logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak komunikacji TP177 micro z PC przez WinCC flexible Micro 2005 SP1

misio1234 12 Kwi 2008 22:11 6625 17
  • #1 5023893
    misio1234
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich!

Mam w posiadaniu panel TP177 micro, S7-200 224XP oraz zainstalowany na PC WinCC flexible Micro 2005 SP1. Nie mogę przegrać z WinCC żadnego programu do panelu TP177 nie mam żadnej komunikacji. Do komunikacji Panel<-> PC używam kabla PC/PPI (RS232/RS485). Ustawiam w WinCC na kablu oraz w Set PG/PC prędkość na 19200 i nic nie działa. Inne prędkości też próbowałem. Proszę o doradę może coś źle robię, może nie ten kable, może trzeba przez sterownik, lub brakuje mi jakiegoś oprogramowania. Jeżeli chodzi o kabel to jest sprawny ponieważ programuje przez niego sterownik.

Za pomoc z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #2 5024623
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam!
    U minie podobne problemy zdarzają sie w przypadku gdy oprócz WinCC Flex mam jeszcze otwarty projekt na MicroWin'ie wystarczy jednak ze go zamknę i komunikacja wraca.
  • Pomocny post
    #3 5026761
    mmacura
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    A przestawiasz adapter w tryb Free Port?

Marek
  • Pomocny post
    #4 5028479
    Oskarr
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Prawdopodobnie problem tkwi w samym panelu. Należało by sprawdzić wersje Firware panelu. Nie wszystkie Firmware'y współpracują z WinCC Flex. Najlepiej w tym przypadku skonsultować się z serwisem Siemensa.
  • #5 5028737
    misio1234
    Poziom 11  
    A może mieć na to wpływ inne oprogramowanie np. Step7 lub SIMATIC Net.
  • Pomocny post
    #6 5028791
    Oskarr
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Co do Stepa to bym się nie czepiał. WinCC Flex 2005 ma już SP1 i HF7. Jeśli tego nie masz to warto sobie ściągnąć to ze strony Siemensa. Możliwe, że źle ustawiłeś w projekcie wersje Firmware panela. Warto sprawdzic jaki Firmware ma panel i czy jest ten panel z ta wersją softu dostępny w WinCC Flex. Dodatkowo powinieneś w panelu sterowania PC sprawdzić ustawienia PG Interface. Powinno to być ustawione tak jak na załączonym obrazie.

Brak komunikacji TP177 micro z PC przez WinCC flexible Micro 2005 SP1

Dodano po 2 [minuty]:

Trochę się zapędziłem. Ponieważ używasz PPI to należy zmienić na PPI, ale nie wiem czy te panele wogole potrafia gadać po PPI ;/
  • Pomocny post
    #7 5028962
    arwit
    Poziom 27  
    Może mieć wpływ każde oprogramowanie które jest w stanie zablokować port COM. W przypadku nieodpowiedniego firmware komunikacja jest nawiązywana (przecież program sprawdza firmware) i wyskakuje stosowny komunikat.
  • #8 5031723
    misio1234
    Poziom 11  
    W moim przypadku nie wyskakuje żaden komunikat, tylko po kompilacji projektu w WinCC w kolejnej linii wypisywana jest informacja, żebym sprawdził kabel itd. Może faktycznie jest to problem firmware.
  • Pomocny post
    #9 5032561
    arwit
    Poziom 27  
    Na pewno nie jest to problem firmware, gdyż najpierw musiał by się skomunikować z panelem i wtedy wyświetla jasna informacje o nie odpowiednim firmware podając jeszcze jaki masz w panelu a skompilowany do jakiego chcesz wgrać. W twoim przypadku nie nawiązuje w ogóle komunikacji.
  • #10 5032878
    misio1234
    Poziom 11  
    A skąd można pobrać dodatkowe komponenty (biblioteki) do WinCC, które zwiększają możliwości wizualizacji. Chodzi mi np:o button, silniki, taśmy itd.
  • Pomocny post
    #11 5033891
    mmacura
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Jeszcze jedno pytanie - czy przełączasz panel w tryb Download, on sam nie potrafi wyczuć kiedy chcesz go programować.

Marek
  • #12 5035284
    misio1234
    Poziom 11  
    Tak przełączam panel najpierw w tryb transfer i dopiero inicjuje połączenie z WinCC.
  • #13 6891636
    ggmarszal
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Mój problem wygląda tak:
    Wgrałem swój pierwszy program na panel. Zrobiłem najprostszy jaki można wymyślić: przejście z jednego ekranu do drugiego. Kłopot w tym, ze teraz nie mogę przesłać nowego programu, bo nie da się wejść w tryb transferu na panelu. Co mogę zrobić?

Ok, poradziłem sobie.
  • #14 6891685
    wiertarek
    Poziom 12  
    Sprawdz w zakladce "Output" po kompilacji w WinCC czy nie masz bledow w programie.
    Sprawdz ustawienia panela dotykowego, czy zgadzaja sie z ustawieniami w programie, tzn czy masz ten sam adres.
  • #16 6952422
    pembuk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    misio1234
    Na 90% masz nizgodność wersji firmwaru panela z biblioteką z wincc. Ale spokojnie :) jest na to rada. Trzeba wgrać do panela firmware jaki obsluguje wincc, jest on dostępny w katalogu "Wincc flexible Images". Firmware wgrywasz oczywiscie przy pomocy ProSave. Najpierw nalezy ustawić typ panelu, rodzaj komunikacji. W zakładce "OS Update" klikasz "device status".Jeśli konfiguracja połączenia jest ok w okienku niżej pojawia się jakieś informacje :). Następnie klikasz " ... " żeby wybrać odpowiednia werjse frimwaru, który znajduje sie w ww. katalogu wincc. Później już tylko klik na Update OS i chwila cierpliwości :). Po tej operacji WinCC powinien już gadać z panelem. Jedna uwaga jest taka, że do updatu najlepiej wybrać firmware ugerowany przez WinCC czyli ten pierwszy z calej listy :)
    Pozdrawiam

P.S. Ponadto koniecznie musisz wyłaczyć MIcroWin przy probie wgrania programu na panel bo inaczej nigdy Ci sie to nie uda.
  • #17 10981159
    pcichomski
    Poziom 16  
    Ocena: 95
    Odświeżam problem.

Do panelu TP177Micro muszę wgrać nową aplikację. Nie mam kabla "PPI Multi Master" wymienianego w okienku konfiguracyjnym w WinCC. Używam karty 5512 PCIMCIA - czy jest możliwe wgranie nowego programu za pomocą tego interfejsu?.

Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku komunikacji między panelem TP177 micro a komputerem z zainstalowanym WinCC flexible Micro 2005 SP1 podczas próby przesłania programu. Użytkownik korzysta z kabla PC/PPI (RS232/RS485) i ustawia prędkość 19200, jednak komunikacja nie jest nawiązywana. W dyskusji wskazano, że przyczyną mogą być: konflikt z innym oprogramowaniem (np. MicroWin), nieprawidłowe ustawienia adaptera (tryb Free Port), niezgodność wersji firmware panelu z WinCC flexible, blokada portu COM przez inne programy, brak przełączenia panelu w tryb transferu, lub niewłaściwe ustawienia PG Interface w systemie Windows. Zalecane jest sprawdzenie wersji firmware panelu i ewentualna aktualizacja za pomocą narzędzia ProSave, korzystając z firmware dedykowanego dla WinCC dostępnego w katalogu "WinCC flexible Images". Podkreślono, że do programowania panelu należy wyłączyć MicroWin, który może blokować port komunikacyjny. W przypadku braku kabla PPI Multi Master pojawiły się pytania o możliwość użycia karty PCMCIA 5512, jednak oficjalne dane Siemens wskazują, że transfer odbywa się wyłącznie przez port szeregowy. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność zgodności ustawień adresu i parametrów komunikacji między panelem a projektem WinCC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA