logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz 300W wystarczy do płyty A8NE-FM/S i AMD Athlon 64 3700+?

gmrebel 25 Mar 2008 23:50 2345 24
REKLAMA
  • #1 4954834
    gmrebel
    Poziom 11  
    Witam wszystkich serdecznie.
    Mam pytanie czy zasilacz który podepnę do nowej płyty głównej będzie wystarczający. 300W. Jeśli jest zbyt za słaby proszę pisać.

A więc mam:
    1. Dysk Twardy 40 GB 7200rpm
    2. Dysk Twardy 10 GB 7200rpm
    3. Napęd DVD (nagrywarka)
    4. PŁYTA GŁÓWNA: A8NE - FM/S
    5. PROCESOR: AMD ATHLON 64 3700+ OEM (939 pin) 2200 Mhz
    6. KARTA GRAFICZNA: ATI RADEON X700 SE 256MB
    7. 2 urządzenia USB (podczerwień) + (iPod (czasami))
    8. Karta telewizyjna
    9. Wiatrak na Procesorze
    10. 2 Kości ram 256 MB

Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 4954853
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Jeżeli to będzie firmowy, dobrej jakości zasilacz to tak. Zdradź markę zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 4954859
    Coolbit
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Zależy jakiej firmy będzie to zasilacz.
    Np. chieftec starczy na dozgonne użytkowanie takiego kompa. Tracer, codegon na jakieś ) 0.5 -2 lat.
  • REKLAMA
  • #4 4954896
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Coolbit napisał:
    chieftec starczy na dozgonne użytkowanie takiego kompa.

Twierdzenie jest przesadne. Ale fakt, starczy na dość długo.
    Coolbit napisał:
    Tracer, codegon na jakieś ) 0.5 -2 lat.

Twierdzenie jest przesadne. Starczy na jedno solidne spalenie wszystkiego w obudowie.
  • #5 4954900
    gryzzly
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Moim zdaniem pracuje na max wytężeniu.
    Min to 350 W a jeszcze lepiej żeby miał przyszłościowo zapas do 400 W.
    A nie jak zechcesz coś zmienić lub dołożyć to następny zasilacz.
    Koniecznie lepszej firmy, nie warto się połakomić na cenę - lub jak kto woli na wagę ;)
    Tak, tak, zazwyczaj dobry zasilacz sporo waży, ponieważ ma sporo powkładanych układów, ciężar do sprawdzenia łatwy nawet dla laika.
    Odradzam takie leciutkie, zero zabezpieczeń itp., jak padnie to może uszkodzić sporo dodatkowych elementów w komputerze. (Tak jak kolega napisał odradzam też Codegen-y)

Pozdr.

P.S.
    Szacunkowo można coś wyliczyć korzystając ze strony:
    http://www.journeysystems.com/?powercalc
  • #6 4954996
    gmrebel
    Poziom 11  
    Dziękuje myślę że jednak będę musiał jednak kupić coś mocniejszego (400) W .
    Mój zasilacz jest firmy CAUTION. Nie znam sie na tej firmie. Myślę że ten zasilacz ma też około 4 lat :D
  • #7 4955013
    gryzzly
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    gmrebel napisał:
    Dziękuje myślę że jednak będę musiał jednak kupić coś mocniejszego (400) W .
    Mój zasilacz jest firmy CAUTION. Nie znam sie na tej firmie. Myślę że ten zasilacz ma też około 4 lat :D

CAUTION Raczej to nie firma - tylko po angielsku - "ostrożnie" o ile mnie pamięć nie myli :)
  • #8 4956100
    Tonsilman
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    no to firma mówi sama za siebie ;)
  • #10 4959528
    gmrebel
    Poziom 11  
    Mam pytanie a co myślicie o lekkim przerobieniu obudowy i włożeniu 2 zasilacza 300W (mam 2) i po prostu płytę główna podpiąć pod jeden a na przykład napędy pod drugi hmm ?? ujdzie to czy to jest raczej niebezpieczne ?
  • #11 4959548
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Kolega z uporem maniaka ucieka od podania modeli i producentów wszystkich swoich zasilaczy, a zaczyna kombinacje w połączenie dwóch z nich. Więc proszę je połączyć, zasilić swój sprzęt, poczekać aż te zasilacze spalą wszystko (spodziewam się zasilaczy klasy Codegen, Tracer, Colorsit, Megabajt, itd), a następnie proszę sobie kupić zupełnie nowy zestaw komputerowy z porządnym zasilaczem.
  • #12 4959568
    gmrebel
    Poziom 11  
    Mój zasilacz to cogeden. Nie wiem czy to jest dobre mam go jeszcze z komputera na którym siedzę. Przepraszam ze nie pisałem jaki mam zasilacz ale nie moglem znaleźć.
  • #13 4963732
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Codegen 300W na takiej konfiguracji może w ogóle nie wystartować - i całe szczęście. W żadnym wypadku nie będzie dobry, jeśli inwestujesz w sprzęt to we wszystko, a w zasilacz szczególnie. Słaba grafika czy CPU to odrobinę wolniejszy komputer. Słaby zasilacz to złom komputerowy na śmietniku.
  • #14 4967535
    Coolbit
    Poziom 18  
    jankolo napisał:
    Coolbit napisał:
    chieftec starczy na dozgonne użytkowanie takiego kompa.

Twierdzenie jest przesadne. Ale fakt, starczy na dość długo.
    Coolbit napisał:
    Tracer, codegon na jakieś ) 0.5 -2 lat.

Twierdzenie jest przesadne. Starczy na jedno solidne spalenie wszystkiego w obudowie.

Przyznaje Codegon 2 lat nie przetrzyma na tym sprzęcie.
    Ale nie ma co straszyć że sie wszystko popali :!:
    Najczęściej pada sam zasilacz, wymieniasz i grasz dalej.

CPU 89W; GPU 25W + napędy pamiątki i blat wszystko nie przekroczy nominalnej mocy zasilacz z uwzględnieniem sprawności.
    Zestaw zastaruje na byle gównie 300W, no chyba że jż wcześniej chodził na innym sprzęcie i mu kondensatory odparowały.
    Ale niema mowy o dłuższym użytkowaniu na codegonie 300W
  • #15 4967604
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Coolbit napisał:
    Najczęściej pada sam zasilacz

Nieprawda!
    Coolbit napisał:
    wymieniasz i grasz dalej.

Owszem, cały komputer.
  • REKLAMA
  • #16 4971239
    Coolbit
    Poziom 18  
    Jankolo masz jakieś uprzedzenia chyba.
    Sam siedzę na chiefteku, alu ludziom często wymieniam zasilacze po awari i najczęściej to wszystko, reszta jak najbardziej chodzi dalej i nie ulega żadnym uszkodzeniom. Czasem się trafi że dysk siadzie z zasilaczem bo jakaś dioda zwarła ale to wszysdko.

W życiu nie spotkałem przypadku aby wszysdko padło, chyba że po pożarze!
  • #17 4971270
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Coolbit napisał:
    Czasem się trafi że dysk siadzie z zasilaczem bo jakaś dioda zwarła ale to wszysdko.

Widzę, że wiedza kolegi na temat takich awarii jest dogłębna. Proponuję nauczyć się odróżniać skutek od przyczyny.
    Coolbit napisał:
    W Życiu nie spotkałem przypadku aby wszysdko padło

Krótko chyba kolega żyje - za krótki staż jako serwisant.
  • #18 4971710
    Coolbit
    Poziom 18  
    Jestem hobbystą a nie serwisantem.
    Wiec może mam za mało doświadczenia.
  • #19 4971758
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3819
    Coolbit napisał:
    Jestem hobbystą a nie serwisantem.
    Wiec może mam za mało doświadczenia.

Ja znam setki takich przypadków, ale zapewne w chwili obecnej takowe występują z dużo mniejszą częstotliwością oraz mniejszymi w swej skali zniszczeniami.
    Producenci zasilaczy i płyt głównych wszystkich nowszych modeli niejako z urzędu coś niecoś poprawili w swych konstrukcjach i to nie tylko w tych z górnej półki.

:arrow: Tak więc kolego Coolbit jeśli nie jesteś pewien swych racji nie próbuj ich narzucać innym tym bardziej jeśli robisz to bezpodstawnie, a wyrażasz tym samym tylko swoją skromną prywatną opinię...
    Więc proszę tym samym zaznaczać w swych wypowiedziach, że nie należy je traktować jako wzorcowe. :idea:
  • #21 4972382
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4972636
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Codegen będzie bezpiecznym zasilaczem pod warunkiem że (nowy)zanim włożymy do komputera wywalimy przy stb kondensator 22mikro włożymy rasowy 1oo mikro na 105Clepiej dwa równolegle 47mikro
    Jak kondensator wysycha (traci właściwości) przetwornica zaczyna się otwierać na ful zwiększa się napięcie na scalaku aż przekroczone zostaną warunki i mamy kupę smrodu i dymu i bałagan z komputerem
    Po prostowniku(STB) elektrolit zasilającym scalak przetwornicy nie pamiętam nr kondensatora
    Nie miałem przypadku żeby zasilacz padł
    powodzenia !!
    73!
  • #23 4973023
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 4974768
    dipol
    Poziom 34  
    A dlaczego się przegrzewa -mało jeszcze ćwiczyłeś.
    Zajmuje sie profesjonalnie zasilaczami impulsowymi - problem to kondensator C12, przy małym trafku.
    Czy zasilacz 300W wystarczy do płyty A8NE-FM/S i AMD Athlon 64 3700+?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #25 4974810
    dipol
    Poziom 34  
    po wymianie tego kondensatora na dwa 47mikr105C poł. równolegle, lub 100mikro zasilacz nie do ubicia

Dodano po 4 [minuty]:

nawet po kupieniu nowego zasilacza ten kondensator obowiązkowo wymieniamy jak w/opisałem,to jest chyba niepisana umowa producentów z dystrybutorami sprzętu komputerowego żeby był ruch w biznesie hihi.
    Pozdrawiam !!73!!

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczyło, czy zasilacz o mocy 300W wystarczy do konfiguracji z płytą główną A8NE-FM/S i procesorem AMD Athlon 64 3700+. W dyskusji podkreślono, że jakość i marka zasilacza są kluczowe dla stabilności i bezpieczeństwa systemu. Zasilacze firmowe, takie jak Chieftec, mogą wystarczyć, natomiast tanie i słabej jakości modele, np. Codegen, Tracer czy podobne, są niewystarczające i mogą prowadzić do awarii sprzętu. Zalecana moc zasilacza to minimum 350W, a najlepiej 400W, aby zapewnić zapas mocy i możliwość rozbudowy. Wskazano, że zasilacze Codegen często mają słabą jakość komponentów, co skutkuje przegrzewaniem się i uszkodzeniami, a ich kondensatory i mostki prostownicze są niewystarczające do długotrwałej pracy. Wymiana kondensatorów w zasilaczach Codegen może poprawić ich niezawodność, jednak najlepszym rozwiązaniem jest zakup nowego, markowego zasilacza. Próby łączenia dwóch zasilaczy 300W w celu zasilenia jednego komputera są odradzane ze względu na ryzyko uszkodzeń i brak stabilności. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące ryzyka uszkodzeń sprzętu przy użyciu tanich zasilaczy oraz różnice w podejściu do awarii między użytkownikami i serwisantami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA