logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak oszlifować końcówki światłowodów SMA905 domowym sposobem?

yego666 15 Kwi 2008 00:16 5158 9
REKLAMA
  • #1 5031681
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Witam,
    Mam diody laserowe o mocy 30W zakonczone laczem swiatlowodowym typu SMA905.
    Niestety, koncowki swiatlowodow ( 19 sztuk w wiazce ) sa upalone.
    Po wlaczeniu laserow prawie cala moc idzie w rozgrzewanie i upalanie koncowek swiatlowodow.
    Chcialbym przyciac i oszlifowac te koncowki, jednak nie mam doswiadczenia w takiej dzialalnosci.
    Na necie dostepny jest "Fiber polishing kit" jednak kosztuje okolo 200 Euro.
    W ostatecznosci wydam te pieniadze, ale moze ktos z szanownych kolegow potrafi z autopsji poradzic jak to zrobic domowym sposobem, lub jesli to niemozliwe, to moze chociaz jakis sprawdzony link do firmy ( najlepiej w Warszawie lub okolicy ), ktora zechce to zrobic za jakies rozsadne pieniadze, by szlifowanie nie kosztowalo wiecej niz same lasery ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5052623
    Rabin Chwood
    Poziom 1  
    Może zamiast szlifowania spróbuj obróbki termicznej i łamania końca światłowodu. Robiłem tak ze światłowodem podczas realizacji swojej pracy dyplomowej. Nie było wtedy mowy o dostępie do profesjonalnej szlifierki. Zdesperowany zacząłem szukać jakiegoś sposobu, żeby cokolwiek zechciało wreszcie wyjść z tej szklanej nitki. Pominę tu drogi poszukiwań. Ograniczę sie do metody, która rozwiązała mój problem:
    Włókno światłowodu ogrzane w płomieniu świeczki staje się kruche i łamliwe. Wystarczy je wtedy złamać. To wszystko. Otrzymujemy końcówkę o gładkim przełomie. Obraz mikroskopowy ukazuje wyraźną, ostro zarysowaną granicę obszaru przewodzącego światło. Na brzegu światłowodu w strefie nieprzewodzącej widoczna jest zwykle niewielka nierówność, rodzaj ząbka. Jest ona tym mniejsza im więcej siły rozciągającej a mniej łamiącej. Nie potrafię tego jaśniej przekazać. Musisz popróbować. Jestem ciekaw czy sposób ten sprawdzi się w przypadku wiązki światłowodów. Być może będzie wymagał modyfikacji. Jednak metoda wydaje się ciekawa, niezbyt pracochłonna i nie wymagająca specjalistycznego sprzętu :D
  • REKLAMA
  • #4 5053190
    yego666
    Poziom 33  
    metode lamania wyprobowalem juz na poczatku. dziala dla niewielkich mocy wyjsciowych, jednak dla duzych mocy na niedokladnosciach zatrzymuje sie czesc mocy I w krotkim czasie niszczy koncowki swiatlowodow.
  • Pomocny post
    #5 5766554
    tomek.fr
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jaki to światłowód???. Mam papier do polerowania złącz jeśli to jeszcze cię interesuje to mogę wysłac.
  • #6 5766597
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5769004
    tomek.fr
    Poziom 13  
    Nic jeden czy dwa papiery moge przesłać za darmo.Jeśli podasz adres.
  • #8 5807189
    yego666
    Poziom 33  
    Tomek.fr,
    Papiery sa super i idealnie szlifuja.
    Nie znaczy to jednak, ze udalo mi sie w 100% oszlifowac moje swiatlowody.
    Jest kilka innych problemow technicznych, ktore musze rozwiazac najpierw.
    Dzieki serdeczne za papiery oraz za dodatki, ktore zapewne przydadza sie pozniej.
    W podziece na Twoje konto przechodzi 100 punktow, a przy okazji bedzie tez obiecane piwo :)

Pozdrawiam, yego666
  • #9 5922715
    ferula
    Poziom 1  
    witam jeśli temat jest jeszcze aktualny to może pomogę tylko musze mieć więcej danych : co to za światłowody,jak są zakończone a może jakiś nr.tel. to byśmy porozmawiali na ten temat. Od 15 lat zajmuje się śwatłowodami pozatym posiadam zestawy do ręcznej obróbki , wszystkie rodzaje papierów polerskich do złącz śwatłowodowych , oraz dostęp do maszyny polerskiej. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz .
  • #10 5962574
    tomek.fr
    Poziom 13  
    Witam na terenie Warszawy mogę pomóc w dziedzinie światłowodów,zajmuje się tym od 1993r.Posiadam spawarkę osprzęt do polerowania złącz.No i oczywiście mierniki mocy,reflektometr.
    Tomek F. tel0601355134

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonych końcówek światłowodów typu SMA905 w wiązce 19 sztuk podłączonych do diod laserowych o mocy 30W, które uległy przepaleniu i powodują stratę mocy na nagrzewanie. Autor poszukiwał domowych metod przycinania i polerowania końcówek światłowodów, aby uniknąć kosztów profesjonalnych zestawów do polerowania (około 200 euro). Zaproponowano zakup zestawu do polerowania światłowodów w sklepie Elfa (oznaczenie HFBR 4593) oraz użycie papierów ściernych do polerowania złącz, które można otrzymać bezpłatnie. Metoda termicznego łamania końcówek światłowodów po ogrzaniu płomieniem świecy została przetestowana, ale okazała się niewystarczająca przy wysokich mocach laserów, gdyż niedokładności prowadzą do dalszego uszkadzania końcówek. Wskazano również możliwość skorzystania z usług firm lub specjalistów z Warszawy posiadających profesjonalny sprzęt do ręcznej obróbki i polerowania światłowodów, w tym spawarki, papierów polerskich oraz mierników mocy i reflektometrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA