logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie płyty Mercury do obudowy diody wtyczki ?

Ania111 22 Kwi 2008 14:48 7847 41
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie podłączyć przewody panelu przedniego obudowy do płyty Mercury/Kobian KOB 815EP TFSX i co sprawdzić, jeśli komputer mimo tego nadal nie startuje?

Przewody panelu przedniego podłącz tak: HDD LED do górnego złącza po lewej stronie (czerwony przewód ma być na „+”), RESET SW do RST, POWER LED do GLED/PLED, a POWER SW do PMR SW/PWR SW; przy przyciskach polaryzacja nie ma znaczenia, a przy LED-ach trzeba ewentualnie odwrócić wtyczkę, jeśli nie świecą [#5066889][#5064741][#5066802] Wtyczka od POWER LED może wymagać delikatnego usunięcia środkowego pinu, żeby pasowała do 2-pinowego złącza [#5064818][#5064889] Niepodłączone mogą zostać STB LED i głośniczek, chyba że podepniesz go do SPKR1; dodatkowo upewnij się, że zworka nad baterią jest na pinach 1–2 i że wentylator CPU jest w złączu CPU_FAN [#5064783][#5068231] Jeśli komputer dalej nie wstaje, odepnij wszystkie kabelki od płyty poza zasilaniem, zostaw tylko płytę, procesor, pamięć i kartę graficzną, zewrzyj na chwilę piny PWR SW/PMR SW wkrętakiem i sprawdź, czy nie ma zwarcia od obudowy, a w razie potrzeby zrób reset CMOS i przetestuj inny zasilacz [#5068102][#5068732][#5067956] Brak piknięć i brak obrazu oznacza, że komputer w praktyce nie pracuje mimo kręcących się wentylatorów, więc przyczyną może być płyta główna albo zasilacz, nie sam panel przedni [#5069959][#5070004]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 5064721
    Ania111
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zacznę od tego, ze jestem kompletnym laikiem w tych sprawach. Zmieniłam moją stara obudowę z zepsutym włącznikiem.
    Przełożyłam wszystkie części (przed przełożeniem podpisałam, żeby nie pomylić), a tu lipa.
    Okazało się, że ustawienie wtyczek od obudowy (diod) też było ważne, a tego nie przewidziałam i nie opisywałam wyciąganych wtyczek.
    Teraz mam problem z uruchomieniem komputera i niestety nie rozumiem tych głupich schematów ani opisów na płycie (są inne niż te na diodach). Komputer kaput. Ratunku, pomocy.
    Załączę obrazki. To moja płyta główna (nie pytajcie mnie o jej symbole, bo nie mam pojęcia).
    Oto panel do którego podłączona była obudowa:
    Oto moje kabelki od obudowy:
    Z góry ślicznie dziękuję za pomoc i zdrówka życzę, bo ja już dużo nerwów przy tym zjadłam.:)
    Tylko proszę o jak najbardziej zrozumiałe najlepiej na rysunku lub czytelnym schemacie odpowiedzi.
  • #2 5064741
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    HDD LED - dioda od dysku
    RST - przycisk RESET
    PWR SW - przycisk POWER
    GLED - wynika, że dioda od zasilania

Polaryzacja przy LEDach prosta, jak nie świeci to na odwrót, przy przyciskach nie ma znaczenia
  • #3 5064742
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    RST - to reset
    HDD LED - dioda dysku (polaryzacje masz zaznaczoną, ale możesz też doświadczalnie sprawdzić)
    GLED - to będzie PWR LED, czyli dioda zasilania (pracy)
    PMR SW - przełącznik zasilania Power SW
  • #4 5064776
    Ania111
    Poziom 10  
    No dobrze, zaraz sprawdzę, muszę jednak podłączyć do monitora inny komputer. Dziękuję, a reszty diod już nigdzie nie da sie podłączyć?
  • #5 5064783
    spinnaker
    Poziom 32  
    Power LED będziesz musiał przeciąć delikatnie piny
    Głośniczek systemowy nie ma gdzie tam podpiąć, może płyta ma na sobie wlutowany
    STB LED nie podpinasz
  • #6 5064800
    Ania111
    Poziom 10  
    PWR LED ma u mnie 3 wejścia a wtyki są tylko 2.
  • #7 5064811
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Na załączonym przez Ciebie panelu widać 2.
  • #8 5064818
    spinnaker
    Poziom 32  
    Tak, dokładnie musisz delikatnie przeciąć np. nożykiem do papieru tak aby ten środkowy pin wywalić
  • #9 5064828
    Ania111
    Poziom 10  
    Jak zadział to niech was wychwalają niebiosa.
  • #10 5064834
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Bez przycisków z obudowy też można komputer uruchomić :)
  • Pomocny post
    #11 5064889
    spinnaker
    Poziom 32  
    Jak będziesz bała się ciąć to zajrzyj tutaj
  • Pomocny post
    #12 5064983
    tzok
    Ocena: 6450
    GLED to Green LED (STB LED), nie ma czasem złącza PANEL_2 ??
    Brakuje złącz dla głośnika (SPK - nieopisana wtyczka 4 pin z czarnym i czerwonym przewodem) i kontrolki zasilania (PLED - Power LED).

Symbol płyty powinien być napisany między złączani PCI (te białe np. do karty dźwiękowej).
  • #13 5066765
    Ania111
    Poziom 10  
    Wracam do tematu. Przecięłam wtyczkę od diody i połączyłam tak:
    Etap 1
    Podłączenie płyty Mercury do obudowy diody wtyczki ?Podłączenie płyty Mercury do obudowy diody wtyczki ?
    Etap 2
    Pozostały nie podłączone diody:
    Chyba dobrze, prawda?
    Jednak komputer dalej nie chodzi tzn. zaczyna się jakby ładować, ale dopiero po drugiej próbie uruchomienia go najpierw przyciskiem z listwy, później z obudowy. Diody na obudowie się nie świecą. Dla mnie mogą się nie świecić, tylko czy ma w tym wszystkim znaczenie podłączenie danej diodki (tzn. czy np. czerwony kabelek od diody HDD LED będzie na górze lub na dole)?
    Ja nie widzę PANELU 2, a symbol płyty to w takim razie
    KOB 815ep TFSX i już o to jestem mądrzejsza :). THX tzok.
  • #14 5066802
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 5066854
    Ania111
    Poziom 10  
    Dziękuję. Sprawdzę świecenie diod. Wiesz może czy takie podłączenie komputera jakie jest obecnie może mieć związek z tak dziwnym sie jego uruchamianiem? Czy jakaś inna jest przyczyna?
  • #16 5066889
    spinnaker
    Poziom 32  
    POWER LED podpięłaś pod gniazdo dla HDD i do tego z odwrotną polaryzacją, a ma być po prawej stronie (polaryzacje sprawdź metodą prób i błędów), podobnie z RESETem

Jeszcze raz:
    - wtyczka HDD LED podpinasz na samej górze z lewej (+ będzie kolorowy tutaj czerwony)
    - wtyczka RESET SW podpinasz pod gniazdo RST (polaryzacja bez znaczenia)
    - wtyczka POWER LED ta rozcięta idzie do gniazda GLED (metodą prób i błędów znajdziesz polaryzację)
    - wtyczka POWER SW idzie do gniazdka PMR SW (polaryzacja bez znaczenia)
    - wtyczka STB LED i ta od głośniczka (red-black 4pin) nie podpinana zostaje
  • #18 5066944
    Ania111
    Poziom 10  
    :arrow:Spinnaker przecież tak podłączyłam.
    "Etap 1" to prawa strona, a "Etap 2" to lewa strona.
    To są zdjęcia robione od jednej strony (lewej).
    Na zdjęciu nr 1 zaznaczyłam na czerwono te bolce, które pozostały puste. Przepraszam, że tak niewyraźnie.
    Z kondensatorami wszystko oki - sprawdziłam.
  • #19 5067854
    spinnaker
    Poziom 32  
    Oki nie zauważyłem. Zostało sprawdzenie czy wszystko dobrze podłączone jeszcze raz, sprawdzenie zasilacza miernikiem. Spróbuj odpiąć te wsie wtyczki i wkrętakiem zewrzeć piny PMR SW (spróbuj też na minimalnym konfigu). Kondensatory nawet nie napuchnięte? Wcześniej było z nią dobrze?
  • #20 5067942
    Ania111
    Poziom 10  
    Właśnie przed przełożeniem obudowy było tak samo, ale myślałam że to wina zepsutego przycisku przy starej obudowie. Przycisk wciskał się na maksa i komputer po chwili się wyłączał. Kondensatory płaściutkie, ale chyba dalsze sprawdzanie to nie dla mnie co? Jakiś sprzęcik musiałabym mieć?
  • #21 5067956
    spinnaker
    Poziom 32  
    RESET CMOS możesz jeszcze spróbować, obejrzyj jeszcze raz dokładnie płytę główną czy nic nie jest na niej uszkodzone/nadpalone/nadtopione.

Jak masz możliwość pożycz od kogoś zasilacz i sprawdź na nim.
  • #22 5068004
    Ania111
    Poziom 10  
    Może udałoby się włączyć ten komputer jakoś inaczej. Bez tych przycisków z obudowy ktoś pisał, że tak też da radę. Zasilacz jest chyba oki bo podłączyłam go pod drugi komputer (pod ten przy którym działam w tej chwili i działał). W pierwszej kolejności sprawdziłam zasilacz. Całą sobotę zmarnowałam, bo informatyk z pracy nie chciał mi pomóc. Jestem strasznie dociekliwa i uparta więc postanowiłam zająć się tym sama. W tym przypadku jednak widzę, że już sobie odpuszczę, bo nie wiem co jest grane, a sama nic nie wymyślę. Mogę ewentualnie przesłać jeszcze jakieś zdjęcia jak wszystko mam podłączone, ale nie wiem czy komuś będzie się chciało je oglądać i analizować.
    Dziękuję Spinnaker za poświęcenie mi uwagi.
  • Pomocny post
    #23 5068102
    tzok
    Odepnij wszystkie kabelki od płyty, zostaw tylko podłączony do niej zasilacz.
    Wyjmij wszystkie karty poza kartą graficzną i pamięcią.
    Upewnij się, że wentylator na procesorze działa i jest podłączony do złącza CPU_FAN.
    Włącz zasilacz do prądu i przy użyciu wkrętaka zewrzyj na chwilę piny opisane jako PMR SW (choć powinno być PWR SW).

Niestety strona producenta nie działa prawidłowo:
    http://www.mercury-pc.com/downloads_list.php?productid=85
    a nigdzie indziej nie mogę znaleźć instrukcji do tej płyty :(
  • #25 5068208
    Ania111
    Poziom 10  
    Wiecie, nie wiedziałam, że istnieją jeszcze dobrzy ludzie, a przekonuję się na tym forum. Wy na prawdę chcecie mi pomóc. Dziękuję. Poszukam instrukcji na jakiejś stronce w necie i prześlę ją tutaj.
  • #26 5068231
    tzok
    Sądząc po zdjęciach ta, też właśnie trafiłem na tę stronę (daj link w tagach URL, bo ma nawiasy i automat go źle interpretuje). Swoją drogą ciekawe, że google prowadzi do tej strony po haśle kob 815e fsx a po kob 815ep tfsx już nie :/

:arrow: Ania111:
    podłącz głośniczek do złącza SPKR1 (na wysokości slotu PCI nr3, koło takiego dużego scalaka - southbridge) i powiedz czy coś piszczy (jeśli tak to ile razy i jak długie są te piski).

Upewnij się, że nad baterią na 3 goldpinach (JP1) jest założona zworka, która łączy piny 1 i 2.

Wentylator CPU musi być podłączony do złącza w prawym górnym rogu płyty.
  • Pomocny post
    #27 5068237
    spinnaker
    Poziom 32  
    Jankolo właśnie ją znalazł :)

Musisz tylko wkleić link w całości do przeglądarki ręcznie
  • #28 5068283
    Ania111
    Poziom 10  
    Żeby coś robić przy tamtym kompie muszę rozłączyć się na forum, przemienić kabelki a zajmuje to trochę czasu. Poczekacie? Ja nie wiem co to jest slot, ale już znalazłam to SPKR1 i podłączyłam - teraz uwaga (to chyba te nie podpisane cztery tak? od obudowy wejścia tak?)
  • #29 5068324
    tzok
    Tak, już wcześniej pisałem:
    tzok napisał:
    (...)
    Brakuje złącz dla głośnika (SPK - nieopisana wtyczka 4 pin z czarnym i czerwonym przewodem)
    (...)
    złączani PCI (te białe np. do karty dźwiękowej).

Slot:
    «podłużne gniazdo w środku komputera do podłączania kart rozszerzających jego możliwości»
  • #30 5068372
    Ania111
    Poziom 10  
    Oki, po podłączeniu głośniczka nic ciekawego sie nie wydarzyło. Komputer uruchomił sie za drugim razem po uruchomieniu z listwy. Chodził długo, nie piszczał, trzeszczał mu tylko wiatraczek pod kartą graficzną i nie chciał się wyłączyć przez przycisk główny trzymany 5 sek. Obrazu nie było.

Dodano po 32 [minuty]:

Chciała baba sobie polepszyć.
    Jeden komputer dobry rozkręciłam (i niech leży, bo nie mam zamiaru już kombinować ze składaniem):
    Drugi dobry chciałam tylko przełożyć i z Waszą pomocą mam nadzieję,że uda się go uruchomić:
    Na trzecim jeszcze pracuję, bo go jeszcze nie ruszałam. :)

Dodano po 24 [minuty]:

`podłącz głośniczek do złącza SPKR1 (na wysokości slotu PCI nr3, koło takiego dużego scalaka - southbridge) i powiedz czy coś piszczy (jeśli tak to ile razy i jak długie są te piski).
    NIE PISZCZY
    `Upewnij się, że nad baterią na 3 goldpinach (JP1) jest założona zworka, która łączy piny 1 i 2.
    Jest Podłączenie płyty Mercury do obudowy diody wtyczki ?
    `Wentylator CPU musi być podłączony do złącza w prawym górnym rogu płyty.[/quote]
    Był podłączony tu:
    Przełożyłam na górę płyty CPUFAN1.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z podłączeniem przewodów panelu przedniego obudowy do płyty głównej Mercury KOB 815ep TFSX po wymianie obudowy. Kluczowe elementy to prawidłowe podłączenie wtyczek: HDD LED (dioda dysku), PWR LED (dioda zasilania), RESET SW (przycisk reset), POWER SW (przycisk włączania) oraz głośniczka systemowego do złącza SPKR1. Wskazano, że polaryzacja diod LED jest istotna i w przypadku braku świecenia należy odwrócić wtyczkę. PWR LED posiada 3 piny, więc konieczne było przecięcie wtyczki, aby dopasować do 2-pinowego złącza. Pomimo prawidłowego podłączenia komputer uruchamia się z opóźnieniem, nie wyświetla obrazu i nie wydaje sygnałów dźwiękowych z głośniczka. Sugerowano sprawdzenie zasilacza, kondensatorów elektrolitycznych, zworki CMOS oraz ewentualne zwarcia spowodowane niewłaściwym montażem płyty w obudowie. Wymiana baterii CR2032 nie rozwiązała problemu. Ostatecznie podejrzewano uszkodzenie płyty głównej, które mogło powstać wskutek prób naprawy lub złego podłączenia przewodów. Dodatkowo poruszono temat złączy USB w obudowie (Vcc, Data, GND), które nie są konieczne do uruchomienia komputera. Wskazano na brak instrukcji producenta i trudności w interpretacji schematów. Podsumowując, prawidłowe podłączenie przewodów panelu przedniego wymaga znajomości oznaczeń i polaryzacji, a problemy z uruchomieniem mogą wynikać z uszkodzeń sprzętowych płyty głównej lub błędów montażowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA