logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z płytą ATX sam się włącza po podłączeniu do prądu - jak to naprawić?

Latino 17 Sty 2004 22:39 17015 21
REKLAMA
  • #1 479575
    Latino
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Hej! po kazdorazowym podlaczeniu komputera do prądu (mam plyte ATX) on sam mi się włącza... nie na sekunde tylko na stałe.
    Czy cos mozna z tym zrobic?
    Slyszalem ze "tak czasem po prostu jest", ale jesli ktos wie jak sie tego pozbyc to prosze o pomoc.

Dzieki!

Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 479684
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    elo

jesli masz gigabyte plytke to w bios-ie
    w menu power management
    jest opcja
    "AC Back Function"

sa 3 ust.
    1. offf
    2. on
    3. memory

kiedy podlaczysz kabel z ust. 1
    to komp nie wlaczy sie od razu
    ust.2 jest przeciwne do 1
    a trzecie to funkcja pamieci w jakim stanie byl komp
    przed zanikiem prądu

jest to funkcja glownia serwerowa sam rozumiesz komp
    sie uruchamia po powrocie zasilania

ust sa podobne we wszystkich plytach niekoniecznie gigabyte

pozdro

gader
  • REKLAMA
  • #3 484693
    Latino
    Poziom 12  
    Niestety nie mam plyty gigabyte'a (ECS) i cos nie moge znalezc odpowiednika tego ustawienia :(
  • #4 485738
    ramzees
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    W Ecs-ach też można w biosie ustawić żeby komputer po włączeniu do sieci nie startował automatycznie. Musisz szukać w power setup.
    Powodzenia
  • #5 486178
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    :arrow: Laino
    Napisz jaki masz model płyty to się zobaczy co i jak.
  • #6 486209
    qnx
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Ja mam ASUSa i mam podobny problem podobny tzn. komputer startuje po chwilowym spadku napięcia (np. włacza sie lodówka). Przez pewien czas tego nie było, ale jak to w życiu bywa robiłem porządek z przewodami no i długo nie trzebabył czekać w nocy się uruchomił. POMOCY............... chcę sie wreszcie wyspać :-)
  • REKLAMA
  • #7 486253
    Krzysi0
    Ocena: 196
    W ECS P4VXAD+ jest opcja w:
    Power Managment Setup
    "PWRON After PWR-Fail"
    Natomiast w ECS P6BAT-A+ jest opcja "PWRON After PWR-Fail" w Integred Perypherials. Trzeba poprostu poszukać.
  • #8 492157
    Latino
    Poziom 12  
    płyta to ECS P6-ISA2. wie ktos gdzie tam cos zmienic?

pozdrawiam!
  • #9 493488
    ironman1
    Poziom 12  
    Po prostu wyłącz listwę zasilającą....jeżeli nie chcesz grzebać w biosie....ja osobiście mam włączona tą funkcję....po włączeniu listwy zasilającej komp sam mi się odpala....po co mam wciskać power jeżeli sam może się włączyć???
  • #10 493520
    crazy_phisic
    Ocena: 131
    no coz w, w biosie dostepne sa tylko:
    power on funkcion i nigdzie nie znalazlem PWRON After PWR-Fail :( wiec bedziesz musial szm po kombinowac ewentualnie aktualizacja biosu ktora i tak nie gwarantuje sukcesu... moze ktos znajdzie inny sposob...
  • #11 493533
    SPog
    Poziom 13  
    nie napisałeś czy tak było zawsze. O ile masz to od jakiegoś czasu, to szybko napraw zasilacz. Być może obwód wzbudzenia zasilacza jest uszkodzony i uruchamia się pod wpływem krótkiego imulsu. Najlepiej sprawdź na innym zasilaniu.
  • #12 494218
    Zibers
    Poziom 14  
    W windzie w zarządzaniu energią zmień z "zawsze włączony" na "komputer stacjonarny"
  • #13 494260
    dede4
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Funkcja w biosie "PWRON After PWR-Fail" raczej nie rozwiąże problemu - powoduje ona włączenie komputera jeżeli wcześniej wyłączył się na skutek zaniku zasilania.

Zasilacz ATX po włączeniu do gniazdka zawsze zasila płytę główną ( o ile pamietam jest to 5V) - nawet gdy komputer jest wyłączony (działa to trochę podobnie do trybu standby w TV sterowanym pilotem). Po włączeniu przycisku "On" na przodzie obudowy generowany jest impuls (podawane jest napięcie) startujący cały zasilacz.
    Silne zakłócenia (np. żle działająca lodówka) jest w stanie włączyć cały komputer. W takim przypadku powinna pomóc listwa. Jeżeli jednak komputer włącza się po włożeniu wtyczki do kontaktu to konieczna jest ingerencja wewnątrz zasilacza.
  • #14 494927
    Zibers
    Poziom 14  
    Miałem to samo przez ostatnie 2 lata i tydzień temu zrobiłem to co napisałem powyżej, i jak ręką odjął. Więc też tak zrób i będzie dobrze !!!!!!!!!!!!
  • #15 494963
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Na raczej starej płycie P6VXA (do PIII) występowłoto, nie zawsze, ale często. Na innym zasilaczu było to samo. Przekładanie kart w slotach i pamięci zmniejszyło częstotliwość występowania tego efektu. Najpewniej wałek w BIOSie.
  • #16 494965
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    przeczytałem to wszystko ja mam problem troche innej rzeczy ale też z samym włączaniem sie
    jak wkładam przewód (neta) do sieciówki do komp się sam włącza nie wiem co jest ale wątpie aby tak się mogło normalnie dziać
    za odpowiedzi dzięki
  • #17 495218
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Z tą kartą sieciową to też jest opcja uruchamiania przez lan w biosie,co do głównego tematu ,miałem przypadki samouruchamiania się kompa,raz to zasilacz(podmienić ) dwa to wina płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #18 497243
    waldusiek
    Poziom 12  
    Tak głownie jest to problem kart siecowyc, modemow, gdy neta mamy pdlaczonego, to wtedy impuls po przez neta zalacza kompa. Powiodznie, kup sobie listwe zasilajacą i wylaczaj, raczej ci sie nie odpali komp, no jak nie jakies sily nadprzyrodzone.
  • #19 498033
    ePeter1234
    Poziom 18  
    Panowie!!!! Ja też miałem ten problem. Mam płyte ASUS'A i mnie pomogło tylko odkurzenie kompa:) Przyłożyłem rure do tyłu zasilacza tam przy wiatraczku i pare chwil i komp działa jak nowy:) Pozdrawiam wszystkich
  • #20 513345
    slim_dnb
    Poziom 12  
    Pierwsze. W biosach jest to w power mangament w kazdym ecs-ie dobrze poszukaj.
    Po drugie sieciowka jesli wlacza kompa to jest takie ustawienie jak wake up on lan zrob disable i nie bedzie problemu. :)
  • #21 513399
    owoswzcz
    Poziom 12  
    miałem ten sam problem z płytą MSI 845PE Max , przy wyłączonym
    compie podłanczając sieć sam się podnosił . Była to kwestia skonfigurowania BIOSA
  • #22 3810158
    Poncio
    Poziom 11  
    Witam:)
    ja posiadam płytę MSI K9NU Neo Chipset nVidia M1697
    i odkąd wymieniłem 90% części z kompa wystąpił problem taki jak w temacie:) trafiłem na wasze forum... kombinowałem z biosem z ''power management '' ale nic nie dało i zaciekawił mnie ostatni post, postanowiłem wyłączyć kompa i odłączyć siec, po walczeniu sieci komp sam sie odpalił... szukałem trochę w biosie coś na temat wake up on lan ale nie znalazłem nic podobnego:( czy ktoś może mi powiedzieć co i jak? (może ma ktoś taka płytę)

Pozdrawiam:)

EDIT:
    opanowalem ta płytę główna:) i wylaczylem opcje Wake up on lan:)
    pozdro:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem samoczynnego włączania się komputera po podłączeniu do zasilania dotyczy płyt głównych ATX i może mieć różne przyczyny. W BIOS-ie większości płyt, zwłaszcza Gigabyte i ECS, istnieje opcja związana z zarządzaniem energią, np. "AC Back Function" lub "PWRON After PWR-Fail", która decyduje, czy komputer ma się automatycznie uruchamiać po powrocie zasilania. W przypadku ECS opcje te mogą być ukryte w sekcjach Power Management Setup lub Integrated Peripherals. Wyłączenie tej funkcji zapobiega automatycznemu startowi. Inną przyczyną może być uszkodzony zasilacz, który generuje impuls startowy po podłączeniu do prądu, co wymaga jego wymiany lub naprawy. Zakłócenia elektryczne, np. z lodówki, mogą również powodować niezamierzone włączanie się komputera. Warto także sprawdzić ustawienia Wake on LAN w BIOS-ie, które mogą powodować start komputera po podłączeniu sieci. Rozwiązaniem może być wyłączenie tej funkcji lub użycie listwy zasilającej do odcięcia zasilania. W niektórych przypadkach pomocne jest odkurzenie i oczyszczenie komputera, zwłaszcza zasilacza. Problemy mogą też wynikać z błędów BIOS-u lub wadliwych komponentów płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA