logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet z Neostrady ADSL przez D-Link DI-604 na Wi-Fi?

KUBCIA_13 01 Kwi 2008 17:39 2162 5
REKLAMA
  • #1 4981260
    KUBCIA_13
    Poziom 10  
    Mam mały problem z utowrzeniem sieci LAN

Internet Neostrada ADSL podłączony jest do routera D-Link DI-604.
    Do routera są podłączone 2 komputery PC. Na każdym Windows XP.
    Zakupiłem sobie kartę Wi-Fi na USB, który podpinam do pierwszego PC.
    Z sieci wifi korzysta mój laptop. Mam problem z udostępnieniem internetu.
    W Połączeniach Sieciowych internet jest podłączony do karty sieciowej, czyli Połączenie lokalne. Router ma Ip 192.168.0.1. Komputery uzyskują IP automatycznie.

Proszę o wytłumaczenie mi jak udostępnić internet karcie WIFI z karty sieciowej (Połączenie lokalne)

Karta sieciowa jest już skonfigurowana.

Z góry dziekuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4981372
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4870
    Zupełnie nic nie rozumiem z tego co napisane .
    Chcesz udostępnić internet drogą radiową z karty LAN ?
    Musisz mieć minimum dwie karty Wifi a najlepiej router z Wifi .
  • REKLAMA
  • #3 4982003
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    Mam też zamiar zrobić sieć wifi,mam już ruter.
    I wyadaje mi się że coś nie tak,jak kolega pisze niżej ciebie,musisz adsl wjechać do rutera wifi,i z tego będziesz miał sieć w całym domu ,po małej konfiguracji odbiorników wifi.
  • REKLAMA
  • #4 4983305
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Kreator sieci bezprzewodowej lub ręcznie (musisz dodać użytkownika z 1 kompa do 2 kompa i vice versa, dodajesz w "użytkownikach" w "zarządzaniu komputerem" żeby zrobić sieć (zapewne masz szyfrowane wifi))
  • REKLAMA
  • #5 4984777
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Nie wiem czy ci sie uda w takiej konfiguracji jak przedstawiasz.
    Spróbuje zrobić coś podobnego w domu ale nie widzę tego. Właśnie to przekierowanie do innej karty sieciowej.

Jak zauważyłem w pracy "serwer DHCP w XP" wyłącza się (albo oddaje pierwszeństwo) jeżeli "zauważy" że jest podłączony do sieci w której jest już router z włączonym serwerem DHCP Pomimo tego że oba serwery powinny nadawać numery z innych pul (pul od puli numerycznej :) ) włączający się nowy komputer zawsze dostawał numer z puli DHCP routera.
    Więc jeżeli już, to zostaje konfiguracja ręczna numerów IP itd. na karcie wifi i w laptopie i na pewno z innej puli niż pula numerów przydzielanych przez DHCP routera.

------------------------------------------
    dodane po powrocie do domu

Niestety nie mam takiej konfiguracji sprzętu aby to do końca sprawdzić.

Możesz najpierw spróbować ustawić połączenie wifi między komputerem a laptopem
    Ustaw IP i tu i tu (na karcie wifi) z tej samej puli adresowej np 192.168.3.10 i 192.168.3.11 , udostępnij jakiś katalog i przełącz w kompie i w lapku karty aby działały trybie ad-hoc a nie w infrastructure.
    J tu i tu przejdz do końca przez kreator konfiguracji sieci w domu lub małej firmie.
    Jeżeli to będzie działać to można spróbować w komputerze na połączeniu z internetem (karta sieciowa eternet) włączyć udostępnianie internetu Z tym że nie mam pomysłu jaki numer bramy wymyślić czy z puli 0 (routera) czy z proponowanej 3 - tu bym się skłaniał. To samo dotyczy dns (ale bez wpisywania IP dns "numeryczne" adresy stron powinny działać (np onet.pl to 213.180.130.200)

Ewentualnie można zmienić w DHCP w routerze pulę adresów na adresy z puli 192.168.1.xx bo standardowo serwer DHCP w XP uruchamiany przy udostępnianiu internetu nadaje adresy z puli 192.168.0.xx (i wtedy z ręki ustawić adresy w kartach wifi 192.168.0.10 i 192.168.0.11) a brmę i dns na 192.168.0.1
  • #6 4989158
    KUBCIA_13
    Poziom 10  
    Sieć wifi jest skonfigurowana. Komputery widzą się wzajemnie, tylko, że mam problem z udostępnianiem internetu. Połączenie internetowe jest przez router d-link. Muszę go udostępnić do karty wifi.
REKLAMA