logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ominąć blokadę portów DC++ i Kazaa z dostępem do serwera?

nassen 11 Sty 2004 02:52 9398 15
REKLAMA
  • #1 470688
    nassen
    Poziom 11  
    Administrator zablokowal mi porty dc++ ze nie moge sie laczyc z hubami i nawet z kaza mozna to jakos ominac?? Mam dojscie do serwera moge nawet tam jakis program zainstalowac :>pomocy!!
  • REKLAMA
  • #2 471198
    BLANTek
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jak masz dojscie do serwera to po prostu zmie na nim ustawienia. A jesli jest w sieci cos takiego jak ROUTER, to musisz w nim ustawic przekierowania, ale trzeba znac haslo dostepu, ktore ustawial admin.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 471558
    nassen
    Poziom 11  
    a gdzie na serwerze zmienic ustawienia
  • #5 472563
    BLANTek
    Poziom 15  
    A skad moge wiedziec? Jaki system i jaki serwer? Jakie masz konkretnie uprawnienia i jaki ten dostep? Mozesz podejsc do serwera i go wylaczyc czy po prostu mozesz przegladac jego zawartosc na dysku?
  • REKLAMA
  • #6 472875
    nassen
    Poziom 11  
    moge podejsc i wlaczyc resetowac itd:)))
    ale sie za bardzo nie znam jak odblokowac porty
  • #7 473815
    BLANTek
    Poziom 15  
    Jaki system i jakie uprawnienia masz na tym kompie?
  • #8 473832
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 473840
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 746
    Wojtek Płonka napisał:
    Administrator nie ma prawa nic blokować, a jak już blokuje to możecie wytoczyć mu proces sądowy. U nas była podobna sytuacja i administratorek przegrał sprawę w sądzie.

To jeden pazerny ma prawo zatkać serwer ?
    A inni to co?
    Jak sobie to wyobrażasz?
  • #10 474028
    nassen
    Poziom 11  
    a jest jakis program ktory rozdzielil by tak lacze zeby do mojego kompa szedl oddzielny kanal i innym nie walil transferow gadalem z admi jak bedzie to do zrobienia to nie ma sprawy!!!!
  • #11 475073
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    A wiec tak admin poblokowal porty bo pewnie zapychales lacze sciagajac z kazzy lub dc++ jesli macie server na linuxie to oczywiscie ze sa programy ktore sprawiedliwie podziela lacze w zaleznosci od ilosci uzytkownikow w danej chwili kozystajacych z lacza (dynamiczny podzial pasma) natomiast jesli jest to urzadzenie typu sprzetowego to nie wroze szybkiego rozwizania problemu chyba ze sie dogadasz z adminem od ktorej do ktorej mozesz sciagac z kazzy i innych p2p
    pozdrawiam
  • #12 475115
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 36
    Znam tą sytuacje jeden narzeka że ma zablokowaną kaze a drugi marudzi że mu wolno net chodzi bo inny zapycha łącze kazą.
    Kaza to badziewie i według mnie powinno być zablokowane przynajmniej w ciągu dnia.

A tak na marginesie jestem adminem sieci system na serwerze to freesco kaze ograniczyłem blokując porty 1000:5000 ale mam jednego usera który ominął to i dalej ciągnie kazą ponoć wpisał jakiś port ale nie chce powiedzieć jaki z oczywistych względów. Próbowałem u siebie na różne sposoby ustawiłem na port 80 i się nie połączyła.
    Jak ktoś zna sposób na ominięcie tej blokady to proszę o info na pw.

Pozdrawiam
    Pele
  • #13 475923
    nassen
    Poziom 11  
    z kazy to nie kozystam tylko z dc++ hm to nie ma zadnej nazwy programu co to rozdzieli lacze??
  • #14 477229
    visitors
    Poziom 12  
    Ech a wystarczy tylko w googlach wystukać mozolnie np: linux podział łącza. Jak to wpisalem to mi wygooglowal 343 stronki. Tylko siadać i czytać. A jak komuś sie nie chce tego czytać to po co się za to brać?????
  • #15 477849
    nassen
    Poziom 11  
    heh dzieki wszystkim za pomoc mam nadzieje ze sobie jakos poradze Pozdrawiam
  • #16 478037
    Kwasior21
    Poziom 11  
    Z tego co wiem to usluga p2p jest nie blokowana a ograniczana (najnizszy priorytet) , przynajmniej w wiekszosci sieci.....Kazaa najlepiej ponoc ciagnie na portach 8080, 21,22 moze nie powinienem podawac tych portow, ale co mi zalezy ...w mojej sieci i tak sa do tego stopnia zmniejszone priorytety, ze na Kazie w przy sprzyjajacych wiatrach mam 3 kilo:)heh...az dziw ze laczy mi sie wogole:) wow:) Jezeli chodzi o zapychanie sieci to p2p jest w tym njlepsze...hehehe...:)

Pozdro @L.L:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma zablokowane porty dla programów DC++ i Kazaa przez administratora sieci, co uniemożliwia połączenie z hubami i korzystanie z tych aplikacji P2P. Dysponuje dostępem do serwera, może go restartować i instalować oprogramowanie, ale nie zna szczegółów konfiguracji. Wskazano, że jeśli serwer jest pod kontrolą użytkownika, można zmienić ustawienia zapory sieciowej lub routera, ustawiając przekierowania portów, o ile zna się hasło do routera. W przypadku serwera Linux istnieją narzędzia do dynamicznego podziału pasma łącza, które mogą ograniczać transfery P2P, co jest częstą praktyką administratorów w celu zapobiegania zapychaniu łącza. Porty Kazaa często blokowane to 1000-5000, 8080, 21, 22, ale użytkownicy próbują je omijać, np. zmieniając porty na niestandardowe. W sieciach P2P usługa jest zwykle ograniczana priorytetem, a nie całkowicie blokowana. Brak jednoznacznego programu do rozdzielania łącza, ale można znaleźć rozwiązania w sieci, zwłaszcza dla systemów Linux. Dyskusja podkreśla konieczność współpracy z administratorem i znajomość systemu operacyjnego oraz uprawnień na serwerze, aby skutecznie odblokować porty i zarządzać ruchem sieciowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA