logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik krokowy. Które ścieżki to wyprowadzenia silnika?

Raven33 08 Kwi 2008 20:51 2385 8
  • #1 5008799
    Raven33
    Poziom 10  
    Witam, mam pytanie dotyczące silnika krokowego. Wpadła mi w ręce ostatnio stara drukarka igłowa, wymontowałem z niej silnik napędzający głowicę. Cały silnik osadzony jest na płytce drukowanej ale nie wiem za bardzo które ścieżki są wyprowadzeniami z silnika. Może ktoś z was mi pomoże.

Oto zdjęcia (sorry za kiepską jakość)

• #2 5008867
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Hmm...
    Masz jakieś fotki z "drugiej strony"?
    Jakość jest faktycznie zatrważająca...
    Ja bym pomierzył rezystancje pomiędzy parami zacisków dookoła wału i między tą grupką pinów po lewej stronie tym zdjęciu

• #3 5010016
    Raven33
    Poziom 10  
    Druga strona nie jest za bardzo ciekawa oto zdjęcie ;)

A tu mam jeszcze jedną fotkę tych ścieżek, też jakościowo chyba odpada, no ale co może komórka :)

Wiem tyle że te zaciski nad kółkiem zębatym to wyjście do głowicy, a do tych po lewej dochodziła taśma z drukarki.
    Zmierzę tą rezystancję i zobaczę co wyjdzie
  • #5 5011974
    Raven33
    Poziom 10  
    Mierzyłem tą rezystancję ale nic konkretnego z tego nie wynikło. Pomiędzy parami zacisków mam rezystancję w przedziale od 5.4Ω do 5.9Ω. Jeszcze co do szczegółów tego silniczka to pochodzi on od drukarki igłowej Microline 321 na płytce drukowanej jest napisane GKH-4 pytałem sie wujka google lecz nic ciekawego mi nie powiedział. Myślę że tak na oko zidentyfikowałem 3 zaciski, ale głowy nie daje

I znów moja improwizacja:

Tak mniej więcej biegną ścieżki między zaciskami
  • #6 5012325
    mclublin
    Poziom 1  
    Witam.
    Pomimo, że mam nikłe pojęcie o silnikach krokowych, to mam jedno, wydaje mi się ważne pytanie - sugestię...
    Skoro, to rzeczywiście ma być s. krokowy, to w jakim celu jest tam umieszczony licznik obrotów (jakby "powiększony" układ z myszki ;)...
    Wydaje mi się, że właśnie główną ideą i zaletą krokowców miało być pozbycie się konieczności stosowania takich układów...
  • #7 5012398
    Raven33
    Poziom 10  
    Zastanawiałem się nad tym powiem szczerze, na początku myślałem ze to jakiś hallotron, potem doszedłem do wniosku że to jednak nie on. W każdym razie może ten licznik jest potrzeby żeby ustalić położenie głowicy, w końcu całość pochodzi z drukarki.
    Co prawda też mam nikłe pojęcie o silnikach, zwłaszcza krokowych. Sądziłem ze jeśli pochodzi on z drukarki gdzie musi być precyzja ruchu to instynktownie wziąłem go za krokowca. No to teraz jestem w małej kropce, ale jak to mówią lepiej być w kropce niż w martwym punkcie

Ale...skoro to może nie być krokowiec w takim razie jaki to może być silnik? BLDC na przykład? Taki jak w stacji dyskietek albo w CD? Czy może jakiś inny?
  • #8 5012773
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    silniki BLDC najczęściej stosuje się tam gdzie są wymagane duże obroty , raczej jest to silnik krokowy enkoder tak jak zauważyłeś służy do pozycjonowania głowicy , na podstawie zdjęć trudno dokładnie określić co to za silnik , wydaje się że ma 6 uzwojeń ale i tak pozostaje kwestia czy wewnątrz nie są one jeszcze łączone
    skoro wymontowałeś silnik z drukarki to proponuje podejść do tematu w inny sposób , zlokalizuj jak był sterowany silnik z płyty głównej drukarki , znając nazwę układu sterującego będzie znacznie prościej stwierdzić co to za silnik i jak go sterować
  • #9 5013017
    Raven33
    Poziom 10  
    OK tak zrobię, postaram sie jutro albo w najbliższym czasie znaleźć ten układ. Niestety nie mam całej drukarki u siebie, wymontowałem sam silnik bo chciałem go podłączyć do kompa i w jakiś sposób wykorzystać (w głowie jest 100 pomysłów na minute) :)

Dzięki za wszelkie rady

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji wyprowadzeń silnika krokowego wyjętego ze starej drukarki igłowej Microline 321. Silnik jest zamontowany na płytce drukowanej oznaczonej jako GKH-4. Autor zamieścił zdjęcia silnika i ścieżek, jednak ich jakość utrudnia analizę. Proponowano pomiar rezystancji między zaciskami, która wynosiła około 5,4–5,9 Ω, co nie dało jednoznacznej odpowiedzi. Zauważono obecność licznika obrotów (enkodera) służącego do pozycjonowania głowicy, co sugeruje, że silnik może być krokowy z enkoderem lub inny typ, np. BLDC. Zalecano zlokalizowanie układu sterującego na płycie głównej drukarki, co ułatwiłoby identyfikację i sterowanie silnikiem. Wskazano, że silnik ma około 6 uzwojeń, ale ich wewnętrzne połączenia są nieznane. Autor planuje dalsze poszukiwania układu sterującego, aby wykorzystać silnik do własnych projektów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA