logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUDI 80 (B3) 1.8 z1990r grzeje się podczas miejskiej jazdy.

krismon3 29 Mar 2008 21:02 11907 20
REKLAMA
  • #1 4970769
    krismon3
    Poziom 14  
    Ocena: 59
    Witam wszystkich.
    Samochód AUDI 80(B3) silik 1.8 grzeje się bardzo podczas jazdy po mieście aż sie gotuje płyn w chłodnicy.
    Jadąc dzisiaj samochodem zauważyłem że wskażnik temperatury poszedł mi na jakieś 110 stopni,stanołem by wwszystko posprawdzać.Wentylator przy chłodnicy chodzi normalnie,tylko jak stoję na światłach to ogrzewanie też mi nie działa i dmucha zimne powietrze.wydaje mi się że czujnik temperatury jest dobry bo pracuje w miarę normalnie.może ktoś z was miał podobne objawy bo chciałem zabrać się za naprawę i nie wiem co dokupić.Sam myślę że siadła pompa wody ale chcę zasięgnąć waszej porady chociaż by w tym co mam wymienić i posprawdzać
  • REKLAMA
  • #2 4970807
    mariusz1176
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    jezeli mimo goracego silnika leci ci zimne powietrze to masz zapowietrzony uklad.Sprawdz czy masz stan plynu w ukladzie.poszukaj odpowietrznika jezeli taki jest
  • #3 4970822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4970861
    Dudi2007
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    z tego co piszesz to pierwsze sprawdż termostat bo może byc zacięty ale jeśli te objawy pojawił sie nagle to moze być uszczelka pod głowicą
  • #5 4970862
    krismon3
    Poziom 14  
    Ogrzewanie działa mi ale jak samochód jest na większych obrotacha a nie działa np jak stoję w korku do świateł itp.

Dodano po 5 [minuty]:

Dudi2007 napisał:
    z tego co piszesz to pierwsze sprawdż termostat bo może byc zacięty ale jeśli te objawy pojawił sie nagle to moze być uszczelka pod głowicą

Właściwie to nie wiem czy to było nagle ale wcześniej tego nie zauważyłem,być morze dlatego że u mnie nie ma korków może dopiero mi to wyszło dzisiaj jak pojechałem do Warszawy i tam musiałem sobie postać na zatłoczonej jezdni
  • REKLAMA
  • #6 4970893
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Też na początku obstawiałbym ilość płynu i ew. powietrze w układzie. Przy 1.8 jeśli dobrze pamiętam nie ma odpowietrznika układu, poluzuj złączkę przewodu powrotnego z nagrzewnicy (po nagrzaniu auta), sprawdź, czy będzie na początku syczało i bąbelkowało :). No i sprawdź potem ilość płynu...
  • REKLAMA
  • #9 4972391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4972444
    joga_pl
    Poziom 12  
    Czołem przede wszystkim ja osobiście obstawiam że masz zatarty termostat .Grzeje ci się ponieważ nie otwiera ci się obieg na chłodnice lub jest za mały przepływ przez termostat nie pamiętam ale chyba powinien się otworzyć przy temperaturze 90 stopni . jak będziesz miał zagrzany silnik do tej temperatury sprawdź czy chłodnica jest gorąca. Ewentualnie pompa ale to ostateczność.
  • #11 4972448
    krismon3
    Poziom 14  
    Przy wymianie zalewałem plynem i rozgrzewałem auto do temperatury pracy plyn zawsze ubywał i dolewałem do odpowiedniego poziomu.Potem już nie miałem problemów i praktycznie podczas eksploatacj to go już nie ubywało.Termostat puszcza płyn na chłodnicę i ogrzewanie działa jak sinik ma wysokie obroty,najgorzej że w korku łapie wysoką temperaturę aż się gotyje płyn.Dodam że wcześniej tak nie było i wszystko mi działało normalnie
  • #12 4972579
    joga_pl
    Poziom 12  
    Wymień termostat jak to nie pomorze to dopiero bierz się za pompę morze za małą wydajność ma chyba że masz zapchany obieg .
  • #13 4972633
    krismon3
    Poziom 14  
    Może właśnie jest zapchany np na nagrzewnicy. Jak to wyczścić a najlepiej jakby ktoś z was podał mi nazwę jakiegoś dobrego środka który by można dodać do płynu żeby to się samo wyczyściło.
    Termostat jutro zmienię może być że to jego wina,chociaż chłodnica jest gorąca
  • REKLAMA
  • #14 4972697
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4973477
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 444
    Jeżeli grzeje podczas jazdy to nagrzewnica nie jest zabita kamieniem,a jeżeli chłodnica jest gorąca to termostat się otwiera,stawiam na pompę mała wydajność.
  • #17 4974919
    krismon3
    Poziom 14  
    ptaszek1975 napisał:
    Jeżeli grzeje podczas jazdy to nagrzewnica nie jest zabita kamieniem,a jeżeli chłodnica jest gorąca to termostat się otwiera,stawiam na pompę mała wydajność.

Mi wydaje się podobnie od samego początku,ale tak na wszelki wypadek spróbuję jutro z tym odkaminiaczem,w końcu to nowej pompie też nie zaszkodzi.
  • #19 9722884
    NUDNYelf
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam, mam podobny problem z mojaaudi a6 . Nie wiem co jej jest. Jest to A6 z 2002 roczku 1,9 tdi 130 km. Czujnik temperatury wody cały czas do tej poryz pokazywał 92 stopnie (mam jaz 5 lat i nigdy nie było wiecej) a tu nagle wczoraj pokazuje 100 stopni. Temperatura raz wynosi 90 a raz sto i tak sobie skacze czasem. No nie pokoi mnie to tym bardziej że mam nowy termostat i czujnik w bloku ten koło chłodnic. Słyszałem ze moze to być wina czujnika w samej chłodnicy. Co myślicie?
  • #20 9723814
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Równie dobrze może być to wina samego wskaźnika... To się dzieje w trakcie jazdy czy na postoju ?
  • #21 9724069
    NUDNYelf
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    w trakcie jazdy, jade i przez np 20 km jest normalna temperatura 90-92 stopni a póżniej przez 4 km jest 100. i znowu spada do 90-92. Deska rozdzielcza jest napewno sprawnwa bo kiedysjasprawdzałem, troszke uszukiwała mnie wskazówka poziomu paliwa i sprawdzili całośc, wszysko w niej ok

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
AUDI 80 (B3) 1.8 z 1990 roku ma problem z przegrzewaniem się silnika podczas jazdy miejskiej, gdzie temperatura chłodnicy osiąga około 110 stopni, a płyn w układzie chłodzenia wrze. Wentylator chłodnicy działa prawidłowo, jednak przy postoju na światłach ogrzewanie nie działa i dmucha zimnym powietrzem. Podejrzewano zapowietrzenie układu chłodzenia, niską ilość płynu, zatkanie nagrzewnicy lub uszkodzony termostat. Zalecano odpowietrzenie układu, sprawdzenie stanu płynu chłodzącego, drożności nagrzewnicy oraz termostatu, który może być zacięty i nie otwierać obiegu chłodnicy. Wskazano również na możliwość niskiej wydajności pompy wody jako przyczynę problemu, szczególnie przy niskich obrotach silnika. Użytkownik zastosował środek do odkamieniania układu chłodzenia ("Gryzer odkamieniacz"), wymienił termostat i pompę wody, co rozwiązało problem. W dyskusji pojawił się także wątek dotyczący podobnego problemu w Audi A6 1.9 TDI z 2002 roku, gdzie wskazywano na możliwe uszkodzenie czujnika temperatury lub wskaźnika na desce rozdzielczej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA