logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP zawiesza się na 3 minuty po kliknięciu paska szybkiego uruchamiania

JOJOSS 03 Kwi 2008 17:42 3029 11
REKLAMA
  • #1 4989451
    JOJOSS
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    Mam mały problem przeinstalowałem XP i jak uruchamiam komputer to zacina mi sie pasek startu jak na niego kliknę czekam 3-4 min i wszystko wraca do normy , czasami mi się zacina pulpit a czasami pasek startu.
    Takie dziwny problem może jakieś propozycje pomocy czasami mnie to denerwuje.
    Problem następuję po kliknięciu w pasek szybkiego uruch. !
    Zainstalowałem system odnowa poinstalowałem moje programy których używam i dalej problem występuje.
    używam Kasperskiego 6.0 i Zonealarm_Pro V.65.722

Internet też łapie taką zawieszkę !! nic się nie wyświetlana przez 2 minuty w tym samym czasie co pasek !
    Może użyć jakiegoś stabilizatora xp ?

[Xp profesional,Athlon 2000+,geforce 9600pro,768ddr,]

Proszę o POMOC
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4989464
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Spróbuj włączyć kompa z wyłączonym Kasprem i Zone Alarm
  • REKLAMA
  • #3 4991882
    JOJOSS
    Poziom 14  
    niestety dalej to samo działa troszkę szybciej ale dalej muszę czekać teraz zawiesił mi sie pulpit mogłem wszystko włączyć i poczekać potem po 2 minutach uruchomiło się wszystko naraz !!,
    ;/
  • REKLAMA
  • #4 4991930
    spinnaker
    Poziom 32  
    Sprawdź może jakiś programik ci tak długo się odpala (programikiem Bootvis)

Windows XP zawiesza się na 3 minuty po kliknięciu paska szybkiego uruchamiania
  • REKLAMA
  • #5 4992525
    escobar5
    Poziom 2  
    Jak juz ktoś wyżej zasugerował - po pierwsze : powodem często jest program antywirusowy który po starcie łączy się z serwerem sprawdzając uaktualnienia bądź wykonuje skan systemu lub - po drugie : czasem połączenie sieciowe - w momencie startu systemu może powodować "przestój " do uzyskania połączenia - ale tylko na początku...czy ten "przestój " pojawia się również później ?Na wszelki wypadek sprawdź dobrze sterowniki do karty sieciowej - jeśli jesteś podłączony na stałe do internetu.
  • #6 4992789
    NINJA
    Poziom 12  
    Spróbuj na chwilę wyłączyć połączenie sieciowe i zresetować komputer i zobaczysz wtedy czy to przypadkiem wykrywanie IP nie spowalnia Ci komputera, jeśli to będzie przyczyną to wtedy usuwasz połączenie sieciowe i instalujesz jeszcze raz sterowniki do karty sieciowej najlepiej nowsze o ile je znajdziesz.Jak coś to pisz będziemy myśleć dalej, spróbuj jeszcze jakimś spyware przeskanować komputer.
  • #7 4995103
    JOJOSS
    Poziom 14  
    Oki zaraz zastosuje wasze uwagi
    [ ja uruchamiam kompa normalnie szybko się włączą myszka na środku odpalę moje dokumenty oki chodzi włączę coś z paska to mi się zaczyna wieszać , jak włączę z paska to zacina sie pasek i nie można nic z niego włączyć , ale z pulpitu mogę ale się nie wyświetli dopiero jak się to coś odblokuje to wszystko się władcza na kupę , najczęściej z paska włączam Mozillę i neostrade , a z pulpitu grę LINEAGE2
    Aha korzystam z usługi Neostrada TP Sagem Fast 800
    Pozdrawiam zaraz użyję boot vista
    pozdro
  • #8 4999073
    JOJOSS
    Poziom 14  
    Zauważyłem ze jak nie włącvzam usługi neost. TP to mi sie nie tnie !! to chyba łączy się tak z netem mam sp1 może stara konfiguracja,,, ale mam go od zawsze !!
    co najlepiej pasowało by teraz zrobić ?
  • #9 4999255
    spinnaker
    Poziom 32  
    Nowszy soft od TP? Możesz spróbować zarzucić SP2
  • #10 5000335
    JOJOSS
    Poziom 14  
    Zainstalowałem ,,, niem mam pojęcia co to może byc bo problem nie znika!!!
  • #12 5001812
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Spróbuj po zalogowaniu uruchomić menedżera zadań i obserwuj aktywność aplikacji i sieci.

Jak wygląda obciążenie procesora i aktywność sieci?

U mnie na starym kompie z Win98 podobne zacięcie było gdy Avast dokonywał aktualizacji - w tym czasie generował 99% obciążenia procesora.

W rozwiązaniu problemu może Ci pomóc instalacja Process Lasso - sprytnej aplikacji, która obniża priorytety procesom generującym zbyt wysokie obciążenie - dzięki temu pojedyncza pazerna aplikacja nie utrudnia działania innym procesom.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po reinstalacji systemu Windows XP pojawia się problem z zawieszaniem się paska szybkiego uruchamiania oraz pulpitu na około 3-4 minuty po kliknięciu. Zawieszenie dotyczy również przeglądarki internetowej i jest powiązane z usługą Neostrada TP. Użytkownik korzysta z systemu XP Professional z SP1, procesora Athlon 2000+, karty graficznej GeForce 9600 Pro oraz 768 MB pamięci DDR. Zainstalowane są programy zabezpieczające Kaspersky 6.0 i ZoneAlarm Pro 6.5.722. Propozycje rozwiązań obejmują wyłączenie programów antywirusowych i zapory sieciowej, sprawdzenie sterowników karty sieciowej, wyłączenie połączenia sieciowego, użycie narzędzia BootVis do analizy czasu startu systemu oraz monitorowanie obciążenia procesora i aktywności sieci w Menedżerze zadań. Sugerowano także aktualizację systemu do SP2 oraz instalację narzędzia Process Lasso do zarządzania priorytetami procesów. Problem może być związany z opóźnieniami w nawiązywaniu połączenia sieciowego lub działaniem oprogramowania antywirusowego podczas startu systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA