logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pierwsza konstrukcja, początkujący, np. wzmacniacz lub migacz

fax21 04 Mar 2007 10:56 1459 15
REKLAMA
  • #1 3641453
    fax21
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Zaczynam zabawy z elektroniką
    I jaka pierwszą kontrukcję chciałem zrobic wzmacniacz
    I w tym tkwi największy problem NIE WIEM JAK
    Czy morze ktoś mi podac jakie podzespoły trzeba mie i gdzie kupic. Chodzi mi o to aby kupic gotowa koncówkę mocy tylko do wlutowania, widziałem na allegro że takie sa. I inne części do montażu aby uzyskac prosty wzmacniacz . Chcę od czegoś zacząc i sie uczyc wiec właśnie interesują mnie gotowe podzespoły
    Gdzie mozna łatwo kupic takie gotowe częsci najlepiej jeszcze z instrukcjami montażu
    Prosze o zainteresowanie moja prosba[/GVideo]
  • REKLAMA
  • #4 3641547
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Morze... np. Bałtyckie...
    Słownik nie gryzie.
    Proponuję zacząć od czegoś prostszego, czego zasadę działania da się zrozumieć bez posiadania stosownej wiedzy...
  • #5 3642310
    fax21
    Poziom 11  
    "Proponuję zacząć od czegoś prostszego, czego zasadę działania da się zrozumieć bez posiadania stosownej wiedzy... "
    Czyli naprzykład czego ?
    Oglądając elektrodę jest bardzo dużo o wzmacniaczach wiec myślałem ze to nic trudnego
  • REKLAMA
  • #6 3642463
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Emm, żeby zbudować wzmacniacz na jakimś TDA z kilkoma elementami to rzeczywiście może nie trzeba dużej wiedzy, tylko że potem są problemy z przydźwiękiem sieciowym, szumami, masą... Bo wzmacniacz na tranzystorach to już trochę wyższa szkoła jazdy.

Na dzień dobry dobre będą ikłady pokroju migacza diodowego czy czegoś małego w tym stylu. Naucz się lutować, rozpoznawać i sprawdzać elementy, czytać schematy...

No, a potem możesz się wziąć powoli za jakiś wzmacniacz dobrze opisany na jakimś TDA. Wtedy już będzie mniejsza szansa na to że coś zepsujesz i trochę $$ poleci do kosza...
  • #7 3642548
    fax21
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki wszystkim za zainteresowanie
    A zrobienie wzmacniacza samochodowego w oparciu o http://jabel.com.pl/?,ww,87,, jest trudne i co trzeba miec jeszcze do tego układu
    Ja juz podstawową wiedzę mam na codzien bawie się prądem coś tam naprawiam i lutuje.
    Postanowiłem zrobi cos sam, moze wzmacniacz do domu to naprawde wyrzsza szkoła jazdy, a sam j/w ?
    Z góry dzięki za odpowiedz

Dodano po 2 [minuty]:

Ja mieszkam na wsi mam duży garaż pełen narzędzi i różnych materiałów mam kable różne obudowy radiatory i iele potrzebnych rzeczy pewnie by się znalazło więc brakuje tylko wiedzy i praktyki :)
  • REKLAMA
  • #9 3643067
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Panowie a nie najprościej byłoby jakimś kitem kolegę uraczyć??? :D
  • REKLAMA
  • #11 3646047
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Balu napisał:
    Nie. Kolega chciał zrozumieć, jak działa... Nie kupić gotowca (niedziałającego) i polutować...

Oczywiście.. Bo inaczej to nie ma sensu nawet.. Balu przecież są kity nie złożone gdzie jest płytka i części.. A w EdW albo na elportalu jest wyjaśnione co i jak.... Warto zacząć od czegoś nadzorowanego i opisanego przez innych
  • #12 3650504
    fax21
    Poziom 11  
    Co to są te KITY ?
    Jakby była instrukcja i wszystko wyjaśnione jak poskładac to by było super.
    Troche patrzałem po tych w/w stronach i są tam jakies kity. I różne wmiare ciekawe rzeczy które są do samodzielnego montażu. Zaciekawił mnie obrotomierz z elektronicznym wyświetlaczem http://www.nordelektronikplus.pl/oferta_det.asp?show=0&g=29&pg=29&sg=1&id=99&los=0,3656319
    Chyba na tym sie skupie. Mam tylko jescze jedno pytanie dom tego obrotomierza : czy jak go zmajstruje to sa jakies trudne ustawienia podłączając go
  • #14 3650659
    dsl1983
    Poziom 12  
    Popieram "dowodca_armii" zacznij od czegoś naprawde łatwego pracuje kilka w tym zawodzie i jak przychodzą nowi pracownicy po "szkołach" i pokazuja jak lutuja to idzie rece zalamac, mam nadzieje ze pojdzie ci dobrze pozdrawiam
  • #15 3650741
    VC
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    To co zaproponujecie dla kolegi? Zapodajcie jakieś schematy.

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący elektronik planuje zbudować prosty wzmacniacz audio, jednak nie posiada wystarczającej wiedzy i szuka gotowych modułów końcówek mocy do samodzielnego montażu oraz instrukcji. W odpowiedziach polecono rozpoczęcie nauki od prostszych układów, takich jak migacz LED na tranzystorze lub scalaku, aby opanować lutowanie, czytanie schematów i rozpoznawanie elementów. Wskazano, że wzmacniacze oparte na układach scalonych typu TDA są stosunkowo proste, ale mogą generować problemy z szumami i masą, a wzmacniacze tranzystorowe wymagają większej wiedzy. Zaproponowano poszukiwanie zestawów (kitów) do samodzielnego montażu, które zawierają płytki i części wraz z instrukcjami, dostępnych na stronach takich jak nordelektronikplus.pl, avt.pl, jabel.com.pl, altron.com.pl oraz elektrodzie i Google. Autor rozważa także budowę wzmacniacza samochodowego na bazie układu z jabel.com.pl, posiada podstawową wiedzę praktyczną i narzędzia, ale otrzymał sugestię, by najpierw poćwiczyć na prostych projektach. Dyskusja podkreśla znaczenie stopniowego zdobywania umiejętności i korzystania z dobrze opisanych projektów, aby uniknąć problemów i strat finansowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA