logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio przygasa przy większej głośności - czy nowa instalacja prądowa pomoże?

FrogerDH 25 Mar 2008 20:53 1581 12
REKLAMA
  • #1 4953888
    FrogerDH
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam mam problem z radiem. Otóż dzisiaj podpiąłem komplet zwykłych seryjnych głośników do swojego auta pod radio. I radio przy większej głośności po prostu przygasa w rytm muzyki. Zasilanie jest standardowe kostka iso nic nie było ruszane. Problem nie występował w poprzednim aucie z tym radiem. Wzmacniacza zewnętrznego nie ma w aucie wogóle. Myślę by puścić nową instalację prądową do radia. Co myślicie że w tym może być problem.
  • REKLAMA
  • #2 4953913
    kora98
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    pewnie kable do głośników są zbyt Cienkie, ew kable zasilające radyjko
  • #3 4953931
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 736
    Kable ........ale zasilające za cienkie .
  • REKLAMA
  • #4 4954090
    MediaX
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    ,,komplet zwykłych seryjnych głośników"

co masz na myśli?? jakie to

a to nie wina przypadkiem głośników może maja za duża moc lub impedancja co??
  • REKLAMA
  • #5 4954133
    FrogerDH
    Poziom 12  
    10cm w podszybiu + 13cm w tylnych drzwiach połączone z tweeterem przez kondensatorek. Zwykła instalacja, głośniki to ori AUDI.
  • #6 4954581
    kris1990r
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    nie chodzi o rozmiar tylko moc i interpretacje...

skoro w innym aucie nie było problemu to wez sprobuj dac mocniejszy bezpiecznik.

moze zamiast odrazu puszczac nowa instalacje (bo moze skutku nie przyniesc) wez 2 dobre kable i podlacz bezposrednio do radia oczywiscie przez bezpiecznik
  • #7 4954897
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Za cienkie kable do głośników - że co ?
    Za mocne głośniki - a co to ma do przygasania radia ?
    Impedancja to raczej nie jeśli to głośniki seryjne, które w 99% są 4omowe

Zdecydowaie za słabe zasilanie puść bezpośrednio z aku a napewno sie poprawi.

Jeśli sprzęt ma grać to nie ruszaj bezpiecznika :P
  • #8 4956179
    dr.samoZŁO
    Poziom 13  
    + bezposrednio z aku i gra muzyka (bez gasnącego panela)
  • #9 4957185
    pyradj
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    dokładnie,zmien kabel od + na grubszy i bedzie ok...
  • REKLAMA
  • #10 4957789
    slavwek.ie
    Poziom 34  
    Ocena: 127
    kora98 napisał:
    pewnie kable do głośników są zbyt Cienkie, ew kable zasilające radyjko

kris1990r napisał:
    skoro w innym aucie nie było problemu to wez sprobuj dac mocniejszy bezpiecznik.
    aż miło was panowie poczytać.... :)
    pyradj napisał:
    dokładnie,zmien kabel od + na grubszy i bedzie ok...
    jak + to i -
    kris1990r napisał:
    nie chodzi o rozmiar tylko moc i interpretacje...
    raczej impedancję (ale różnica w sumie żadna)
  • #11 4957965
    firemanWLKP
    Poziom 21  
    A może poprostu aku nie masz słaby, mi w rytm basu pomrugiwało radio bo aku był słaby. Po wymianie nie występuje.
  • #12 4958108
    Madius
    Poziom 14  
    hehe ja mam to samo i wiem ze to jest wina MEGO aku
  • #13 4958335
    FrogerDH
    Poziom 12  
    P{odłączałem drugi akumulator na kablach pod ten, i nic to nie dawało. Jutro sprawdzę na grubszych kablach, roboty nie dużo więc sprawdzić można, pytałem bo myślałem ze moga być tez inne przyczyny tego problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że radio samochodowe przy większej głośności przygasa w rytm muzyki po podłączeniu seryjnych głośników oryginalnych AUDI (10 cm w podszybiu i 13 cm w tylnych drzwiach z tweeterem przez kondensator). Zasilanie jest standardowe przez kostkę ISO, bez wzmacniacza zewnętrznego. Dyskusja wskazuje, że przyczyną jest najprawdopodobniej niewystarczająca jakość lub przekrój kabli zasilających radio, co powoduje spadki napięcia przy większym obciążeniu. Zalecane jest podłączenie zasilania bezpośrednio z akumulatora przez odpowiednio grube kable i bezpiecznik, co powinno wyeliminować problem przygasania radia. Wymiana bezpiecznika na mocniejszy jest również sugerowana, ale bez ingerencji w oryginalne zabezpieczenia. Impedancja głośników (standardowo 4 omy) oraz ich moc nie są uznawane za przyczynę problemu. Dodatkowo, słaby akumulator może powodować podobne objawy, jednak w tym przypadku podłączenie drugiego akumulatora nie przyniosło poprawy. Autor planuje sprawdzić grubsze kable zasilające jako najprostsze rozwiązanie przed rozważeniem nowej instalacji prądowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA