logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu modułu regulacji prędkości posuwu.

emiter104 13 Kwi 2008 23:59 3940 9
REKLAMA
  • #1 5028118
    emiter104
    Poziom 2  
    Witam.Szukam schematu modułu regulacji prędkości posuwu w traku taśmowym (do cięcia drewna)marki WoodMizer.Silnik jest prądu stałego 12V 420W,ewentualnie jakiś sprawdzony układ zastępczy.Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5028263
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Myślę że dobra będzie regulacja PWM. Zmiana kierunku obrotów poprzez mostek H lub styczniki.
  • REKLAMA
  • #3 5035250
    emiter104
    Poziom 2  
    Regulacja PWM jest dość prosta w realizacji,ale przeglądając ten temat choćby na forum widzę,że pojawiają się pewne niejasności:
    1.Jaki tranzystor wykonawczy (typu MOS-FET) najlepiej dobrać i czy nie lepiej zastosować kilka połączonych równolegle?
    2.Czy w układzie równoległym w żródłach tranzystorów nie umieścić odpowiednich rezystorów ,które wyrównają rozpływ prądów ,a spadek napięcia z nich podać na jakiś sterownik ?-uchroniłoby to tranzystory przed zniszczeniem.
    3.Jakiej użyć diody zwrotnej (zabezpieczającej) prąd ,napięcie i jak szybka powinna to być dioda?
    4.Na jaką częstotliwość ustawić impulsy sterujące?Ja myślę ,że max.do 100Hz(silnik posiada bezwładność i przez to niejako uśrednia impulsowe zasilanie).Faktem jest ,że im mniejsza częstotliwość przełączania tym mniejsze straty w tranzystorze.
    5.Czy są jakieś specjalne ukł.scalone do sterowania (oprócz nieśmiertelnego 555).
    Bardzo dziękuję ,jeżeli ktoś zechce podjąć temat,jest on dla mnie dość ważny.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 5035898
    jarek555
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam. Do regulacji PWM najlepiej użyć SG1525 lub jego rodzinę. Układ pracuje idealnie przy dwóch równolegle podłączonych CMOS (sprawdzone w praktyce). Pozostałe np. 555 czy wzmacniacze operacyjne mają dużo wad. Poza tym nie jestem przekonany do zastosowania PWM dla tego napędu - pytanie jaki to silnik DC (obcowzbudny, szeregowy, z magnesami itp) ponadto czy posiada sprzężenie prądkościowe, a może napięciowe?. Pozdrawiam
  • #5 5055122
    emiter104
    Poziom 2  
    W końcu udało mi się ustalić że jest to silnik ze wzbudzeniem od magnesów stałych,sprzężenia prędkościowego nie ma,a napięciowe -nie umiem określić.Myślę jednak,że bez sprzężeń się obejdzie,bo w tym układzie nie jest wymagana specjalna stabilizacja obrotów.
  • REKLAMA
  • #6 5055312
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    tez uwazam ze PWM byloby na miejscy tymbardziej ze nie jest potrzebna idealna predkosc liniowa posuwu a jako stopien wyjsciowy to moze modyly IGBT?
  • #7 5055931
    Dioda52
    Poziom 27  
    Ocena: 313
    Ja osobiscie zastosowal bym uklad typowy dla silnikow pradu stalego z wyjsciem w mostku Getza ( dwie diody i dwa tyrystory ) .Wszystko to sterowane jest przy pomocy uklady LM324 .Posiadam jego schemat na napiecie 120-240V , ale jest mozliwosc sterowania z 12V bo uklad sterowania pracuje na 12V.Jesli bedziesz zainteresowany to go wysle .
  • #8 5056248
    tolo2
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Jeżeli nie jest to trak zasilany z akumulatora i masz dostęp do zasilania sieciowego to proponuję ci zastąpienie silnika obecnego silnikiem na prąd zmienny np. 1kW do tego falownik.Robiłem nie dawno taką modernizację ,uruchamiasz w falowniku tryb pracy z potencjometrem,masz płynną regulację obrotów ,prawo -lewo,funkcje jog-do wolnego dojeżdżania,pozatym rampy staru i hamowania,czyli miękki start i miękkie hamowanie,szybki powrót wózka na pozycję startową i wiele innych funkji które są w falowniku.Koszty takiej modernizacji są nie duże a efekty wspaniałe,musiałbyś zrobić na piechotę las automatyki....
  • #9 5056918
    emiter104
    Poziom 2  
    W traku jest akumulator ładowany alternatorem.nie chciałbym tego zmieniać a tylko złożyć układ regulacyjny(większa satysfakcja niż kupienie gotowego układu)Nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi myślę że układ PWM z tranzystorami IGBT to niezły pomysł, są to elementy szeroko stosowane w falownikach ,tylko brak schematu.Układ z tyrystorami (jeżeli się nie mylę) sprawdza się przy zasilaniu silnika napięciem pulsującym,byłoby to sterowanie fazowe,mimo wszystko schematów nigdy za dużo-może kiedyś się przydać.Tak na marginesie ciekawi mnie jaki musiałby być układ żeby zrealizować sprzężenie np. napięciowe (czy inne) i stabilizować obroty?
  • #10 5059843
    dste5
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Jedną z metod stabilizacji obrotów silnika, wzbudzanego magnesami trwałymi, jest kontrola siły elektromotorycznej przeciwindukcji. Układ taki, jest opisany w Elektronice Praktycznej nr 1/2008.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu modułu regulacji prędkości posuwu w traku taśmowym WoodMizer z silnikiem DC 12V 420W z magnesami trwałymi, bez sprzężenia prędkościowego. Proponowane rozwiązania obejmują regulację PWM z wykorzystaniem tranzystorów MOSFET lub IGBT, z mostkiem H do zmiany kierunku obrotów. Zalecane jest stosowanie układów scalonych takich jak SG1525 do generacji sygnału PWM, zamiast popularnego 555. Dyskutowano o doborze tranzystorów, rezystorów wyrównujących prąd w układzie równoległym, doborze szybkiej diody zwrotnej oraz optymalnej częstotliwości impulsów (do 100 Hz). Alternatywnie zaproponowano klasyczne sterowanie silnikiem DC z mostkiem Getza i układem LM324. W przypadku zasilania sieciowego sugerowano wymianę silnika na silnik AC z falownikiem dla lepszej regulacji i funkcji dodatkowych. Wskazano także metodę stabilizacji prędkości poprzez pomiar siły elektromotorycznej przeciwindukcji, opisaną w Elektronice Praktycznej 1/2008. Autor preferuje samodzielne wykonanie układu PWM z tranzystorami IGBT, poszukując schematu i rozwiązań do ewentualnego sprzężenia napięciowego dla stabilizacji obrotów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA