logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka Einhell CEN 160 - jak podłączyć przełącznik napięcia 230V/400V?

perconte 02 Kwi 2008 21:15 12440 10
  • #1 4986565
    perconte
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, mam pytanie dotyczące przełącznika napięcia w tej właśnie spawarce, wiem że dla Was speców to napewno mały pikuś :) ale ja jestem kompletnie niewykształcony w elektryce :P

Rozchodzi się o to że spawarka ma 2 przewody zasilania, 230V i trójfazowe 400V (przynajmniej taka jest rzekoma specyfikacja) ale przewód 400V jest tylko trzyżyłowy a z tego co mi wiadomo powinien być czterożyłowy. Po zajrzeniu do środka okazuje się że do przełącznika napięcia (jakiś BREMAS series a 1200, jest napisane 3 phases) są podłączone dwie żyły z przewodu 220V (jedna żyła idzie do obudowy) i są podłączone dwie żyły z tego przewodu 400V (jedna też do obudowy) Zdaje mi się że przewód był wymieniany kiedyś i ktoś strzelił gafę, tyle że nie widzę tam na tym przełączniku jeszcze jednej śrubki na kolejną żyłę :/ są tam "nóżki" oznaczone jako L1/A i L2 (do nich są podłączone 2 żyły z przewodu 400V) L1/B i N/0 (200V) do nóżek oznaczonych 1 i 1 podłączona jest lampeczka, nóżki 2 i 3 są podwójne, do 3-ki podłączone są 2 druty które dochodzą do zwoju transformatora, a do 2-ki podłączony jest jeden drut, który też dochodzi do zwoju (jedna nóżka jest niepodłączona)

Uff... Opisałem to wszystko jak tylko szczegółowo mogłem :P mam nadzieję że coś mi poradzicie ;) Spawacz powiedział żeby kupić "kabel" :P 4 żyłowy i zmienić, tyle że on do środka spawarki nie zaglądał ;/

Liczę na Waszą pomoc :) a jeśli temat nie w tym dziale to przepraszam - jak już mówiłem, nie wiem co i jak :P

Pozdrawiam :)
  • #2 4986844
    Schizma
    Poziom 20  
    Ocena: 225
    w tej spawarce nie jest potrzebna trzecia faza, kabelek jest jak najbardziej dobry
  • #3 4987870
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Ta spawarka nie ma zasilania 3 fazowego czyli 3X400V tylko do zasilania wzięte jest napięcie z dwóch faz.Trzecia żyła to prawdopodobnie podłączone jest do zacisku N w gnieździe.
  • #4 4988818
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Nie wiem czy dobrze pojmuję opis. Wyczytałem, że do każdego rodzaju zasilania masz oddzielny przewód. A do tego przewody są już podłączone do przełącznika. Pozostaje zatem problem dołączenia odpowiednich wtyków? Mam nadzieję iż przełącznik jest odpowiedni i nie poda napięcia na niepodłączony przewód. Zatem wygląda, że wszystko w porządku i wypada dopilnować aby przewód podłączony do obudowy był z drugiej strony podłączony do N (zera) lub PN (nie wiemy w jakiej instalacji spawarka będzie używana). To tak w skrócie.
  • #5 4988893
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Wszystko jest OK. Masz trafo zasilane z 230 lub 400V. Masz przełącznik 230/400V. Zależnie od tego jak chcesz zasilać tak go przełączasz. Przewód ochronny-żółtozielony podłączasz zawsze pod 0 ochronne. Pozostałe dwa przewody podłączasz zależnie od napięcia jakim masz zasilać L-faza i N -0 robocze na 230V. L1 i L2- dwie fazy 400V. TYLKO NIE POMYL!!!!

Musi chodzić.
  • #6 4988951
    perconte
    Poziom 2  
    Aha, czyli to jest zasilane na 400V ale tylko dwiema fazami? Więc wszystko się zgadza, tylko wtyczka 400V nie jest od tej spawarki, ma 5 bolców a z tego co wynikło powinna mieć 3 ;) Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.
  • #7 4989014
    mczapski
    Poziom 40  
    Piszesz, że rozumiałeś ale wyciągasz niewłaściwe wnioski. Oczywiście wtyk 5- cio trzpieniowy jest jak najbardziej właściwy nawet dla obu zasilań a dla 400 V z pewnością. Z tą różnicą, że dla 230 V wystarcza całkowicie dwutrzpieniowy plus tzw uziemienie. Pytanie natomiast do jakiej instalacji a dokładniej gniazda zamierzasz to podłączać? Bo jeśli np do starego płaskiego gniazda lub gniazda czterotrzpieniowego to oczywiście odpowiedni wtyk. I chyba potwierdza się, że masz dwa oddzielne przewody (kable)? Wtyk trzyrztpieniowy odpada (przynajmiej formalnie), bo gdzie podłączysz obudowę spawarki.
  • #8 4989103
    perconte
    Poziom 2  
    Tak, spawarka ma dwie oddzielne wtyczki, jedna zwykła dwutrzpieniowa taka jak na 230V a druga 5 trzpieniowa jak na 400V, tyle że jeśli ona ma 5 tych bolców to znaczy że 2 się marnują chyba, bo tylko 3 są podłączone, 2 pozostałe nie. Są tam zaciski podpisane jako L1, L2, L3, N/W oraz 0. Czyli mam podłączyć 2 żyły z przewodu 400V do L1 i L2, a trzecią żółto-zieloną do 0?

Aha no i spawacz mówił na to do czego to się podłącza "siła" :)
  • #9 4990992
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Idz lepiej do elektryka i daj mu to zeby połączył bo widać ze nic nie kumasz, bedziesz tak próbowal roznych połączen az Cie zabije, prąd to nie jest zabawa!

Filip
  • #10 4991675
    mczapski
    Poziom 40  
    Wygląda na to, że wszystko masz w porządku. Dlaczego zatem szukasz dziury w całym? Już myśleliśmy, że tych wtyków brakuje ale skoro są to tylko używać. I cóż tobie przeszkadza, że dwa trzpienie marnują się? Układ wtyku zapewnia odpowiednie podłączenie i to niech tobie wystarczy. Problemem może być znalezienie odpowiedniego gniazda do tego wtyku z racji występowania różnych rozwiązań ale znów zagadnienie z innej półki. Weź sobie pod uwagę, że zabezpieczenie dla spawarki musi być w granicach 20 A .
  • #11 4992559
    perconte
    Poziom 2  
    Ok, dzięki wszystkim :)

Podsumowanie tematu

✨ Spawarka Einhell CEN 160 posiada możliwość zasilania zarówno z napięcia 230V, jak i z dwóch faz napięcia 400V (dwu-fazowe zasilanie, nie trójfazowe). Przewód 400V jest trzyżyłowy, co jest wystarczające, ponieważ spawarka nie wymaga trzeciej fazy L3. Przełącznik napięcia (BREMAS series a 1200) umożliwia wybór między zasilaniem 230V (L i N) a 400V (L1 i L2). Przewód ochronny (żółto-zielony) należy podłączyć do zacisku ochronnego (0). Wtyczka 5-bolcowa jest prawidłowa dla zasilania 400V, mimo że tylko trzy piny są wykorzystywane, natomiast do 230V wystarcza wtyczka dwubolcowa plus uziemienie. Ważne jest, aby przewód ochronny był poprawnie podłączony do obudowy i instalacji. Zaleca się stosowanie zabezpieczenia 20A dla spawarki. W przypadku wątpliwości lub braku doświadczenia w elektryce, wskazane jest skonsultowanie się z elektrykiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA