logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefon Jaśmin - wymieniony tranzystor Q4, brak wybierania tonowego, cichy mikrofon

sp4hkq 29 Mar 2008 19:22 2716 6
  • #1 4970332
    sp4hkq
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Naprawiam tel Jaśmin, uszkodzenie powstało podczas burzy, padł tranzystor Q4, wymieniłem, telefon ożył, odbiera połączenia, działa wyświetlacz, ale nie łączy tonowo i korespondent bardzo cicho mnie słyszy, może ktoś wie w czym leży problem
  • #2 4970370
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Wniosek z tego, że jeszcze uszkodzony jest jakiś element, prawdopodobnie tranzystor gdzieś w obwodzie mikrofonu. To, że nie wybiera tonowo, jest ściśle powiązane z tym ściszeniem mikrofonu.
  • #3 4970384
    zbv
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Zwykle zaraz za tranzystorem znajduje się dioda zenera zabespieczająca scalak (na nap 10-16v). Może ona jest też uszkodzona.
  • #4 4972634
    sp4hkq
    Poziom 2  
    Wygląda że wszystko jest ok, a nie działa, gdyby dioda była uszkodzona na zwarcie to by nic nie działało, wyświetlacz się zapala,pali się normalnie LED sygnalizujący podniesienie słuchawki, liczy czas, ta linia zasila elektronikę telefonu, napięcie zasilające wynosi 7 V (po podniesieniu słuchawki)gdy słuchawka jest odłożona elektronikę zasilają 4 baterie 1.5V, do telefonu można się dodzwonić, słychać prawidłowo korespondenta, jak sam mówię do słuchawki to siebie tez słyszę prawidłowo, a korespondent słyszy mnie bardzo cicho, sygnał DTMFu też słyszę we własnej słuchawce na normalnym poziomie (tz tak jak w sprawnym telefonie) a nie łączy, gdy przestawię z TONE na PULSE telefon wybiera nr i łączy prawidłowo, mam schemat tego telefonu, ale skończyły mi się pomysły na znalezienie usterki
  • #5 4973102
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Wszystko się zgadza, tzn. chodzi o te objawy, ale widać że brakuje ci cierpliwości. Na pewno jest jakiś element uszkodzony. Czasem bywa to nawet układ scalony, ale najczęściej jakiś tranzystor, czasem dioda a nawet kondensator.
    Jeszcze pytanie dodatkowe. Ze schematu wynika, że ten aparat ma dwa mikrofony i w związku z tym pytanie, czy można wybierać tonowo bez podnoszenia słuchawki (funkcja głośnomówiąca)?
  • #6 4973251
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    do wymiany Q3, Q4 wymieniłeś , Q5 , Z2 12V /1W tak na poczatek.......
  • #7 4973759
    sp4hkq
    Poziom 2  
    tranzystory sprawdziłem, diody też, scalak obtuptałem oscyloskopem i efekt zerowy. ten tranzystor co był padnięty nie siedzi w linii sygnałowej tylko steruje tranzystorem który jest w linii, napięcie na mikrofonie elektratowym 1.2 V

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Jaśmin po wymianie uszkodzonego tranzystora Q4 odzyskał podstawową funkcjonalność, jednak występuje brak wybierania tonowego oraz bardzo cichy mikrofon, co wskazuje na dalsze uszkodzenia w obwodzie mikrofonu. Podejrzewane są elementy takie jak tranzystory Q3, Q5 oraz dioda Z2 12V/1W, które mogą wpływać na sygnał mikrofonowy i generowanie tonów DTMF. Pomimo prawidłowego napięcia zasilania (7 V przy podniesionej słuchawce) i poprawnego działania wyświetlacza oraz sygnalizacji LED, problem z tonowym wybieraniem pozostaje nierozwiązany. Testy oscyloskopowe układu scalonego nie wykazały anomalii, a napięcie na mikrofonie elektretowym wynosi około 1,2 V. Dyskusja sugeruje, że uszkodzenie może dotyczyć elementów sterujących linią mikrofonową lub samego mikrofonu, a także zwraca uwagę na obecność dwóch mikrofonów w aparacie i możliwość wybierania tonowego bez podnoszenia słuchawki (funkcja głośnomówiąca).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA