logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LG GSA-H55L nie odtwarza dźwięku z płyt CD-Audio, co robić?

kpodstawa 07 Kwi 2008 10:49 5389 13
REKLAMA
  • #1 5002769
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Niedawno temu kupiłem nagrywarkę DVD LG GSA-H55L, która nie odtwarza dźwięku z płyt CD-Audio. Po włożeniu płyty uruchamia się automatycznie program odtwarzacza, licznik czasu nagrania odlicza czas, można zmienić utwór lub programowo wysunąć tackę, ale wszystko jest nieme

Napęd wmontowałem w miejsce poprzedniej nagrywarki HP CD Writer 7200+, która bez problemu odtwarzała płyty CD-Audio i przyłączyłem tymi samymi kablami zasilania, IDE i audio. Ponieważ w komputerze mam też zwykły odtwarzacz CD, więc zamieniłem miejscami kable audio łączące urządzenia z kartą dźwiękową. CDD dźwięk odtwarza po zamianie kabli, a nagrywarka nadal nie

Sprawdziłem też, że nagrywarka odtwarza dźwięk z płyt filmowych DVD za pomocą programu WinDVD produkcji InterVideo. Bez zastrzeżeń działa też jako pamięć masowa i pokazuje w Eksploratorze zawartości płyt np. CD-Audio, CD-RW, DVD itd.

Oto moje pytania

- Czy to wygląda na zwykłe uszkodzenie, kwalifikujące wysłanie urządzenia do serwisu gwarancyjnego lub może to być jakaś korporacyjna oszczędność i "ten typ tak ma". W instrukcji obsługi pisze np., że wyjście cyfrowe audio nie jest obsługiwane i że producent zastrzega sobie prawo zmian w produktach i dokumentacji, więc chciałbym się upewnić

- Nie mam doświadczenia z takim typem serwisu, jaki ma LG, czyli wysłanie reklamowanego napędu do autoryzowanego zakładu w Warszawie za pośrednictwem firmy kurierskiej wyznaczonej przez producenta (na koszt gwaranta) w tzw. trybie Door-to-Door. Proszę o rady, np. jakie tu mogą być pułapki, jak dobrze zapakować nagrywarkę do wysyłki (np. na poczcie i w sklepach papierniczych nie znalazłem gotowych pudełek ochronnych o odpowiednich wymiarach, są tylko koperty lub pudełka o wymiarach od A4) itp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5002787
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    A inne płyty CD-Audio czyta?

Po co do Wa-wy od razu, w Katowicach też powinni mieć serwis, poczytaj na odwrocie karty gwarancyjnej są pkty serwisowe
  • REKLAMA
  • #3 5002812
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Sprawdzałem odtwarzanie na kilku płytach CD-Audio nagranych fabrycznie i jednej CD-R, a także na starszych płytach z prezentacjami reklamowymi. Wygląda na to, że wyjście analogowe audio nie działa

Rozmawiałem ze sklepem, w którym kupiłem nagrywarkę i dzwoniłem także do infolinii wskazanej w karcie gwarancyjnej. Jest tylko jedna możliwość naprawy gwarancyjnej - wysyłka do Autoryzowanego Partnera Serwisowego w Warszawie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5003420
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Wydaje mi się że gdyby coą było nie tak z urzadzeniem odrazu miałbyś błąd widoczny w programie który otwierasz do odtwarzania muzyki z CD. Skoro widać że leci dzwięk na 99% jest ok . A masz tylko ściszoną regulaję dzwieku . Albo odtwarzacza w (menager urządzeń--własciwości urządzenia albo sprawdz Panel sterowania - dzwięk urzadzenia audio--głośnosć --zaawansowane!! i tam sprawdz głośnosć CD i Wave.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5003484
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4869
    Podłącz pod wyjście Audio napędu optycznego dowolny głośniczek - sprawdzisz na 100% czy dźwięk wydobywa się z CDRom'u , jeśli to już wiesz co uszkodzone , jeśli zagra to szukaj problemów w swojej płycie gł - karcie muzycznej lub w software .
  • #6 5022928
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Dziękuję za dotychczasowe zainteresowanie tematem. Postąpiłem zgodnie z przedstawionymi radami

Sprawdziłem programowe ustawienia multimediów i były w porządku. Pracowicie sprawdziłem jeszcze raz rodzaje odtwarzanych płyt CD z dźwiękami w obu napędach. Nagrywarka odtwarzała dźwięki z plików *.AVI, *.WAV i prezentacji Flash, natomiast nie odtwarzała plików ze ścieżkami dźwiękowymi TrackNum.CDA

Podłączyłem też słuchawki do wyjść analogowych audio obu odtwarzaczy i sprawdziłem co słychać z płyt CD-Audio. Zwykły napęd CD dał na wyjściu cichutkie, ale wyraźnie słyszalne dźwięki w obu kanałach, a nagrywarka DVD - nie

Zatem przyjąłem, że wyjście analogowe audio w nagrywarce nie działa i wyślę ją do serwisu. Jeszcze jakiś czas nie zamknę tematu, ponieważ może jeszcze ktoś podzieli się jakimiś radami na temat wysyłkowego serwisu elektroniki ogólnie, a serwisu LG szczególnie
  • #7 5023358
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Podłacz DVD na płytę główną lub na kartę dzwiękową otrzymałeś zapewne z DVD kabelek analogowy i wtedy sprawdz.

Dodano po 3 [minuty]:

Siwy zakończony dwoma wtyczkami.
  • Pomocny post
    #8 5060074
    Entuzo
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    w instrukcji tego napędu gniazda audio są oznaczone jako "reserved" na PCB tej nagrywarki nie ma odpowiednich układów -jedynie puste miejsca, widocznie producent nie przewiduje już montażu tych układów z racji postępu, oszczednosci itp.
  • #9 5061180
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Format *.cda to typowy format dla płyt tłoczonych, takich jaki kupujemy w sklepie muzycznym.

Taką płytę by ją odtwarzać po zgraniu na dysk trzeba przekonwertować albo do *.wav , albo do mp3 np
    NP. Cedexem po konwersji możesz ją nagrać.
    Przypuszczam że tą muzykę zgrałeś na dysk. I wtedy sprawa jasna. A jeśli nie i odtwarzasz z płyty oryginalnej to coś jest z nią nie tak. Zmień soft a jesli na gwarancji oddaj do servisu.
  • #10 5100463
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Entuzo - Dziękuję za cenną wskazówkę. Dobrze, że jeszcze nie wysłałem nagrywarki do serwisu. W takim razie przedtem spróbuję trochę pokorespondować z przedstawicielami LG w Polsce i może potwierdzą, że producenta gnębi korporacyjna mentalność oszczędzania, bez informowania klienta w dołączonej dokumentacji technicznej, o zubożaniu swoich produktów
  • Pomocny post
    #11 5118442
    shaun_bejker
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    a sprawdzałeś czy poprzez Foobar 2000 płytki są odtwarzane, polecam sprawdzić w tym odtwarzaczu. W kilku napędach które miałem tylko z foobara dźwięk wydobywał się z głośników po włożeniu płytki audio CD.
  • Pomocny post
    #12 5138340
    tapek
    Poziom 12  
    A jaki system teraz odtwarza CD-Audio analogowo ? Z tego co wiem to Windows XP odtwarza domyślnie audio cyfrowo, sprawdź właściwości napędu w menedżerze urządzeń, powinna być głośność odtwarzana Audio i opcja włączenia/wyłączenia odtwarzania cyfrowego. Nigdy nie podłączałem kabelka audio a zawsze mi CD-Audio działało bez problemu (i z lepsza jakością)
  • #13 5198056
    kpodstawa
    Poziom 33  
    tapek - Zwróciłeś mi uwagę na coś, czego wcześniej nie wiedziałem, ale już się chyba co nieco nauczyłem. Dlatego nie napisałem, że mój problem dotyczy współczesnej nagrywarki, ale zainstalowanej w komputerze z systemem operacyjnym Windows 95. Najpewniej to takie niedopatrzenie o freudowskim podłożu (kompleks 95-owca w środowisku XP-kowców), za co przepraszam uczestników tego wątku, którzy, jak widać, starali mi się szczerze pomóc

Z Windows XP mam do czynienia dopiero od kilku miesięcy na nie moim komputerze, lecz kogoś z rodziny. Po ostatnim poście sprawdziłem odtwarzanie płyt CD-Audio pod XP bez kabelka analogowego na zwykłym CD i napędzie Combo. Rzeczywiście, muzyka gra. Czyli można by rzec, że jest przetwarzana systemowo jako pliki, a nie sprzętowo przez napęd CD

To by się układało w logiczną całość z dotychczasowymi odpowiedziami. Producent "świeżego" urządzenia zaprojektował je dla najnowszych systemów operacyjnych, o czym świadczy także dołączony pakiet NERO, którego nie można zainstalować w moim Windows 95 z braku jednej funkcji systemowej. Zatem, jeżeli firma mogła zaoszczędzić na zbędnych częściach składowych, to najprawdopodobniej zrobiła to dla obniżenia ceny, a stąd polepszenia konkurencyjności

Na razie różne przeszkadzajki nie pozwoliły mi napisać do LG w tej sprawie. A może szkoda fatygi, trzeba polubić tę maszynkę DVD taką, jaka ona jest i czekać cierpliwie, aż się "wyżrę" na nowocześniejszy komputer?

Na razie planuję zainstalować na moim zabytku Linuksa Slackware 11, bo dostało mi się dyskiem 20 GB. Bardzo mało znam ten system, ale może on rozwiąże choćby część opisanych dotąd problemów?
  • #14 5289652
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Nareszcie można podsumować i zamknąć ten temat

Skontaktowałem się z producentem przez http://pl.lge.com, gdzie w dziale pomocy technicznej jest gotowy formularz, za pomocą którego można opisać problem do rozwiązania

Opisałem to, co przedstawiałem w Elektrodzie i na drugi dzień dostałem list elektroniczny, którego część cytuję poniżej. Czyli mogę uznać, że internetowy serwis LG zadziałał bardzo profesjonalnie

Cytat:
    Szanowny Panie,
    Nagrywarka nie posiada złącza analogowego. Jest złączka ale nie jest podłączona w środku. W systemie Windows 98 w programie media player (prawdopodobnie tez w 95) dźwięk można wysłać do karty dźwiękowej w postaci cyfrowej, karta będzie dekodować dźwięk, tak jak w przypadku
    filmów DVD o których Pan wspomina w piśmie.

Z poważaniem,
    Robert Chlebowski LGEPL

Zatem jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy uczestniczyli w dyskusji. Wasze wypowiedzi bardzo się mi przydały, a co najważniejsze nauczyły mnie tego, o czym nie wiedziałem

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka DVD LG GSA-H55L nie odtwarza dźwięku z płyt CD-Audio poprzez wyjście analogowe, mimo że program odtwarzacza wykrywa płytę i umożliwia sterowanie odtwarzaniem. Problem nie występuje przy odtwarzaniu dźwięku z płyt DVD ani plików AVI i WAV. Podłączone kable audio i zasilające są sprawne, co potwierdzono zamianą z innym napędem HP CD Writer 7200+. Testy wykazały, że wyjście analogowe audio w nagrywarce LG jest nieaktywne lub uszkodzone. W instrukcji napędu gniazda audio są oznaczone jako "reserved" i na PCB brak jest układów audio, co sugeruje, że producent zrezygnował z montażu wyjścia analogowego, prawdopodobnie ze względów oszczędnościowych i dostosowania do nowszych systemów operacyjnych, które odtwarzają dźwięk cyfrowo. System Windows 95 wymagałby wyjścia analogowego, natomiast w Windows XP dźwięk z CD-Audio jest przetwarzany cyfrowo i odtwarzany bezpośrednio przez system bez konieczności podłączania kabla audio. Producent potwierdził tę informację w oficjalnej odpowiedzi, co wyklucza uszkodzenie urządzenia i wskazuje na celowe ograniczenie funkcjonalności. W związku z tym problem nie kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej jako usterka sprzętowa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA