Nie wiem dlaczego pod tytułem "Mercedes Actros 1998 1840 kody błędów" pytasz o błąd który na pewno z Actrosa nie pochodzi! Oznaczenie 2638 całkowicie nie wyjaśnia co to za auto. Producent to oznaczenie stosuje już od kilkudziesięciu lat - pierwsze dwie cyfry to tonaż, dwie ostatnie to moc silnika. I może to być zarówno ciężkie Atego, Axor, Actros jak i również któryś z poprzednich modeli. Praktycznie każda z ciężarówek które były lub są w produkcji. Jeżeli nie wiesz jakie to auto - to pomóż nam przynajmniej poprzez podanie początku VIN.
To poprzednik Actrosa powszechnie nazywany "SK" (Schwerre Klasse)
Masz:
W bliższym tłumaczeniu jest to błąd w komunikacji pomiędzy modułem FMR i EDC.
Jak ktoś nie ma starych książek to wcale nie tak łatwo to znaleźć
Dzięki Ci bardzo. Mam jeszcze pytanie jak za ten błąd sie zabrać?
Problem jest taki że Mercedes wypuścił chmurę dymu, ponownie nie odpalił i pojawił się taki błąd.
Sam błąd komunikacji między tymi modułami nie powinien wpłynąć na możliwość uruchomienia silnika. Tu jest jednak coś więcej - bo w przypadku awarii linii komunikacyjnej sterownik silnika również powinien zawiadomić o braku komunikacji z modułem FMR. Tak więc coś mu się stało - albo ma brak prądu - albo umarł. Zacznij od sprawdzenia, czy w ogóle pojawia sie EDC na wyświetlaczu deski rozdzielczej. Potem sprawdź zasilanie - tych bezpieczników dla EDC jest kilka (plus przekaźniki)
Sprawdż, czy na listwach skrzynki bezpieczników wszystkie miejsca w których są dwa kontakty są obsadzone bezpiecznikami - jest to dosyć dobrze widoczne. Może ktoś sprawdzał bezpieczniki i przy wsadzaniu "omsknął" się o jedną pozycję. Gniazda w których jest tylko jeden styk nie są wykorzystane i oczywiście bezpieczniki nie są w nich potrzebne.