logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naprawić płytę Gigabyte GA-8I865P-G z wypukłymi kondensatorami?

Pisklak 29 Mar 2008 14:26 2385 30
  • #1 4969115
    Pisklak
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich. Pisze z pewna sprawa a mianowicie, posiadam w tym momecie w sumie dwa komputery, z tym ze jeden nie dziala, poprzekladamlem pare czesci i jest ok ale przejde do sedna. Otoz stary komputer mialem na plycie glownej ECS P4VXAD z procesorem Celerona 1,7 Gh, plyta po pewnym czasie sie spalila, zostala oddana do serwisu z racji gwearancji ale ze nei chcialo mi sie czekac kupilem druga Gigabyte GA-8I865P-G i z nia stalo sie to samo (podobno zasilacz mialem za slaby 300W), co smeiszne ze po odzyskaniu starej pllyty z serwisu nie sprawdzilem jej i okazuje sie teraz ze ona takze nie dziala. Ale mneijsza o to, w drugim komputerze mam plyte Chaintech 9VJL3 z prockiem takze Celerona ale 2,4 Gh. Chcialem polaczyc ten procesor z plyta Gigabyte bo wyczytalem ze to bardzo dobra plyta (pomyslalem lepsza od Chaintech), ale czy w ogole da sie ja naprawic? Dodam ze ma wypukle kondensatory przy slocie na procesor. Chcialbym zrobic taka zamiane bo w Chaintechu mam tylko 2 sloty na pamieci a w Gigabycie az 4 no i co sie z tym wiarze 1 kosc lezy bez celu w szafie. Jeszcze apropos Gigabyte jest spalona, ale komputer sie wlacza, tylko ze system juz sie nei wczytuje, poprostu nastepuje restart komputera. Jeszcze jedno pytanie, czy zdrowe jest podlaczanie podswietlenia komputera, wetylatorw, pod wtyki napiecia do dyskow (12V i 5V)? Prosil bym o porady kogos kto ma wieksza wiedze od mojej. Dziekuje z gory i pozdrawiam wsyzstkich.
  • Pomocny post
    #2 4969136
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    1. Kondensatory należy wymienić obowiązkowo. Wymienia się nie tylko te wybrzuszone, ale wszystkie połączone z nimi biegunem dodatnim (gałąź);
    2. Proszę podać jaki zasilacz kolega ma aktualnie;
    3. Proszę zmierzyc napięcia podawane przez obciążony zasilacz (ale miernikiem);
    4. Problemem jest nie tylko moc zailacza, ale przede wszystkim jego jakość;
    5. Proszę obejrzeć równiez kondensatory w zasilaczu.
  • #3 4969252
    Pisklak
    Poziom 16  
    - Wypukle sa wlasnie wszystkie te obok siebie (jest ich 5) w tej chwili nie mam jak wrzucic zdjecia na komputer, zrobie to jutro.
    - W tej chwili zasilacz mam inny, ktory jak do tej pory dziala bez zarzutu (firma Feel, model: ESP-300ATXSP4), niestety nei mam sprawdzic jaki jest stary zasilacz poniewaz nie ma na nim zadnych naklejek oznaczen itd.
    - Niestety nie mam miernika :( Jak uda mi sie porzycyc to zmierze, tylko prosze mi powiedzie konkretnie w ktorym miejscu mam zmierzyc.
  • #4 4969284
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Mierzymy np. w molexach, szukaj na drugi raz bo zara ostrzeżenie dadzą
  • #6 4969411
    Pisklak
    Poziom 16  
    No i jeszcze jedno pytanie, szukalem porownania ale nei znalazlem. Czy ta plyta Gigabyta jest lepsza od Chaintecha?
  • Pomocny post
    #7 4969432
    spinnaker
    Poziom 32  
    Giguś jest bardziej "wyrobioną" marką w Polsce
  • #8 4969441
    Pisklak
    Poziom 16  
    Czytalem caly temat podany przez moderatora na temat wymianie kondensatorow i teraz moje pytanie jest takie, jesli zmienie kondensatory z dzialajacej plyty glownej na ta Gigabyte, to czy bedzie to dzialac, wiadomo na tej i na tej sa to LOW ESR oraz takze sa o tej samej pojemnosci i napieciu (3300mikroF i 6,3V) moge je podmienic?
  • #9 4969457
    spinnaker
    Poziom 32  
    Jeśli parametry ich będą się zgadzać to tak, będzie działać
  • #10 4969460
    Pisklak
    Poziom 16  
    Super dzieki :D Mam nadzieje ze to to wlasnie bylo przyczyna nie startujacego systemu :) Ale powtorze jescze raz jedno pytanie na ktore tez nie moge znalesc odpowiedzi czy zdrowe jest dla zasilacza i komputera podlaczanie czego kolwiek (podswietlenia, chlodzenia itd.) pod wtyk ktory sluzy do zasilania napewdow (dyskow, cd-romow itd.) ?
  • #11 4969508
    spinnaker
    Poziom 32  
    Nie szkodzi, tylko nie podłączaj pod przewód, który zasila już dysk lub kartę graficzną (nie zalecane)
  • #12 4969520
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Pisklak napisał:
    czy zdrowe jest dla zasilacza i komputera podlaczanie czego kolwiek (podswietlenia, chlodzenia itd.) pod wtyk ktory sluzy do zasilania napewdow (dyskow, cd-romow itd.) ?

Tak właśnie się robi.
    Polecam uwadze kolegi punkt 1 mojego poprzedniego postu. I mam jeszcze jedno pytanie: czy kolega miał kiedyś do czynienia z wylutowywaniem i lutowaniem na płytach wielowarstwowych?
  • #13 4969526
    Pisklak
    Poziom 16  
    Ahh, wszystkie wlasnie mam zajete bo dwa mi ida na nagrywarke i DVD a kolejne dwa wlasnie na dysk i wlasnei wentylator i neon, to chyba bede musial pogrzebac i po zmieniac. Bardzo dziekuje za zainteresowanie moim tematem i pomoc :) Wieczorem zdam relacje czy wymiana kondensatora pomogla :)

Jesli chodzi o post poprzedni, czytalem wszystko na temat kondensatorw, wymienie wszystkie w rzedzi, jesli mi sie uda bo jak padlo pytanie, czy robilem to, hmm... lutowalem nei raz, ale czy byly to plyty wielowarstwwe to szczerze nei mam pojecia, ale mam pewne doswiadczenei w lutowaniu, nie pale scierzek jak to sie zdarzalo z poczatku. Jakies rady dla mnie na temat lutowania tych kondensatorkow? :)
  • #14 4969558
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Są rozgałęźniki złącz zasilających.
  • #15 4970030
    Pisklak
    Poziom 16  
    Musze z przykroscia stwierdzic ze wymiana kondensatorow nie pomogla :( Chyba ze zle wymienilem, ale mysle ze wtedy w ogole komputer mi by sie nei wlaczyl :( Ma ktos jakies pomysly?
  • #16 4970181
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Pisklak napisał:
    No i jeszcze jedno pytanie, szukalem porownania ale nei znalazlem. Czy ta plyta Gigabyta jest lepsza od Chaintecha?

Moim zdaniem tak, bo jest na chipsecie Intela a Chaintech jest na VIA.
  • #17 4970214
    Pisklak
    Poziom 16  
    To znaczy nei rozumiem, chodzi Ci o to ze kondensatory by nie pasowaly, jesli tak to mysle ze to nie to bo jak pisalem w sumie mam 3 plyty glowne, a kondensatory wzialem z ECS'a do Gigabyte'a.
  • #18 4970275
    tzok
    Jest bardzo duża szansa, że uszkodziłeś je przy wylutowywaniu. Pozatym kondensatory muszą mieć odpowiednią pojemność i napięcie pracy. To nie są elementy, które stosuje się "z odzysku". Lutowanie, a zwłaszcza ich wylutowywanie wymaga sporo wprawy, by nie uszkodzić przelotek w płycie.
  • #19 4970293
    Pisklak
    Poziom 16  
    Co do uszkodzenia przy wylotowywaniu to biore taka ewentualnosc pod uwage, faktycznie mialem male problemy z ich wyciagnieciem. Ale mimo wszystko przy wlaczeniu nie porobily sie "brzuszki". Jesli chodzi o nie same to pojemnosc i napiecie zgadza sie, czy da sie jakos sprawdzic ta plyte czy to faktycznie kondensatory, troche ciezko by mi bylo wydac teraz pieniadze na kondensatory tylko po to zeby pozniej sie okazalo ze to nei bylo to... :(
  • #20 4970322
    tzok
    Wystarczy, że go przegrzałeś lub za mocno pociągnąłeś za "nóżkę".
    Jeden kondensator Low ESR kosztuje ok 1,2zł... czy to na prawdę dla Ciebie aż taka inwestycja?
  • #21 4970338
    Pisklak
    Poziom 16  
    No chyba jednak bede zmuszony kupic, nie wiesz moze ile by kosztowalo wymienienie ich w serwisie? Bo moze faktycznie nie bedzie oplacalo mi sie w to bawic.
  • #22 4970637
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    Pisklak napisał:
    -
    - Niestety nie mam miernika :( Jak uda mi sie porzycyc to zmierze, tylko prosze mi powiedzie konkretnie w ktorym miejscu mam zmierzyc.

Naprawiasz bez miernika ? i zakładasz tu temat.Ten dział ma swój poziom.
    Zrobisz więcej usterek i powiesz że tu podpowiadali.
  • #23 4970701
    Pisklak
    Poziom 16  
    No skoro wiem co konkretnie mam zepsute topo co mam mierzyc? Zreszta wyczytalem ze nawet jesli kondensator jest uszkodzony to i tak miernik mi tego nie powie...
  • #24 4970874
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Na upartego można .Taki zrobić,a można kupić gotowy zespolony do innych pomiarów bądz tylko do kondensatorów.Miernikiem z bazaru najtańszym tez można stwierdzic pi X oko na buzer.Przy okazji stwierdzić czy nie ma ewentualnego zwarcia.
  • #25 4970931
    Pisklak
    Poziom 16  
    Mam jednak za mala wiedze i za male fundusze na zabawe w cos takiego, poprostu zainwestuje te pare zl i kupie nowe kondensatorki, mam nadzieje ze ich wymiana pomoze, bo jak nie to juz nie wiem gdzie szukac przyczyny, cala plyta wyglada dobrze, tylko jeszcze zastanawia mnie jedna rzecz, po zdjeciu radiatora z procesora on sam jest przyklejony do radiatora jakby klejem, poprostu sila sie wyczepia z socetu, dziwne, prawda? W plycie Chaintecha tego nie ma, no chyba ze te procesory jednak sie czyms roznia ale jeden jak i drugi dziala na Sockecie 478 (Celeron 2,4 gh i 1,7gh)
  • #26 4970971
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Daj spokuj ,siłą wyciągasz procesor .Czytając to zaniżam swój poziom.
    Temat ,,tasiemiec,, 25 odpowiedzi a ludzie /wiekszość przegladająca o forum/ dowiaduje sie że nie masz miernika i siłą wyciagasz procesor.
  • #27 4971016
    Pisklak
    Poziom 16  
    Mozesz mi pokazac gdzie napisalem ze sila wyciagam procesor? Przeciez jak byk jest napisane ze jak wyciagam radiator to wychodzi on razem z procesorem co sie wiaze z tym ze musial wyjsc sila, prawda? Chyba na to juz specjalnei nic nie poradze...
  • #28 4971198
    spinnaker
    Poziom 32  
    Bonzo czysta fizyka z tym odklejaniem procka z radiatorem, często spotykane zarówno przy platformach AMD i Intela

No i czekamy na pomiary miernikiem inaczej się tu nie pokazuj Pisklak :P
  • #29 4971204
    tzok
    Oryginalny radiator "boksowy" Intela przyklejał się do procesora... taka jego uroda - na ciepło da się go zdjąć, ale na zimno zawsze pierwsze zdjęcie radiatora kończy się wyrwaniem procesora z zamkniętego socketa.

Kondensator o pojemności 1000-2000uF bez problemu sprawdzisz miernikiem, tylko trzeba trochę pomyśleć, sprawdzisz i pojemność (orientacyjnie) i upływność.

Podziwiam Cię tylko, za to że po tym jak poszła Ci pierwsza płyta, wstawiłeś kolejną i zostawiłeś ten sam zasilacz...
  • #30 4974133
    Pisklak
    Poziom 16  
    No wiesz... wtedy to bylo tak... na kompach nie znalem sie nic a nic, a grac musialem koniecznie :P a nigdy bym nie przypuszczal ze w ogole zasilacz moze miec jakie kolwiek znaczenie, dopiero po zalozeniu internetu i podszkoleniu sie wiem ze jest to bardzo istotny komponent. Mam takowe pytanie, jesli wymiana kondensatorkow nie pomoze to co moze byc przyczyna? Wlacza sie komputer i jest ok, wykrywa pamieci, procesor, dyski i napedy, pozniej przelacza sie na ta tabelke idoslownie przed ekranem startu windowsa (tego z wczytywaniem) nastepuje reset. Czy firma kondensatorkow ma jakies znaczenie, czy wystarczy ze powiem w sklepie ze chodzi mi o Low ESR o danym napieciu i pojemnosci?

tzok napisał:
    Oryginalny radiator "boksowy" Intela przyklejał się do procesora... taka jego uroda - na ciepło da się go zdjąć, ale na zimno zawsze pierwsze zdjęcie radiatora kończy się wyrwaniem procesora z zamkniętego socketa.

Co dziwne bo radiator nie mam oryginalny tylko zpelnie inny kupiony specjalnie bo wydawalo mi sie ze oryginalny radiator i "dmuchawka" nie wystarcza, i druga sprawa dziwna ze na tej plycie Chaintech procesor nie przykleja sie do radiatora, chyba ze w Gigabycie poprostu Socket slabiej trzyma ;) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonej płyty głównej Gigabyte GA-8I865P-G z wypukłymi kondensatorami przy gnieździe procesora. Zalecane jest obowiązkowe wymienienie wszystkich kondensatorów powiązanych biegunem dodatnim, nie tylko tych wybrzuszonych. Kondensatory powinny mieć odpowiednie parametry – pojemność (np. 3300 µF) i napięcie (np. 6,3 V) oraz być typu Low ESR. Próby użycia kondensatorów z innej płyty (ECS P4VXAD) mogą nie przynieść efektu, gdyż ich wylutowanie wymaga dużej precyzji, a uszkodzenie przelotek lub samych kondensatorów jest częste. Wymiana kondensatorów to stosunkowo niewielki koszt, a ich sprawdzenie miernikiem jest zalecane, choć nie zawsze jednoznaczne. Problemy z zasilaczem (moc i jakość) również mają wpływ na stabilność systemu – warto zmierzyć napięcia pod obciążeniem i sprawdzić kondensatory w zasilaczu. Dodatkowo poruszono kwestie poprawnego lutowania i bezpiecznego demontażu procesora oraz radiatora, który w oryginalnych zestawach Intela może się „przyklejać” do procesora. W przypadku braku efektu po wymianie kondensatorów, przyczyną restartów systemu może być inny element płyty lub zasilacza. Płyta Gigabyte GA-8I865P-G jest uważana za lepszą od Chaintech 9VJL3, głównie ze względu na chipset Intela w porównaniu do VIA w Chaintechu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA