logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alphard 30cm 400W 4Ω – zapach spalenizny po 10 min grania na wzmacniaczu domowym

rusex 31 Mar 2008 21:43 1875 8
REKLAMA
  • #1 4978452
    rusex
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    witam chciałbym sie zapytać w sprawie głośnika. ponieważ kopiłem od kolegi głośnik alpharda 30cm 400W (200 rms) 4ohm. I mam problem ponieważ pograłem nim jakieś 10 min na wzmacniaczu domowym i zaczął głośnik śmierdzieć takim zapachem jak by sie spalał albo (jakbym kopił nowa rzecz i dopiero ja włączył do pracy takim zapachem nowości). czy to jest normalne czy cos jest nie tak??
  • REKLAMA
  • #2 4978541
    MediaX
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    hmm po 1 watpie,ze ten sub ma 200rms

po drugie albo wmzak mial za malo mocy...albo...za duzo

i spaliles
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4978557
    bartek125
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam może głośnik był prawie nowy i nie grał na mocnym wzmaku a ty podpiołeś go do mocnego wzmaka i cewka sie rozgrzała i klej zaczoł smierdzieć głośnik powinien sie na początku rozgrzać, dotrzeć dopiero potem ma prawidłowe parametry... jak był mało i słabo używany to mogło sie tak zdarzyć chyba ze masz za mocny wzmak i głośnik nie wyrabia i się mocno grzeje
  • REKLAMA
  • #5 4978883
    Radeon88
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    kumpel chwalił sie że kupił dwa alphard cw 800 te z czerwona membrana. Wpadłem do niego i napędzane pod techniscem su-V65A [ troszke ponad 100 W przy 8 ohm ] gdy zostały podpięte kazdy pod jeden kanał to po jednej piosence było bardzo moc czuć klej od cewki i głośniki były gorące. Zwykła chińczyzna sprzedawana drożej niż stx.
  • #6 4978894
    MediaX
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    jesli mozesz sprzedaj i kup cos dobrego
  • #7 4979020
    kora98
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Nie ma sensu kupować alfredów , z czasem sam stwierdzisz , że to nie ma sensu, odłożysz trochę $ i Kupisz coś dobrego.Tak było w moim przypadku, kupowałem kiedyś tanie głośniki z myślą , że będą dobrze grały.Niestety sie myliłem, są rzeczy na których się nie oszczędza, bo albo to ma być dobre i trzeba wydać więcej pieniędzy, albo ma to być do du..y i sie oszczędza. A jak oszczędzać to lepiej nic nie kupować i zostać przy "seryjnym" nagłośnieniu
  • #8 4979669
    rusex
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    mam wlasnie tego alpharda cw 1202cx z czerwona membana, gra to strasznie cicho myslalem ze jak na glosnik 30cm to bedzie robil trzesienie ziemi w domu to glosnik 25 cm ktory mam firmy jeszcze ruskiej gra lepiej. czym to jest spowodowane
  • #9 4981450
    BoA_2005
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Cytat:
    czym to jest spowodowane

beznadziejnym SPL głośnika, chodzi tu o skuteczność, wciśnij tego alpierda jakiemuś dzieciakowi z osiedla za 50zl albo wyrzuć do śmieci

Podsumowanie tematu

✨ Głośnik Alphard 30 cm 400W (200W RMS) 4Ω po około 10 minutach pracy na wzmacniaczu domowym wydziela zapach spalenizny, co może wskazywać na przegrzanie cewki głośnika. Przyczyną może być nieodpowiednia moc wzmacniacza – zbyt wysoka lub zbyt niska – prowadząca do uszkodzenia lub nadmiernego nagrzewania się elementów głośnika. Często głośniki Alphard, zwłaszcza modele z czerwoną membraną, mają niską skuteczność SPL i są krytykowane za słabą jakość wykonania, co skutkuje szybkim przegrzewaniem i nieprzyjemnym zapachem kleju. Zaleca się unikanie tanich chińskich głośników Alphard i inwestowanie w lepsze, bardziej trwałe modele. Dodatkowo, głośnik Alphard CW 1202CX z czerwoną membraną charakteryzuje się niską głośnością i słabą efektywnością w porównaniu do innych głośników o mniejszej średnicy, co wynika z niskiej skuteczności SPL.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA