logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego mój dysk Hitachi 80 GB działa wolno mimo formatowania?

skydive 03 Kwi 2008 14:49 6076 22
REKLAMA
  • #1 4988822
    skydive
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam !

Mój dysk twrady Hitachi 80GB nagle zaczął bardzo wolno pracowac, do tego stopnia że odtwarzane z niego filmy "ścinają" a kopiowanie danych na ten dysk trawa całe wieki. Sformatowałem go kilka razy programem ze strony hitachi który sie odpala z dyskietki, niestety bez zmian. Co może być przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #3 4989271
    skydive
    Poziom 10  
    Jest tryb DMA
  • #5 4990005
    skydive
    Poziom 10  
    Załączam Skany z programu HD Tune
    Załączniki:
    • Dlaczego mój dysk Hitachi 80 GB działa wolno mimo formatowania? 111.JPG (29.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dlaczego mój dysk Hitachi 80 GB działa wolno mimo formatowania? 111.JPG (29.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dlaczego mój dysk Hitachi 80 GB działa wolno mimo formatowania? 222222222222.JPG (55.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dlaczego mój dysk Hitachi 80 GB działa wolno mimo formatowania? 111111111111.JPG (53.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4990028
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4990062
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Jak umieścić zdjęcia jest tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

Proszę popraw post.

I podaj scan z MHDD F4 F4 . Podczas scanowania w prawym górnym rogu wyświetla się prędkość odczytu podaj ją.

Dokładnie masz w drugim urządzeniu tryb PIO albo masz to zmienione w BIOS-ie albo masz to zmienione w systemie. Zobacz w Menadżerze urządzeń w kontrolerze dysku lub BIOS zmień na DMA
  • #8 4990982
    skydive
    Poziom 10  
    Oto skany z MHDD prędkości średnio: AVG: 55645 kb/s ACT: 54468 kb/s Nadmienie jeszcze że w biosie DMA jest ustawione na auto, natomist w Windosie dysk ustawiony na master ma DMA, a ten z którym jest problem automatycznie jest ustawiony na PIO i w żadnen sposób nie moge tego zmienić. Ściagłem nawet i zainstalowałem najnowsze strowniki do chipseta IDE Intela i nic nie pomogło.

• #9 4991391
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Dysk ma jak widać prawidłowy transfer jest on na 100 % Ok. Więc nie jest to awaria dysku. Pozostają kontrolery sterowniki kanałów Windows.

1) w BIOS ustaw na sztywno DMA
    2) Odinstaluj kanały i zainstaluj od nowa (w trybie awaryjnym !)
    3) Sprawdź czy nie masz jakiegoś ciekawego programiku typu AMM menadżer do wyciszania dysku , Zobacz czy Antywirus nie jest przypadkiem przyczyną Sprawdź wersje BIOS i Sterowników (zwykle przy osobnych kontrolerach musi być zgodność wersji mniej więcej (czyli np. nie starszy bios niż lub nie nowsze sterowniki niż)

Najlepiej sprawdzić było by gdyby można zainstalować na czystym dysku Windowsa (najlepiej osobnym) zainstalować najnowsze sterowniki i Zobaczyć wtedy transfer.

Być może w rejestrach Windowsa są przestawione ustawienia.

Chipy Intela miały taki programik Intel Optymizer może on jest przyczyną.
  • #10 4992031
    skydive
    Poziom 10  
    Zrobiłem wszystko co mi podpowiedzieliście i DMA jak nie było tak nie ma. Niewiem tylko dlaczego na dysku master DMA jest natomiast na slave nie ma. Będe walczył dalej z nim i informował o postępach na bierząco. Dzięki wszystkim za pomoc ! Pozdrawiam !
  • #12 4992372
    skydive
    Poziom 10  
    Skan EID

Dodam jeszcze paremetry mojego komputera:
    System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
    Płyta główna:
    Typ procesora Intel Celeron, 2000 MHz (20 x 100)
    Nazwa płyty głównej Abit BH7(-E) (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
    Mikroukład płyty głównej Intel Brookdale i845PE
    Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)
    Typ BIOS'u Award (06/17/03)
    Port komunikacyjny Communications Port (COM1)
    Port komunikacyjny Printer Port (LPT1)

Ekran:
    Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5200 (Microsoft Corporation) (128 MB)
    Akcelerator 3D nVIDIA GeForce FX 5200
  • #13 4992490
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Szukaj w Windowsie . Pozostaje ci zarchiwizować dane i zainstalować system od nowa na czystym systemie sprawdzić ze wszystkimi poprawkami sterownikami itp. bez Anty Vira i sprawdzić czy transfer jest ok jeśli jest to na pewno jest to w Windowsie co trudno powiedzieć.

Sprawdzić parametry płyty systemu można programem np. AIDA32

Strona płyty głównej BH7-E

BIOS bh715.exe . BIOS ID:15 Bios Issue Date:2003/06/17
    Sterowniki
    INTEL Chipset Driver
    Realtek Audio Driver
    Realtek Fast Ethernet Lan Driver
    Załączniki:
    • aida32ee_393.exe (3.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 4992606
    skydive
    Poziom 10  
    Reinstalacje systemu robiłem już wcześniej też nie pomogło. Znalazłem w sieci coś takiego: "Windows wyłącza kanał DMA kiedy pojawią się trzy z rzędu błędy transmisji. A więc wyłączenia DMA nie biorą się z powietrza i problem musi leżeć głębiej" więc powymieniałem taśmy i przekręcilem zasilacz z drugie komputera i dalej to samo. Więc teraz moje pytanie skoro najlepszy program do diagnostyki HDD komunikuje że wszystko z HDD jest ok to dlaczego ten sam dysk w systemie Win XP nie działa prawidłowo ? Czy mimo tego że programy diagnostyczne mówią że wszytko z dyskiem jest ok to może on być uszkodzony ?
  • #15 4992612
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Przyglądnij się złączce elektroniki dokładnie pinom , również złączce na płycie głównej. Zobacz Aidą jakie ma parametry płyta kontroler itd.

znalazłem tez coś takiego tu
    Cytat:
    Znajdź w rejestrze sobie masterDeviceTimingMode lub SlaveDeviceTimingMode - poprzez funkcję wyszukaj w rejestrze(ctrl + F)

Tam znajdź sobie kanał ATA primary ten pod który podłączyłeś sobie dysk twardy. Następnie zmień wartości na podane poniżej i reset. Może ci to pójdzie.

ATA133 UDMA-6 00020010 hex
    ATA100 UDMA-5 00010010 hex
    ATA66 UDMA-4 00008010 hex
    ATA44 UDMA-3 00006010 hex
    ATA44 UDMA-3 00004010 hex
    ATA33 UDMA-2 00002010 hex

Czy podczas instalacji systemu prędkość była prawidłowa ? czy wolna ?

Jeśli instalacja była szybka prawidłowa kiedy się pogorszyła ?
  • #16 4992671
    skydive
    Poziom 10  
    Podczas instalacji prędkość była wolna, zmienienie wartości w rejestrze nic nie pomogło. Piny, wtyki, na dysku twradym jak i na płycie głownej ok. Powoli trace cierpliwość :|
  • Pomocny post
    #17 4992708
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4992767
    skydive
    Poziom 10  
    Taśma ATA wymieniona (patrz wyżej) nie pomogło.
  • #19 4993202
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Dalej nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie :(

Cytat:
    Czy podczas instalacji systemu prędkość była prawidłowa ? czy wolna ?

Jeśli instalacja była szybka prawidłowa kiedy się pogorszyła ?
  • REKLAMA
  • #20 4993345
    skydive
    Poziom 10  
    Odpowiedź na Twoje pytanie jest 3 posty wyżej, chyba ją przeoczyłeś więc napisze jeszcze raz w tym poście. Prędkość przy instalacji od początku była mała (od początku do jej samego końca) Potem zainstalowany Windows XP zwyczajnie mulił do tego stopnia że przeciągnięcie kursora myszy po przekątnej ekranu trwało ok 10 sek. Przed momentem zauważyłem że jeden z PINów nie jest do końca wporządku. Jest odłamany w połowie swojej długość. Załączam zdjęcia z zaznaczonym PINEM który jest w połowie ułamny. Czy zaznaczony Pin jest opowiedzialny za DMA ?

• #21 4993592
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4993954
    skydive
    Poziom 10  
    Zrobiłem mostek przy złamanym Pinie, podpiąłem sprawdzam DMA i wszytsko gra jest DMA. Powodem był uszkodzony 21 Pin. Dziękuje wszsytkim za pomoc :) ! ! ! Temat do zamknięcia.
  • Pomocny post
    #23 4994354
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    To naciśnij kłudeczkę poniżej i temat będzie zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Hitachi 80 GB działał bardzo wolno, mimo wielokrotnego formatowania i użycia narzędzi diagnostycznych, które nie wykazały uszkodzeń. Problemem okazał się tryb pracy interfejsu IDE – dysk był ustawiony na tryb PIO zamiast DMA, co znacznie obniżało transfer danych i powodowało zacinanie się odtwarzanych filmów oraz długie kopiowanie plików. Próby wymiany taśmy ATA, aktualizacji sterowników chipsetu Intel oraz reinstalacji systemu Windows XP nie przyniosły poprawy. Ostatecznie przyczyną był uszkodzony pin nr 21 w złączu dysku, odpowiedzialny za sygnał DMA. Po wykonaniu mostka na złamanym pinie i przywróceniu trybu DMA dysk zaczął działać prawidłowo z normalną prędkością transferu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA