logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ghost 2003: Problem z bootowaniem po przywróceniu partycji WinXP Home

MES Mariusz 27 Mar 2008 22:05 1089 8
REKLAMA
  • #1 4962962
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam. Wolę zapytać, bo już nie mam pewności.

Dysk 400GB SATA podzielony na 3 partycje FAT32 (tak, FAT32):

c:\ Win98SE
    d:\ WinXP Home
    e:\ Dane

Ghostem 2003 wykonałem pojedyncze kopie partycji systemowych (c i d).

Po przywróceniu partycji d:\ (bez ruszania c i e) system nie bootuje się.

Wydawało mi się, że za rozruch odpowiada partycja c:\, której nie ruszałem. A może się mylę?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4963051
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Zazwyczaj tak C:, sprawdź wpisy w boot.ini na C: czy są obydwa systemy

btw. który system nie bootuje? na czym staje? co wywala?
  • REKLAMA
  • #4 4963186
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    spinnaker napisał:
    Zazwyczaj tak C:, sprawdź wpisy w boot.ini na C: czy są obydwa systemy

btw. który system nie bootuje? na czym staje? co wywala?

Staje zaraz po przejściu boot from CD. Zero napisów, zero komunikatów i zero reakcji. Jutro obadam sprawę.
  • #5 4963392
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    za rozruch będą odpowiadały pliki na dysku C jak pisze kolega wcześniej. Rozumiem że system jest na D:? Druga kwestia - zy przywrócony został prawidłowo obraz prawidłowej partycji?
  • #6 4963410
    spinnaker
    Poziom 32  
    System jest i na C: i na D: ale boot.ini powinien być na partycji aktywnej czyli w większości przypadków na C:
  • REKLAMA
  • #7 4963426
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    pytanie pzostaje czy właściwie został odzyskany obraz...
  • #8 4963811
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Dokładnie 2 razy miałem przypadek, że obraz zrobiony Ghostem (z partycji NTFS primary na dysku master) po odzyskaniu z kopii powodował opisany przypadek (tzn. system nie startuje).
    Ghost był w wersji 8 (nie wiem czy to odpowiada 2003), legalna wersja dołączona do CD ze sterownikami płyty głównej (nie jakiś zcrackowany śmieć z warezowej stronki).
    Za słabo się wtedy znałem na XP, żeby zaradzić problemowi za pomocą Konsoli Odzyskiwania - instalowałem wszystko ponownie - więc nie znam dokładnej przyczyny ani metody naprawy.
    Po drugim razie zrezygnowałem z Ghosta.
    A przy okazji - tym samym Ghostem bezbłędnie robiłem obrazy i odtwarzałem system zainstalowany na partycji FAT32, również XP (dawno temu instalowałem XP na FAT32, potem przekonałem się do NTFS).
  • #9 4965145
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ja osobiście polecam Ghosta 11 z pakietu Hiren's Boot'a CD 9.4 bodajże - mimo, że są nowsze wersje ta jest najmniej zabugowana i sprawia najmniej problemów

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk SATA 400GB podzielony na trzy partycje FAT32: C: z Windows 98SE, D: z Windows XP Home oraz E: z danymi. Po wykonaniu kopii partycji systemowych C: i D: za pomocą Ghosta 2003 i przywróceniu tylko partycji D:, system Windows XP nie uruchamia się. Dyskusja wskazuje, że za rozruch odpowiada partycja aktywna, zwykle C:, gdzie powinny znajdować się pliki rozruchowe i plik boot.ini zawierający wpisy obu systemów. Zalecane jest użycie konsoli odzyskiwania Windows XP z płyty instalacyjnej do naprawy MBR (polecenie fixmbr) oraz sprawdzenie poprawności obrazu partycji przywróconej przez Ghosta. Wspomniano, że Ghost 2003 może mieć problemy z przywracaniem obrazów NTFS, natomiast na partycjach FAT32 działa stabilniej. Rekomendowana jest także wersja Ghost 11 z pakietu Hiren's Boot CD 9.4 jako mniej problematyczna i bardziej niezawodna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA