logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Narzędzia i sprzęt warsztatowy

goldwinger 03 Kwi 2008 11:20 162100 253
Najlepsze odpowiedzi

Jakie wakuometry najlepiej wybrać do synchronizacji gaźników: wychyłowe, rtęciowe czy elektroniczne?

Najlepszym kompromisem do synchronizacji gaźników są zwykłe zegarowe wakuometry z dobrymi tłumikami, a nie rtęciowe ani drogie elektroniczne [#4988335] Rtęciowe uznano za najgorsze i niewygodne w użyciu, bo wymagają pracy w określonej pozycji [#4988335] Elektroniczne są chwalone za wygodę, ale ich cena była oceniana jako zaporowa, około 2 tys. zł [#4988335] Jeden z użytkowników potwierdził, że dobrze wyskalowane wskaźniki zegarowe sprawdzają się w praktyce [#5141505]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #91 8644666
    vojvod
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    facom wypas sprzet dozywotnia gwarancja
    teraz kupilem jeszcze dwa proxton i tez nie nazekam

dam ci rade... na poczatek kup dobry sprzet nie zaluj bedzie ci sluzyl przez wiele lat no i komfort tez sie liczy:D
  • REKLAMA
  • #92 8703999
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #94 8772103
    Sedac
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Najlepsze szczypce uniwersalne i ucinaki według mnie są firmy Knipex. W kombinerkach Bahco zsuwają się nakładki. Fajnie wykonane i jak narazie trwałe są kombinerki Neo Tools i King Tony. Firmy Orbis i NWS też podobno należą do czołówki. Dobre "żabki" robi VBW.
  • #95 8795205
    mariobrosmajor
    Poziom 2  
    potrzebuje urządzenia do Mechaniki pojazdów, np wyważanie kół itp. chciałbym pieniądze zainwestować w jakieś urządzenia, żeby po jakimś czasie mieć z tego dochody, jestem amatorem i nie znam się na samochodach, co mi proponujecie? (wykluczam bawienia się w mechanika rozbieranie i naprawianie samochodów)
    Pozdrawiam
  • #96 8795386
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    mariobrosmajor napisał:
    jestem amatorem i nie znam się na samochodach, co mi proponujecie?

Myjka ciśnieniowa, gąbka, wiaderko, odkurzacz, itp. Albo najlepiej postaw w mojej okolicy samoobsługową myjnię bezdotykową, bo mi tu takiej brakuje. :D
  • #97 8795594
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    mariobrosmajor ty z Białegostoku pewnie Kononowicz się nazywasz?
  • #98 8994790
    jokerro
    Poziom 34  
    Ocena: 1141
    Witam,podpinam sie do tematu.Chce sobie kupic do warsztatu maszyny coby otworzyc jeszcze wulkanizacje,chcialbym kupic nowa wywazarke i montazownice.Znalazlem w necie gosci co sprzedaja owe maszyny pod nazwa ATH-HEINL.Niby to niemieckie tak pisza.Chciałbym sie dowiedziec czy ktos z was moze ma sprzety tej marki i co moze o nich powiedziec,w szczegolnosci rozchodzi mi sie o wywazarke bo jak wiadomo musi to byc sprzet precyzyjny.Prosilbym o opinie bo byc moze jakis wasz znajomy nawet posiada sprzet z tej firmy i cos wiecie.
  • REKLAMA
  • #99 9175931
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2339
    Panowie. Nastała era urywających się świec żarowych (na szczęście mi się jeszcze nie przytrafiło), ale chciałbym mieć na warsztacie jakieś solidne narzędzie/dzia do naprawy takich rzeczy. Pytanie jaki sprzęt i czy do każdej marki inny zestaw będzie potrzebny... Widziałem kilka na różnego typu filmikach, ale nie korzystałem jeszcze z żadnego i nie wiem jak to jest z nimi w rzeczywistości. Proszę o opinie, jakich marek itp. Pozdrawiam.
  • #100 9211133
    Vitaliss
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

Chce kupić zestaw kluczy nasadowych 94 albo 108 elementowy. Nic profesionalneg. Używane od czasu do czasu. Do użytku domowego. Czasem wykręcić jakąś świece, czasem coś zakręcić Smile Kupowanie jakichś drogich zestawów Stanleya czy Proxxonów chyba mija się z celem. Myślałem nad czymś tańszym - około 150 zł.
    Np takie coś: http://allegro.pl/zestaw-kluczy-klucze-nasadowych-108-el-13-torx-mp-i1465385747.html

Co o tym myślicie? Możecie coś polecić? Jakieś linki przykładowe?
  • #101 9211462
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2493
    Vitaliss napisał:
    Witam!

Chce kupić zestaw kluczy nasadowych 94 albo 108 elementowy. Nic profesionalneg. Używane od czasu do czasu. Do użytku domowego. Czasem wykręcić jakąś świece, czasem coś zakręcić Smile Kupowanie jakichś drogich zestawów Stanleya czy Proxxonów chyba mija się z celem. Myślałem nad czymś tańszym - około 150 zł.
    Np takie coś: http://allegro.pl/zestaw-kluczy-klucze-nasadowych-108-el-13-torx-mp-i1465385747.html

Co o tym myślicie? Możecie coś polecić? Jakieś linki przykładowe?

Widziałem, używałem.

Powiem tak: może być.
  • #103 9212848
    Vitaliss
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie. Mówicie,żeby brać? NA allegro jest tego multum a wydaje mi się, że do sporadycznego użytku w domu nie ma sensu pakować się w jakieś firmowe i drogie sprzęty. Co innego gdyby tego używać na co dzień a tak to chyba wezmę ten zestaw, który zaklinowałem. Chyba, że znajdę coś bardziej interesującego w podobnej cenie?
  • #104 9218304
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    vitaliss: a moze cos takiego: http://allegro.pl/yt-3880-zestaw-kluczy-nasadowych-120el-klucze-yato-i1463702738.html

Fakt ze drozsze ale masz tego duzo i cie mało jaka sruba zaskoczy, kupisz raz i masz na lata dosc dobry komplet

Jesli chcesz tanio to proponuje ci kupic jakis w miare dobry zestaw kluczy plasko oczkowych, i w miare dobre klucze nasadowe (chociaz najpopularniejsze rozmiary) bo czesto ktos ma duzo badziewnych kluczy ale co z tego jak jednej sruby nie mozna odkrecic bo wszystkie klucze sie lamia
  • #105 9288500
    automiks
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam szanowne grono mechaników.Planuję zakup wózka warsztatowego z narzędziami jetech.Dają dożywotnią gwarancję.Czy ktoś używa narzędz tej marki? proszę o opinie
  • REKLAMA
  • #106 9422432
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2339
    Postanowiłem Wam przedstawić ciekawą "zabawkę" idealna dla mechanika, ale i nie tylko. Z tego aparatu (indukcyjnego), korzystam już około 1.5 roku i jako, że nie widziałem, żeby ktoś, gdzieś wspominał o nim, postanowiłem przedstawić go tutaj, jako bardzo pomocny wynalazek :). Jedynie w tym czasie (1,5 roku) wymianie (bo uszkodziłem) uległ element zaznaczony na zdjęciu (czerwona kropka). Jest to okrągła płytka wykonana z grafitu (chyba) i po prostu się ukruszyła (pewnie gdzieś uderzyłem?), oczywiście zamówiłem nową i kurier przywiózł, ale już ten krążek wykonany jest ze "zwykłej" stali. Po wymianie (5min. roboty), aparat działa jak nowy. Tak więc, to była jedyna usterka jaką to urządzenie "posiada/ło". Często urzywam go do odkręcenia śrubki od czujnika ABS, czy np. odkręcenia odpowietrznika w zacisku hamulcowym. Na filmie pokazałem np. jak to działa, żeby się nie "męczyć" z zapieczoną, czy zardzewiałą śrubką. Dodam tylko, że jest tam 5-cio stopniowa regulacja "mocy" nagrzewania, bo np. jeśli się przytrzyma zbyt długo przy czymś cienkim (np. rura tłumika) a ustawienia są na max, to wypali dziurę - wiadomo. Jak Wam się podoba urządzenie? A jeśli ktoś korzysta z takiego, to jakie miał problemy z tym "wynalazkiem"?
    Link do filmu:
    https://filmy.elektroda.pl/14_1303319299.flv

A tu fotka z zaznaczonym elementem, który wymieniłem:
    Narzędzia i sprzęt warsztatowy
    Aha, dodam, że możecie mieć wrażenie jakbym był pod wpływem...:D, ale nie nie byłem, tylko filmik nagrywałem sam i jednym okiem w tel. a drugim "pracowałem" ehe - Pozdrawiam. ;)
  • #107 9458500
    AntyOwik
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    A mnie się nie podoba. Bo to jak mieszać kaszankę na starej, żeliwnej patelni łyżką ze złota, zdobioną karatami. Butla LPG, palnik z 3 dyszami punktowymi i załatwione. Ale jak ktoś chce przepłacać - nie ma sprawy.
  • #108 9460179
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 703
    Witam, przyjacielu ale jak smakuje :D !, używam też palniczka ale to może być ciekawe jak istnieje obawa przegrzania elementów , mnie denerwuje wyciąganie czujek ABS ,może na to jest patent?. Klucze jakie? a takie które odkręcą śrube/nakrętke , kupiłem kiedyś Tojke wkrętarke :D działa do dziś , mam kilka kluczy socjalistycznych też sprawne :D , ale najlepsze to pewnie by były takie co mają pamięć powrotu do pudełka i cip lokalizacji :D , ale najważniejsze to dobrać klucz do danej operacji a nie odkręcać śruby M16 nasadką 1/2cala przez rure 2mb bo pęknie :D i zaliczy się glebe :D co wopor uczynił w swej głupocie :D :D , pozdrawiam.
  • #109 9461717
    AntyOwik
    Poziom 17  
    Ocena: 70
    Ależ ja wcale nie neguję. Kolega się zapytał jak się innym podoba to wyraziłem swoje zdanie. Jeśli chodzi o czujniki ABS, domyślam się, że takim sprzętem je zabijesz na amen. Tak samo z resztą jak i palnikiem. Czyli jesteśmy na starcie.;) Nic się nie zmieniło a dużo kosztuje, mam gdzieś taki postęp.;)
  • #110 9805142
    Mamba07
    Poziom 2  
    Czy naprawiacie narzędziami bahco? co sądzicie-warto?
  • #111 9927235
    Sedac
    Poziom 16  
    Bahco jest drogie. W kombinerkach ześlizgują się nakładki na rączkach co według mnie jest niedopuszczlne u takiego producenta.
  • #112 10046361
    bolek32
    Poziom 2  
    Duży wybór narzędzi i wyposażenia warsztatu znalazłem w narzedziowy.pl Link. Może się komuś przyda
  • #114 10075091
    Sedac
    Poziom 16  
    Pierwszy raz słyszę o takiej firmie. Może to nowa marka jakiejś polskiej hurtowni a sprzęt jest robiony na Dalekim Wschodzie. Nie lepiej kupić coś sprawdzonego?
  • #115 10102186
    daniello1988
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ja polecam narzędzia firmy toptul.
  • #116 10142523
    kicy1964
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    nie wiem jak reszta kolegów ale ja pracuje narzędziami stahlwille oraz knipex i wiem jedno że lepiej wydać trochę więcej grosza , żeby spokojnie pracować.
  • #117 10143696
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Toptula akurat namiętnie katuję u siebie ( mam blisko bo to z intercarsu się bierze) I naprawdę solidne, nasadki pneumata spokojnnie wytrzymują, grzechotki też bardzo mocne. Również szczerze polecam - jako półbudżetowy sprzet do zadań profesjonalnych.
  • #118 10536720
    Pieter_97
    Poziom 2  
    Witam
    Jestam w trakcie wyposazania warsztatu, chciałem się was doradzić jaki podnośnik polecacie. Ja myślałem o dwukolumnowym hydraulicznym. Macie jakieś doświadczenia?? Co o tym myślicie??
  • #119 10559754
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    hydrauliczne są najtańszsze i dlatego jest to kuszące ale mają też wady o których juz pisaliśmy
  • #120 10644203
    Endorphine
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Czy ktos miał przyjemność działać z narzędziami Sonic, mam zamiar kupic wózek ale waham sie miedzy sata (używam i sa naprawde dobre)/sonic, soonic lepiej wyposarzony i wiecej elementow za te same pieniądze, na oko wygladaja porzadnie ale to na przyslowiowe oko...
REKLAMA