logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak Dell Inspiron 50xx zapisuje hasło ATA dysku w BIOS?

Jacek_FH 11 Kwi 2008 00:22 10731 16
REKLAMA
  • #1 5017228
    Jacek_FH
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Na wstępie zaznaczę, że wiem iż zabronione jest pytania o łamanie i rozszyfrowywanie haseł. Ale nie o łamanie tutaj chodzi.

Sytuacja jest taka - był sobie laptop Dell Inspiron 50xx (nie pamiętam dokładnie, jak potrzebne to sprawdzę).
    Padł (a konkretnie płyta).

Chciałbym teraz móc korzystać z tego co po nim zostało, w szczególności dysku, jednak jest on cały czas zaszyfrowany hasłem ustawionym w setupie biosu tego Della.

I tu zaczynają się schody ponieważ programy typu ATA Password Tool nie chcą przyjąć hasła, które pamiętam.

W związku z tym pytanie - czy ktoś wie jak Dell zapisuje wprowadzone hasło ?

Np. jak w setupie Biosu wpiszę "abrakadabra" to czy hasło dysku zostanie ustawione na:
    abrakadabra
    ABRAKADABRA
    abrakadabra + dopełnienie spacjami do 32 znaków
    abrakadabra + dopełnienie \0
    itp. itd.
    Czy też to hasło zostaje powiązane z jakąś daną płyty głównej - np. numerem seryjnym. Wtedy pytanie z jaką daną i w jaki sposób - o ile tylko ta dana jest do odczytana bez uruchomienia płyty (bo to się już nie uda) to mógłbym odzyskać dysk.

TIA
  • REKLAMA
  • #2 5017698
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Z tego co pamiętam Hasło dysku a Hasło BIOS to dwa różne hasła.
  • #3 5017956
    Jacek_FH
    Poziom 10  
    Oczywiście że są różne, nigdzie nie pisałem o haśle BIOSu.

Tyle tylko że hasło do dysku jest ustawiane poprzez setup BIOSu, czyż nie ?
  • REKLAMA
  • #4 5017998
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Może być i w BIOSie możliwość ustawiania pass dla dysku ale nie musi, tak to programami najczęściej
  • #5 5019140
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    W DELL-u hasło dysku jest multipleksowane z SERVICE TAG.
    Nawet z takim samym komputerem dysk nie pójdzie.
    Musi być maszyna z tym samym SERVICE TAG.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #6 5019740
    remzibi
    Poziom 24  
    Ocena: 889
    Wsadz dysk do innego della i wpisz to znane haslo dysku - potem w biosie je zdejm .

I po problemie . O programach dyskowych na PC zapomnij .
  • #7 5020268
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 5021127
    Jacek_FH
    Poziom 10  
    PitD:
    Dzięki - dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło (choć nie jest po mojej myśli, ale zgadza się z tym co się doczytałem na razie)

Teraz pytanie:
    a) czy da się wyciągnąć service tag (mając upaloną płytę) ?
    b) jak zmultipleksować service tag i moje hasło ?

Nirvanowiec:
    Co do Twojego sumienia to jak już pisałem hasło usera mam - problem w tym że nie da się go zastosować wprost po zepsuciu laptopa.
    Nie pytam tu o żadne hasła master (i tak są indywidualne) więc nie widzę w czym tkwi Twój problem.
    Ale i tak po Twojej wypowiedzi widać że nie jesteś zorientowany w temacie więc nie obraź się, ale to czy udzielisz mi odpowiedzi czy nie, jakoś nic tu nie zmienia :-)

Co do działu, to bardzo proszę o przeniesienie do naprawy HDD

Regulamin punkt 10.8 i 12 !
    Przemcio
  • #9 5021367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 5021714
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    Przyzwyczailiśmy się raczej do uszkodzeń dysków twardych i związanych z tym problemów.
    Tutaj mamy do czynienia z rzadszą ale nie mniej interesującą sytuacją - awarią płyty głównej.

Wstępnej odpowiedzi udzielił PitD, pozostaje tylko sprawa co z tym można zrobić.
    O ile dobrze zrozumiałem Jacek_FH usiłuje odtworzyć swoje własne dane, do których utracił dostęp w wyniku awarii.

Proszę zwrócić większą uwagę na treść postów.
    To naprawdę delikatny temat techniczny na pograniczu Regulaminu Forum.

P.

P.S.
    Na wypadek wątpliwości etycznych i wrzutów sumienia.
    Temat pozostał gdyż może dać do myślenia Użytkownikom dbającym o bezpieczeństwo danych w laptopach.
    Większość zabezpiecza dane na wypadek kradzieży sprzętu ewentualnie włamań od strony Internetu lub współużytkowników komputera.
    Jak widać tego rodzaju zabezpieczenia też mogą stanowić pułapkę dla prawowitego i całkowicie legalnego Właściciela w razie wystąpienia awarii sprzętowej i wypada się dobrze zastanowić nad prowadzoną polityką bezpieczeństwa danych.
  • #11 5022226
    Jacek_FH
    Poziom 10  
    Znalazłem service tag w naklejce pod spodem laptopa.

Czy ktoś mi teraz może pomóc w wygenerowaniu prawdziwego ATA password ?

Czy to w formie algorytmu czy samego wyniku jeśli to jakieś zastrzeżone informacje (a ja podam service tag i hasło)

Ps.
    Nirvanowiec:

Ok, muszę oddać honor, Twoje pytanie o to czy potrzebuję dane czy dysk nabrało teraz sensu. Wcześniej - patrząc od strony samego protokołu za bardzo go nie miało bo
    a) hasło master i tak pozwoli mi odzyskać dane (High Security)
    b) hasła master nie da się praktycznie zdobyć bo to dysk hitachi a laptop della - hasła są indywidualne
    Potrzebuję sam dysk ale IMHO nie ma to wielkiego znaczenia.

Ale co do odzyskiwania hasła, które pokazałeś, to dyski WD są nieporównanie mniej zabezpieczone niż Hitachi, a to hasło master, które pokazałeś jest szeroko znane.
    Co nie znaczy że nie umiesz więcej, tylko że to co pokazałeś niczego tu nie udowadnia.
  • #12 5022873
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Hasło podane przez ciebie , zostało zmienione/zakodowane dodatkowo przez bios laptopa . Zostało ono zapisane w chipie na płycie głównej i dodatkowo na dysku . Problem polega na tym , że dysk otrzymał i zapisał już zmienioną jego formę/treść . Teraz podając nawet prawidłową jego treść , nie odblokujesz dysku . Hasło można jeszcze odczytać z chipa/pamięci uszkodzonej płyty głównej , albo usunąć je z samego dysku . Inna możliwość to oprogramowanie , które wykorzystuje algorytmy biosu laptopa , przy dekodowaniu/odczytywaniu właściwego hasła . W takim programie wpisujesz znane ci hasło , a on je koduje na właściwe/zapisane na dysku . Niestety nie jest to ATA Password i jemu pokrewne . On tego nie potrafi .
    Z góry można założyć , że sam nic z tym nie zrobisz .

Pozdrawiam .
  • #13 5023002
    Jacek_FH
    Poziom 10  
    Nie brzmi to zbyt dobrze :-/

"Hasło można jeszcze odczytać z chipa/pamięci uszkodzonej płyty głównej , albo usunąć je z samego dysku"

A jak usunąć je z dysku ?
    Czy jest jakikolwiek sposób na formatowanie niskopoziomowe by wywalić wszystko łącznie z hasłem ?
    W specyfikacji ATA Password nic takiego nie znalazłem ale a nuż się da ?
  • #14 5023036
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Jacek_FH napisał:
    A jak usunąć je z dysku ?
    Czy jest jakikolwiek sposób na formatowanie niskopoziomowe by wywalić wszystko łącznie z hasłem ?
    W specyfikacji ATA Password nic takiego nie znalazłem ale a nuż się da ?

"Domowego" sposobu nie ma . ATA Password też tego nie potrafi .
    Pozostaje ci zlecenie odpłatnej usługi innym , lub odczytanie go z kości/chipa uszkodzonej płyty głównej - zapis w formie binarnej .

Pozdrawiam .
  • #15 5023331
    Jacek_FH
    Poziom 10  
    A której kości ?

Dell Inspiron 5150
  • #16 5024253
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    A czy przypadkiem przełożenie biosu do innego della nie rozwiązało by sprawy ? Tak teoretycznie biorąc się zastanawiając można by odczytać BIOS z Chipa z płyty głównej i wgrać do innego Dellla lub tez płyty głównej takiej jak w upalonym lapie i w ten sposób zdjąć hasło.
  • Pomocny post
    #17 5026740
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Jacek_FH napisał:
    A której kości ?
    Dell Inspiron 5150

Rozwiązania tego problemu możesz poszukać np. tu :
    http://www.allservice.ro/forum/viewforum.php?f=14
    Nie twierdzę , że tam znajdziesz wszystko co dotyczy twego modelu laptopa . Ale przejrzeć ten dział i poczytać nie zaszkodzi .

migol21 napisał:
    A czy przypadkiem przełożenie biosu do innego della nie rozwiązało by sprawy ? Tak teoretycznie biorąc się zastanawiając można by odczytać BIOS z Chipa z płyty głównej i wgrać do innego Dellla lub tez płyty głównej takiej jak w upalonym lapie i w ten sposób zdjąć hasło.

Hasło nie jest zapisane bezpośrednio w kości biosu . Wymiana/zamiana kości nic nie da . Bios tylko koduje hasło , podane przez użytkownika własnym algorytmem , ale zapisuje je gdzie indziej .

Pozdrawiam .

Moderowany przez Mikippp:

Temat zamykam.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic528988.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk twardy w laptopie Dell Inspiron serii 50xx jest zabezpieczony hasłem ATA ustawianym poprzez BIOS, jednak hasło to jest powiązane z unikalnym identyfikatorem płyty głównej – Service Tag. Oznacza to, że nawet znając hasło użytkownika, nie można odblokować dysku na innym komputerze bez tego samego Service Tag. Hasło jest kodowane przez BIOS i zapisywane zarówno w pamięci płyty głównej, jak i na dysku, co uniemożliwia jego bezpośrednie użycie w standardowych narzędziach typu ATA Password Tool. Usunięcie lub odczytanie hasła wymaga dostępu do pamięci/chipa uszkodzonej płyty głównej lub specjalistycznego oprogramowania wykorzystującego algorytmy BIOS-u Della do dekodowania hasła. Formatowanie niskopoziomowe dysku nie usuwa hasła ATA. Przełożenie kości BIOS lub płyty głównej z uszkodzonego laptopa do innego Dell Inspiron z tym samym Service Tag może umożliwić zdjęcie hasła. Dyski innych producentów, np. WD, mają mniej skomplikowane zabezpieczenia, ale w przypadku Dell Inspiron z dyskiem Hitachi hasła są indywidualne i powiązane z danymi płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA