logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaczynam przygode z elektroniką - co można z tego zrobić

Manuel.ziom 15 Kwi 2008 17:37 2123 19
REKLAMA
  • #1 5033509
    Manuel.ziom
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Elo.
    Mam 16 lat i chciałbyum coś zmajstrować z części które mam lub można mieć z części komputerowych.
    Właśnie znalazłem scalaki :
    TEA2025 x2
    TDA2030
    7805A
    93C66P

oraz pełno kondensatorów i innych "pierdółek"

Co można łatwego z tego zrobić ?? Fajny byłby jakiś wzmacniacz do telefonu czy mp3.
    Aha, i jak się zdobywa płytki pod te rzeczy ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5033541
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Przenoszę z "Układy elektroniczne DIY, ...".
  • REKLAMA
  • #5 5033567
    Manuel.ziom
    Poziom 10  
    dzięki za udzielone odpowiedzi, a oto następne pytania:

I- czy jeśli wybiorę jakiś schemat i będę miał wszystkie części to skąd mam wziąć płytke do niego ? Czy one są robione na zamówinie czy jak ?
  • #6 5033609
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Płytkę możesz zamówić tak samo jak cały kit. Możesz też sam ją wytrawić (jest dużo na necie o wytrawianiu płytek). Możesz też kupić płytkę uniwersalną i jakoś to polutować żeby było zgodne ze schematem.

Podstawą jest jednak teoria, jeśli zabierzesz się za budowę bez przygotowania teoretycznego, możesz napotkać niezrozumiałe problemy i w konsekwencji zaniechać budowy i zniechęcić się do elektroniki.
  • #7 5033617
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Płytki się samemu robi... Nie jest to skomplikowany proces... Gdzieś na elce jest to opisane krok po kroku... Są także płytki uniwersalne czyli takie z mnóstwem dziurek....

Pozdro
  • #8 5033657
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Jeśli kupisz kit - płytka będzie w zestawie z częściami...

Jeśli zdecydujesz się poskładać coś sam zgodnie ze schematem, to płytkę będziesz musiał sobie zrobić sam (jeżeli PCB nie będzie ze schematem) - rysujesz schemat w eagle lub protelu ->projektujesz płytkę -> drukujesz -> termotransfer -> trawienie i gotowe.. Nie ma sensu tutaj dokładnie pisać jak to się robi, bo tego typu informacji jest mnóstwo na forum - użyj wyszukiwarki ... :)
    Ewentualnie mając schemat i projekt płytki możesz go wysłać do firmy, która zajmuje się profesjonalnym robieniem płytek, jednak trzeba mieć na uwadze, że przy zamawianiu pojedyńczej sztuki koszty są dość wysokie (zależy jeszcze jak wielka jest płytka...)
  • #9 5033689
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 419
    Co do trawienia płytek... Na początek wystarczy Ci mazak do podpisywania płyt, laminat i jakiś środek trawiący(nadsiarczan sodowy lub trójchlorek żelaza)...
    Jeśli opanujesz podstawy to zacznij próbować robić je termotransferem.
  • #10 5034272
    Manuel.ziom
    Poziom 10  
    Jeszcze raz dzięki , następne pytanie:

- mam głośniki dibeisi 20cm. ( niskotonowe ) 8 OHM

Czy chociaż na próbe można zrobić do nich filtr dolnoprzepustowy ??
    Mam pełno kondensatorów elektrolitycznych ( od 0,33 przez 1, 100 aż do 3300 uF )
    Co jeszcze potrzeba ? Jak to połączyć ?
  • #11 5034282
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Polecam Ci jeszcze poczytać prasę jak Elektronika dla Wszystkich i oczywiście posty na elektroda.pl
  • #12 5034296
    Manuel.ziom
    Poziom 10  
    nie da rady się tego wszystkiego przeczytać tak więc wole zapytać ( szukałem już wierzcie mi )
  • REKLAMA
  • #13 5034443
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Z tego co ja wiem to nie tylko kondensatory się stosuje do filtru dolnoprzepustowego.... Chcesz to mogę ci zrobić zdjęcie artykułu poświęonrmu temmu pytaniu...
  • #14 5036654
    Manuel.ziom
    Poziom 10  
    moze skana ?

Dodano po 53 [minuty]:

A czy jak kupie coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item342738092_plytka_uniwersalna_pdu23_980pol_wiercona_wys_3zl.html

http://www.allegro.pl/item344196498_plytka_uniwersalna_pdu20_do_atmel_dip20_wys_3zl.html

( prosze nie usuwajcie linkow do allegro bo to jedyna mozliwosc zebym takie cos znalazl i ew, kupil wiec ze sklepow internetowych nic nie linkuje )

To będę mógł zrobić na nim ten wmacniacz : ???

http://www.elektroda.net/audio/ka2206.html
  • #15 5036953
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 419
    Oczywiście, że będziesz mógł. Będziesz musiał jedynie rozwiercić otwory na skrzydełka radiacyjne.
  • #16 5036990
    Manuel.ziom
    Poziom 10  
    czyli po prostu trzeba bedzie zalutowac sciezki tak ??
  • #17 5037023
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Skana tego artykułu niestety nie zrobię:(... Lutownica spadła jak był otwarty i się szyba potłukła i poszedł na śmieci:(
  • #18 5038560
    Manuel.ziom
    Poziom 10  
    powtarzam pytanie : czy na takiej uniwersalnej płytce do ktorej link jest kilka postów wyżej wystarczy zalutować te kwadraciki tak aby powstaly scieżki ?
  • Pomocny post
    #19 5040666
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Tak. Lutujesz jeden kwadracik z drugim, drugi z trzecim i tak budujesz ścieżki. Zwory jednak (połączenie przewodem dwóch dowolnych punktów na płytce) musisz wykonywać z przewodu izolowanego.

ps. Schematów filtrów(tzw. zwrotnic prądowych) zarówno aktywnych jak i pasywnych jest naprawdę dużo na necie
  • Pomocny post
    #20 5041036
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Zrobiłem te zdjęcia tych stron poświęconych tematowi "zwrotnice"...
    Powinieneś z tych wiadomości zrobić, tą która Ci odpowiada...
    Lepszej jakości nie mogłem juz osiągnąć... Więc może to Ci się przyda...

Pozdro:D

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczynając przygodę z elektroniką, warto zacząć od nauki teorii i prostych zestawów do samodzielnego montażu, takich jak kity AVT. Z dostępnych układów scalonych, np. TDA2030, można zbudować prosty wzmacniacz audio, a z LM7805 – stabilizowany zasilacz. Płytki drukowane (PCB) można zamówić wraz z kitem, wykonać samodzielnie metodą trawienia (np. z użyciem laminatu, mazaka i środka trawiącego) lub użyć uniwersalnych płytek z otworami, na których lutuje się ścieżki, łącząc kwadraciki lutem i przewodami izolowanymi. Przy zamawianiu pojedynczych PCB koszty mogą być wysokie. Do budowy filtrów dolnoprzepustowych na głośniki niskotonowe (np. Dibeisi 20 cm, 8 Ω) potrzebne są nie tylko kondensatory elektrolityczne o różnych pojemnościach, ale także inne elementy, a schematy filtrów aktywnych i pasywnych są dostępne w internecie. Do wzmacniacza na układzie KA2206 można użyć uniwersalnej płytki z Allegro, pamiętając o rozwierceniu otworów na radiatory i odpowiednim lutowaniu ścieżek. Wskazane jest korzystanie z dostępnych materiałów edukacyjnych, forów i artykułów, aby uniknąć problemów podczas budowy i zwiększyć efektywność nauki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA