logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt układu z portu '51: tani, łatwy, z guzikami i wyświetlaniem LED

elpiko 24 Kwi 2008 20:52 1866 4
REKLAMA
  • #1 5073582
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam.

Chcę na lepszą ocenę z przedmiotu zaprojektować i wykonać układ sterowany przez '51.

Wymagania:
    • do dyspozycji mam tylko 1,5 portu (12 bitów)
    • ma być tanie
    • ma być generalnie łatwe do oprogramowania
    • ma mieć guziki i jakieś wyświetlanie (diody, wyświetlacze LED lub ewentualnie wyświetlacz LCD ale to już nie jest takie tanie)
    • ma mieć jakieś walory dydaktyczne...

Jeden kolega zrobił kolejny zegarek/stoper. Inny zrobił prosty model (moim zdaniem aż za prosty, ale chyba przeszło) skrzyżowania podobny do tego: http://www.micromade.com.pl/?p=m01

Mnie nic nie chce przyjść do głowy.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 5073600
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Zegar do gry w szachy (taki podwójny zegar/stoper)...
    Albo... generator ze zmienną f...
    Albo... Układ do kontroli temperatury w trawiarce z zadawaniem temperatury i odczytem obecnej...
    Albo...itd..:)
  • REKLAMA
  • #3 5073627
    Rasel
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Kalkulator z zegarem.

Kalkulator 4-działaniowy (dodawane, odejmowanie, mnożenie i dzielenie), a gdy nic nie liczysz, to wyświetla godzinę i datę. Albo kalkulator do przeliczania liczb w różnych systemach (binarnym, dziesiętnym, szesnastkowym...)
  • REKLAMA
  • #4 5073837
    MichalKl
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Termostat:
    1.lcd od 3310 -10zł (proste sterowanie-demonstracja programowego SPI)
    2.czujnik temp.: lm358 + lm35 lub lm335 lub dioda (pięknie można zademonstrować układ przerywań i licznik w '51 - oraz beznadziejnie prosty programik do obsługi tego) - 5zł
    3. przyciski tak ze 4szt -2zł (demonstracja eliminacji zakłóceń na stykach)
    4.przekaźniki, triaki, - kilka zł (demonstracja sterowania urządzeń na napięcie 230V ewentualnie na 12V-wiatraczek, etc.)
    5.kilka elementów dyskretnych, płytka, etc. - parę zł
    Do tego możesz dorzucić sterowanie przez RS232.

Generalnie pomysłów może być nieskończenie wiele - trzeba się na coś zdecydować i działać w tm kierunku.

Jak coś to funkcję do obsługi w/w rzeczy posiadam w języku C - kod naprawdę prosty.
  • #5 5084865
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Dziękuję za pomysły. Zegar szachowy wydaje się być odpowiedni. Ponieważ oprogramowanie stopera z wyświetlaczem LCD do standardowe zadanie, pomyślałem, by zrobić to na LED.

10 cyfr (99 minut, sekundy i dziesiątki sekund dla każdego),
    Dwa guziki dla każdego zawodnika, w zasadzie to dałoby się te same guziki wykorzystać do ustawiania czasów,
    Jakiś brzęczyk do sygnalizacji zmiany zawodnika i upływu czasu.

I pomysł mam taki:
    4 bity do wystawiania cyfry na wyświetlacz
    4 następne bity do wyboru wyświetlacza
    2 bity na guziki
    1 bit na brzęczyk

Demultiplekser wybiera wyświetlacz, dekoder bcd->7seg wystawia cyfrę i zapętlić. W międzyczasie obsłużyć guziki i mierzyć czas. Albo w międzyczasie wyświetlać...

Pytania mam następujące:
    1. Dobry pomysł na realizację?
    2. Czy wyświetlacze LED można bezpośrednio podłączyć do dekodera (np. 7447 i demuksa (np. 74154, czy to trzeba jakoś wzmocnić?

To powinno być w assemblerze pisane, a ten układ jest chyba prosty do oprogramowania.
REKLAMA