Jak wytłumić ściany, w sensie dźwiękoszczelności? Nie wiem czy to pasuje do tego działu. Chodzi mi o zrobienie izolacji akustycznej pomiędzy pomieszczeniami, cos w rodzaju studio-reżyserka, tylko bez okna. Czym i jak?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:ściany-najłatwiej z rigipsu a w środek można dać specjalne maty akustyczne(specjalna wełna mineralna) stosowane w budownictwie do dzielenia pomieszczeń biurowych np. rockton.
izzy napisał:Cytat:ściany-najłatwiej z rigipsu a w środek można dać specjalne maty akustyczne(specjalna wełna mineralna) stosowane w budownictwie do dzielenia pomieszczeń biurowych np. rockton.
Kilku wspaniałych tak robiło studio w mojej okolicy.
ściana budynku, cegła + wełna + ścianka z płyty gipsowej.
Efekt pudło rezonansowe, większy pogłos niż na czystych ścianach. To nie jest dobre rozwiązanie.
Sumka18 napisał:Styropian miedzy ścianami załatwia problem w 100%
Sumka18 napisał:W dolnym paśmie, bo chyba w tym jest problem chodzi o to by wyeliminować wibracje trzeba do tego celu użyć „materiały tłumiące hałas o odpowiednio dobranej grubości” ja widziałem wersje ze styropianem właśnie użytej do wytłumienia baru w budynku mieszkalnym, ale lepsza jest wełna mineralna zależy, jakie są twoje potrzeby i jaki jest tam hałas a najlepiej jest mieć dobre ściany na przykład żelbetowe monolityczne.