Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka Einhell CEN 160, przełącznik napięcia.

02 Kwi 2008 21:15 10736 10
  • Poziom 2  
    Witam, mam pytanie dotyczące przełącznika napięcia w tej właśnie spawarce, wiem że dla Was speców to napewno mały pikuś :) ale ja jestem kompletnie niewykształcony w elektryce :P

    Rozchodzi się o to że spawarka ma 2 przewody zasilania, 230V i trójfazowe 400V (przynajmniej taka jest rzekoma specyfikacja) ale przewód 400V jest tylko trzyżyłowy a z tego co mi wiadomo powinien być czterożyłowy. Po zajrzeniu do środka okazuje się że do przełącznika napięcia (jakiś BREMAS series a 1200, jest napisane 3 phases) są podłączone dwie żyły z przewodu 220V (jedna żyła idzie do obudowy) i są podłączone dwie żyły z tego przewodu 400V (jedna też do obudowy) Zdaje mi się że przewód był wymieniany kiedyś i ktoś strzelił gafę, tyle że nie widzę tam na tym przełączniku jeszcze jednej śrubki na kolejną żyłę :/ są tam "nóżki" oznaczone jako L1/A i L2 (do nich są podłączone 2 żyły z przewodu 400V) L1/B i N/0 (200V) do nóżek oznaczonych 1 i 1 podłączona jest lampeczka, nóżki 2 i 3 są podwójne, do 3-ki podłączone są 2 druty które dochodzą do zwoju transformatora, a do 2-ki podłączony jest jeden drut, który też dochodzi do zwoju (jedna nóżka jest niepodłączona)

    Uff... Opisałem to wszystko jak tylko szczegółowo mogłem :P mam nadzieję że coś mi poradzicie ;) Spawacz powiedział żeby kupić "kabel" :P 4 żyłowy i zmienić, tyle że on do środka spawarki nie zaglądał ;/

    Liczę na Waszą pomoc :) a jeśli temat nie w tym dziale to przepraszam - jak już mówiłem, nie wiem co i jak :P

    Pozdrawiam :)
  • Poziom 20  
    w tej spawarce nie jest potrzebna trzecia faza, kabelek jest jak najbardziej dobry
  • Poziom 19  
    Ta spawarka nie ma zasilania 3 fazowego czyli 3X400V tylko do zasilania wzięte jest napięcie z dwóch faz.Trzecia żyła to prawdopodobnie podłączone jest do zacisku N w gnieździe.
  • Poziom 39  
    Nie wiem czy dobrze pojmuję opis. Wyczytałem, że do każdego rodzaju zasilania masz oddzielny przewód. A do tego przewody są już podłączone do przełącznika. Pozostaje zatem problem dołączenia odpowiednich wtyków? Mam nadzieję iż przełącznik jest odpowiedni i nie poda napięcia na niepodłączony przewód. Zatem wygląda, że wszystko w porządku i wypada dopilnować aby przewód podłączony do obudowy był z drugiej strony podłączony do N (zera) lub PN (nie wiemy w jakiej instalacji spawarka będzie używana). To tak w skrócie.
  • Poziom 27  
    Wszystko jest OK. Masz trafo zasilane z 230 lub 400V. Masz przełącznik 230/400V. Zależnie od tego jak chcesz zasilać tak go przełączasz. Przewód ochronny-żółtozielony podłączasz zawsze pod 0 ochronne. Pozostałe dwa przewody podłączasz zależnie od napięcia jakim masz zasilać L-faza i N -0 robocze na 230V. L1 i L2- dwie fazy 400V. TYLKO NIE POMYL!!!!

    Musi chodzić.
  • Poziom 2  
    Aha, czyli to jest zasilane na 400V ale tylko dwiema fazami? Więc wszystko się zgadza, tylko wtyczka 400V nie jest od tej spawarki, ma 5 bolców a z tego co wynikło powinna mieć 3 ;) Dziękuję wszystkim za pomoc.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 39  
    Piszesz, że rozumiałeś ale wyciągasz niewłaściwe wnioski. Oczywiście wtyk 5- cio trzpieniowy jest jak najbardziej właściwy nawet dla obu zasilań a dla 400 V z pewnością. Z tą różnicą, że dla 230 V wystarcza całkowicie dwutrzpieniowy plus tzw uziemienie. Pytanie natomiast do jakiej instalacji a dokładniej gniazda zamierzasz to podłączać? Bo jeśli np do starego płaskiego gniazda lub gniazda czterotrzpieniowego to oczywiście odpowiedni wtyk. I chyba potwierdza się, że masz dwa oddzielne przewody (kable)? Wtyk trzyrztpieniowy odpada (przynajmiej formalnie), bo gdzie podłączysz obudowę spawarki.
  • Poziom 2  
    Tak, spawarka ma dwie oddzielne wtyczki, jedna zwykła dwutrzpieniowa taka jak na 230V a druga 5 trzpieniowa jak na 400V, tyle że jeśli ona ma 5 tych bolców to znaczy że 2 się marnują chyba, bo tylko 3 są podłączone, 2 pozostałe nie. Są tam zaciski podpisane jako L1, L2, L3, N/W oraz 0. Czyli mam podłączyć 2 żyły z przewodu 400V do L1 i L2, a trzecią żółto-zieloną do 0?

    Aha no i spawacz mówił na to do czego to się podłącza "siła" :)
  • Poziom 23  
    Idz lepiej do elektryka i daj mu to zeby połączył bo widać ze nic nie kumasz, bedziesz tak próbowal roznych połączen az Cie zabije, prąd to nie jest zabawa!

    Filip
  • Poziom 39  
    Wygląda na to, że wszystko masz w porządku. Dlaczego zatem szukasz dziury w całym? Już myśleliśmy, że tych wtyków brakuje ale skoro są to tylko używać. I cóż tobie przeszkadza, że dwa trzpienie marnują się? Układ wtyku zapewnia odpowiednie podłączenie i to niech tobie wystarczy. Problemem może być znalezienie odpowiedniego gniazda do tego wtyku z racji występowania różnych rozwiązań ale znów zagadnienie z innej półki. Weź sobie pod uwagę, że zabezpieczenie dla spawarki musi być w granicach 20 A .
  • Poziom 2  
    Ok, dzięki wszystkim :)