymś. Nie dokładnie gdyż chodzi o większy prąd, ale bardzo podobne. Lampa ma 2 diody po 50 W więc prądy są znacznie wieksze, ale świeci i ma się dobrze, więc pomimo że się nie nadaje to zostanie tak jak jest.
  • #23 14982693
    Freddy
    Poziom 43  
    elele napisał:
    Tylko że u mnie na placu lampa led 100W świeci od 2 lat bezawaryjnie na takim czymś
    Taka lampa ma wbudowany specjalny zasilacz, źródło prądowe.
  • #24 14982903
    elele
    Poziom 17  
    Mylisz się. Był tylko zasilacz MEANWELL 2 X 48V 1,1 A który wybeszyłem gdyż potrzebowałem go do innego urządzenia, a poza tym lampa współpracuje z ogniwem fotowoltaicznym 8A 37V ( 250W) i akumulatorami 36V 40 Ah więc zasilacz sieciowy był zbędny. Teraz przetwornica podwyższa mi napięcie z akumulatorów z 36 V na 48V a inna podwyższa napięcie z fotoogniwa do 41,5V aby ładować akumulatory połączone w szereg. I jak napisałem tak to od 2 lat działa.
  • #25 14983194
    Freddy
    Poziom 43  
    elele napisał:
    Mylisz się. Był tylko zasilacz MEANWELL 2 X 48V 1,1 A który wybeszyłem gdyż potrzebowałem go do innego urządzenia,
    Skoro tak uważasz ... to rób jak uważasz, pewnie będzie dobrze. Wiesz przecież lepiej.
  • #26 15547585
    szyszko
    Poziom 12  
    Witam,

Zamykam temat, gdyż problem rozwiązany w najprostszy sposób. Na Wolumenie kupiłem za 14zł gotową przetwornicę uniwersalną z regulacją. O ile dobrze pamiętam to Uwe 2.4-9V, Uwy 2.5-12V, Iwy (max) 1.2A. Jedyna wada to, że jest trochę wyższa i szersza od oryginału. Musiałem rozwiercić środkowy cylinder montażowy o ok 1.2mm. Oryginał był wielkości radiatora gwiazdki pod diodę LED, a w tej elektronika wystawała ciut, przez co nie wchodziła w obudowę cylindra. Mogłem kupić mniejszą akurat pod radiator, ale ponieważ jako źródło zasilania zamiast dwóch baterii LR14 (po wywaleniu sprężyny dociskowej i plastikowej przekładki), włożyłem dwa akumulatorki litowo-jonowe Samsunga ICR18650-26F, 3.7V 2600mAh, które połączyłem równolegle zyskując 5200mAh. (zostały mi po prawie nowej baterii od laptopa którego mi rąbnęli). Zboku wywierciłem otwór na gniazdko do ładowania (stand. 3h 4V2/1A3 wg. danych kat. producenta). By akumulatorki z racji tego, że są cieńsze nie latały w środku, obłożyłem je izolacją stosowaną pod panele podłogowe - dodatkowa zaleta to izolacja elektryczna i termiczna od nagrzewającej się obudowy). Latarka świeciła mi na nich no-stop ponad 1,5h, po czym ją wyłączyłem, bo cała metalowa obudowa zrobiła się ciepła, gdyż ów cylinder aluminiowy jest spasowany z obudową, a w niego z kolei wchodzi na wcisk radiator gwiazdkowy z diodą).

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, wytłumaczenie kwestii "magicznych latarek" i poświęcony czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił diodę LED w latarce z 1W na 3W, co spowodowało problemy z działaniem. Po około minucie od włączenia napięcie na diodzie spada do 1.6V, a prąd do 430mA, mimo że tranzystory i inne elementy nie przegrzewają się. Użytkownik zauważył, że przy podłączeniu diody bez elektroniki, pobór prądu wynosi tylko 128mA. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z niewystarczającej wydajności prądowej baterii oraz z faktu, że dioda 3W wymaga większego prądu niż 1W. Użytkownik rozważał wymianę dławika oraz kondensatora w układzie, a także poszukiwał schematu przetwornicy, która mogłaby dostarczyć odpowiednie parametry dla diody 3W. Ostatecznie użytkownik zakupił gotową przetwornicę, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA