logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić tanie światła dyskotekowe z żarówek i sterownika lampek?

darkus12 05 Kwi 2008 17:57 8518 27
REKLAMA
  • #1 4996659
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Jak zrobić tanie światła dyskotekowe z żarówek i sterownika lampek?
    Witam. Tak jak w temacie, zrobiłem światła dyskotekowe, których koszt to 18 zł za 4 żarówki lustrzanki 60 W. Zapytacie jak są sterowane? Sterownikiem z lampek choinkowych. Na pomysł wpadłem po tym jak ciocia dała mi zepsute lampki choinkowe, wiec zacząłem sie zastanawiać co z nich można zrobić i wpadłem na to, żeby zamiast kompletu lampek podłączyć zwykłe lustrzanki, i następnego dnia w moim pokoju juz były zrobione światła. fotki ->
    Jak zrobić tanie światła dyskotekowe z żarówek i sterownika lampek? Jak zrobić tanie światła dyskotekowe z żarówek i sterownika lampek? Jak zrobić tanie światła dyskotekowe z żarówek i sterownika lampek? Jak zrobić tanie światła dyskotekowe z żarówek i sterownika lampek?
    Jak zrobić tanie światła dyskotekowe z żarówek i sterownika lampek? Jak zrobić tanie światła dyskotekowe z żarówek i sterownika lampek? Jak zrobić tanie światła dyskotekowe z żarówek i sterownika lampek?
    pozdrawiam Darkus
  • REKLAMA
  • #2 4996685
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Siema,
    Nie ma się czym chwalić - przewodów do zarówek się nie lutuje...
    A konstrukcje drewniane to na jakimś forum leśnym a nie tu...
  • REKLAMA
  • #3 4996889
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    No to już trzeba było zrobić kolorofon a nie... ŚWIATŁA CHOINKOWE :D 3 !! Choć wykonanie drewniane przejdzie,to wentylacji brakuje
  • #4 4997153
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    zainwestuj w oprawki do tych żarówek :)
    co do tego sterownika z oświetlenia choinkowego to jego żywotnośc przy takim obciążeniu nie będzie długa....
    Lepiej gdybyś zrobiłtam inne końcówki mocy, albo przynajmniej zastąpił te małe tyrystorki większymi.
    Z czego wykonane są te białe nasadki wokół żarówek, czy to zwykłe oprawki do halogenów sufitowych ?
  • #5 4997293
    DKrisX
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Te światła dyskotekowe są wykonane bardzo prosto, jak napisał kolega unitral
    ten układ nie wytrzyma za długo. Myśle że na dyskotece się sprawdzą.
  • #7 4997361
    drak
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Zgodę się z kolegą Jarema te konstrukcje z drewna coś okropnego mamy 2008 rok a niektórzy robią konstrukcje niczym z początków telewizji. Może by ktoś zrobił tak obudowę z czarnego szkła i profili aluminiowych. Albo z chociaż z blachy. Co do części elektronicznej to na forum elektryków by pogonili z czymś takim a to forum o elektronice. Nie wstyd umieszczać takich paskud obok ambitnych projektów tj sterownik matrycy lcd itd.
  • #8 4997390
    kililuk
    Poziom 12  
    Ja się nie zgadzam z jedną rzeczą w wypowiedziach kolegów drak i Jarema. Drewno ma jednak swój nie powtarzalny urok w obudowach, tylko jak się je odpowiednio wykona.
    Co do elektroniki to nic rewelacyjnego;]
  • #9 4997401
    Zuliczek
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    proponuje jak można, schować ten post ze strony głównej... :/ jak na lampy to nie odpowiada drewniana obudowa :/ oraz zgadzam się co do tego że mało ambitne to było.. (życie to nie je bajka jak powiadają najstarsi Górale...). Kto mnie dobije?? :(
  • #10 4997414
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    Hmmm... I pewnie jeszcze migają w rytm kolęd...
    Nie, no pogratulować koledze świetnej innowacyjnej i przełomowej konstrukcji...

I dlatego właśnie prosżę o zerknięcie do tematu w moim podpisie...
  • #11 4997544
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Przyznajcie się, kto z was wpadłby na pomysł zastąpienia lampek choinkowych żarówkami ?
    Ale przecież nikt się do tego nie przyzna, bo i nikt na to nie wpadł. To się tu liczy według mnie. A drewniana obudowa ? Przecież skręcona wygląda estetycznie i na dyskotece w cale nie będzie odstawać od innych migających lamp. Moim zdaniem jest to rozwiązanie proste tanie i estetyczne.
  • REKLAMA
  • #12 4997572
    Krzysiek16
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Ehhh..... Ja nie chcę na nikogo najeżdżać, ale ta konstrukcja to masakra. Żarówki w drewnie? Żadnego chłodzenia, a to się przecież grzeje jak diabli. No i te lutowane przewody.
    A w ogóle jaki jest sens robienia czegoś, co z założenia miało mrugać w takt muzyki, a będzie błyskać po swojemu?
    Teraz mamy dyskotekowe światełka choinkowe bez choinki i nienadające się na żadną imprezę muzyczną:p
    darkus12 : Dodaj zdjęcie na początku swojego posta albo w ogóle skasuj temat, bo się zaraz moderator czepi, a tak w ogóle to wstyd.
    Powodzenia przy budowaniu następnych konstrukcji.
  • #13 4997890
    tranzystor1204
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Ale przecież to chodziło o to żeby było tanio... Jaka sztuka jest kupić gotową obudowę, klosze, i jeszcze może zmontować kit??? Kolega zrobił jak potrafił i z tego co było pod ręką i to sie chwali... Można zrobić chłodzenie, noi staranniej to wszystko pomalować albo okleić czymś no a czy to mruganie w rytm muzyki jest aż tak ważne?? przecież na pewno na dyskotece to służyło nie będzie, to jest poprostu zabawka, migawka itd. A tak na marginesie to na dyskotece przy takim zamieszaniu i tylu mrugających światłach to jeśli tylko mrugają w miarę szybko to rytm muzyki tu się nie będzie z tym gryzł za bardzo...
  • REKLAMA
  • #14 4998039
    Krzysiek16
    Poziom 24  
    Cytat:
    a czy to mruganie w rytm muzyki jest aż tak ważne??

(Jeżeli to jest odpowiedź kierowana do mnie)

Przecież jeżeli to jest nazwane "światełka dyskotekowe", to znaczy, że ma to mrugać do muzyki, bo takie jest założenie tego typu urządzeń. Celowo napisałem, że nie chodzi o używanie tego na dyskotece, tylko w ogóle do jakiejkolwiek muzyki. Niechby to miało choćby umilać obieranie ziemniaków błyskaniem do radia.... Ale przecież tego nie da się zsynchronizować z niczym.
    Nie mówiłem tu o żadnych kloszach. Ale żeby chociaż wywiercić jakieś dziury z dołu i z góry, bo w końcu to się zapali jak Kolega zapomni wyłączyć :p
  • #15 4998063
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Krzysiek16 napisał:
    Ale przecież tego nie da się zsynchronizować z niczym.

O przepraszam, jestem przekonany że pięknie miga np. do "Jingle bells"... Kwestia tylko kiedy autor tematu spali sie w pożarze razem ze swoimi obudowami- po po kilku godzinach pracy takiego "czegoś" jest to prawie pewne...

Ktoś wcześniej napisał, że nikt wcześniej na to nie wpadł- niestety, Kolego- mylisz się. Było tu już kilka takich "genialnych" konstrukcji... niestety.
  • #16 4998331
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    to nie wytrzyma kilku godzin :)
    spali się najpierw płytka sterownika :)
  • #17 4998594
    tranzystor1204
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Krzysiek16 napisał:

Przecież jeżeli to jest nazwane "światełka dyskotekowe", to znaczy, że ma to mrugać do muzyki
    Czy aby na pewno tak dokładnie o to chodzi??? Gdyby kolega nazwał to kolorofron to owszem-mylenie pojęć i to wcale nie byłoby na temat ale "światełka dyskotekowe" czyli światełka mrugające sobie np na dyskotece ale czy muszą mrugać w rytm muzyki??? przecież na dyskotece nie są puszczane jakieś powolne flaki tylko mocne, szybkie techno i wystarczy że będą mrugać szybko a na pewno nie będzie to dyskomfortem że będą sobie mrugać nie tak znowu dokładnie w rytm bo i tak się to wszystko zmiesza... .... No wszyscy tak powtarzają jeden za drugim ze to sie spali, spali spali... Myślę że już wystarczy tego powtarzania, kolega chyba już zrozumiał że pasuje tu jakieś otworki zrobić...
  • #18 4998626
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Otworki ??? :) tu trzeba wywalić te ścianki i wiatraczek wsadzić :D a wtedy to luz sie nie powinno spalić, i oczywiście wsadz jakieś porządne triaki do tego sterownika po pójdzie sie.... spalić :) pierwszy
  • #19 4998901
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Krzysiek16 - światła dyskotekowe, właśnie nie zawsze migają w rytm muzyki. Przy najbliższej okazji zwróć proszę uwagę ze jest grupa jupiterów która miga właśnie sobie a muzom oświetlając np. kulę lub parkiet cyklicznie zmieniającymi się niezbyt szybko kolorami. I nie ma się tu czego czepiać.
  • #20 4998932
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    NewElektro napisał:

I znowu te daremne wypowiedzi Jarema wstyd mi za ciebie moim zdaniem bardzo ładna konstrukcja :) pozdrawiam serdecznie

Siema,
    A nie wstyd koledze za siebie samego ?
    Może nareszcie skończymy z lizaniem d**y i to forum bedzie miało wyższy poziom a nie dążyło wciąż w dół ?

W pierwszym poście napisałem co miałem do przekazania - ta konstrukcja jest niebezpieczna i jako taka nie powinna byc w ogóle dopuszczona do użytku - nie ważne czy przez konstruktora czy osoby postronne...
    Sorry ale w urządzeniach zasilanych z sieci nie ma miejsca na niedoróbki, bo one mszczą się niewspółmiernie a niestety ta konstrukcja nie jest wykonana poprawnie.
    Druga część postu dotyczy projektu (czyli jak rozumiem obudowy, bo elektroniki autor nie projektował) toteż nie jest to forum, gdzie chwalimy się wyrobami z drewna...
  • #21 4999520
    Krzysiek16
    Poziom 24  
    Pittt - Owszem, jest taka grupa, że sobie powoli zmienia kolory, ale światełka choinkowe błyskają zupełnie inaczej. Tu już nawet nie chodzi o samo błyskanie do muzyki. Większość światełek choinkowych ma tak, że chwilkę świeci stale, chwilkę błyska wolniej, potem szybciej, powoli wygasza i zapala żarówki. Przecież to się nijak nie skomponuje ani z powolnymi flakami ani z ostrym techno.
    A zresztą nie będę się już z Wami kłócił - dla mnie to jest konstrukcja zupełnie bezsensowna, a widać, że Wam nie przegada.
    I w tym wypadku zgodzę się z Jaremą, że ta konstrukcja jest zaniżaniem poziomu portalu. Chociaż styl Jego wypowiedzi - tak samo.
  • #23 5000600
    darkus12
    Poziom 18  
    Do Moderatora: jeszcze nie opanowałem wszystkiego na elce i nie wiem jak sie zmienia dział założonego postu postu. A pytanie do reszty. Wiecie ze lustrzanka większość ciepła oddaje w kierunku strumienia światła? Obudowa sie nie spali, temperatura w środku po 2 godzinach pracy wynosi dokładnie 41 °C. A który z wymądrzajacych sie zauważył ze to jest płyta wiórowa? I ilu z was kiedykolwiek by wpadło na taki prosty pomysł. Tez znalazłem pare takich konstrukcji i tam sie zbytnio nikt nie czepiał, a tu jak by sie wszyscy uwzięli. Przecież tu chodzi o zrobienie czegoś z niczego a nie kupowanie wszystkiego co jest potrzebne, rzecz jasna ze jak by mi zależało żeby zrobić jakieś super światła to bym takie zrobił, i przyznam sie ze robie. A co do migania w rytm muzyki to mam juz pełno takich świateł. wiec chciałem zrobić coś innego co samo od siebie miga i nikt nie może sie doczepić bo nie napisałem ze to jest KOLOROFON!!!
  • #24 5000999
    lord_blaha
    Poziom 33  
    darkus12 napisał:
    I ilu z was kiedykolwiek by wpadło na taki prosty pomysł.

Podejrzewam, że wielu. Ale większość z nas nie chciała tym upiększać strony głównej Elektrody...

Mówisz,że po dwóch godzinach masz 41°- ok,ale dyskoteki nie trwają dwie godziny tylko ~8h. Jaka temperatura będzie wtedy w środku?
    Jakby nie patrzeć- czy przez temperaturę, czy przez lutowanie żarówek- jest to konstrukcja po prostu niebezpieczna...
  • #25 5001169
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    lord_blaha kolega darkus12 nie ma chyba zamiaru tego używać tyle czasu :)

Rodzice raczej nie pozwolą mu na całonocną imprezę w tym wieku :)

Co do tych 41 stopni to chyba lekko przesadził....

Czym to mierzyłeś ?
    Po otwarciu obudowy ?
    Ile trwał pomiar ?
  • #26 5003860
    darkus12
    Poziom 18  
    termometrem w mierniku. przy zamknietej obódiwie i trwał jakies pół godziny. a co do trwania dyskoteki... myslicie sie. te swiatła szły przez nie 8 a 11 godzin bez przerwy i obódowa była lekko ciepła. a co do moich rodziców, to puszczaja mnie na na dyskoteki na cala noc. i to niejest konstrukcja jak wiekszosc twierdzi niebezpieczna. jest bezpieczna w 100% chyba nierobił bym czegos przez co bym se dom mial spalic
  • #27 5003877
    lord_blaha
    Poziom 33  
    darkus12 napisał:
    i to niejest konstrukcja jak wiekszosc twierdzi niebezpieczna. jest bezpieczna w 100% chyba nierobił bym czegos przez co bym se dom mial spalic

Z obrazków wynika coś innego....

darkus12 napisał:
    a co do moich rodziców, to puszczaja mnie na na dyskoteki na cala noc.

łaaał...jakiś Ty dorosły...
  • #28 5021473
    darkus12
    Poziom 18  
    to jest post na temat swiatel a nie mojej rodziny

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wykonania tanich świateł dyskotekowych z czterech żarówek lustrzanych 60 W sterowanych sterownikiem z lampek choinkowych. Konstrukcja opiera się na drewnianej obudowie z lutowanymi przewodami, co wzbudziło krytykę ze względu na brak wentylacji i potencjalne ryzyko przegrzania oraz zagrożenie pożarowe. Pomiar temperatury wewnątrz obudowy po około 30 minutach pracy wskazał 41°C, jednak dyskusja podkreśla, że przy dłuższym czasie pracy (8-11 godzin) ryzyko wzrasta. Użytkownicy sugerowali zastosowanie oprawek do żarówek, lepsze chłodzenie (np. otwory wentylacyjne lub wentylator), wymianę tyrystorów na większe oraz unikanie lutowania przewodów bezpośrednio do żarówek. Dyskusja poruszała też kwestię, czy światła muszą migotać w rytm muzyki, czy wystarczy samo miganie. Autor podkreślił, że celem było stworzenie prostego, taniego urządzenia migającego niezależnie od muzyki, a nie kolorofonu. Krytykowano estetykę i bezpieczeństwo konstrukcji, ale doceniono pomysłowość wykorzystania zepsutych lampek choinkowych do sterowania żarówkami. Temat został przeniesiony do właściwego działu forum.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA