Witam
Przedstawiam moją konstrukcję. Jest to jedna z pierwszych konstrukcji wykonanych od początku do końca
Profesjonalnie są to monitory bliskiego pola.
Ale moim napewno daleko do takich.
Mimo wszystko postanowiłem je zaprezentować może ktoś się pokusi o wykonanie podobnych.
Oto kilka zdjęć.
Jeśli chodzi o parametry techniczne to są to dwudrożne kolumny. Impedancja 4Ω, oparte o przetworniki niskotonowe Tesli ARN 188 03/4
i wyskokotonowe STX GDWK-9/150/4/PJ - wiem można było się pokusić o lepsze. Ale odziwo te gają nawet zadowalająco jak dla mnie.
Ale dlaczego wybrałem właśnie te wysokotonowe?
1. Cena
2. Pasmo przenoszenia 1550hz - 20Khz
3. Kopółka jedwabna
Dodatkowo musiałem wykonać tłumik (dzielnik napięcia) z uwagi na wyższą skuteczność głosników wysokotonowych
Zwrotnice wykonałem samodzielnie. Niestety nie mogłem ich pokazać bo wiadomo są w środku i nie chciało mi sie za bardzo psuć i rozkręcać kolumn
Parametry techniczne zwrotnic:
Wykonałem je jako zwrotnice II rzędu (12dB/okt.) LINKWITZ – RILEY
Pasmo podziału ustaliłem na 2500Hz.
Do samych obliczeń zwrotnic użyłem kilku programów.
C1= 7,959 µF
C2= 7,959 µF
L1= 0,509 mH
L2= 0,509 mH
Cewki wykonałem samodzielnie:
L= 0,5 mH
Core diameter: 24,3mm
Wire diameter: 1,2mm
Core lenght: 15mm
Wire resistance: 223,75 mΩ
Kondensatory kupione na Allegro MKT 6,8µF/400V + 1µF/400V - połączone równolegle.
Obudowy
Obudowy wykonałem z płyty wiórowej 17mm skręcane wkrętami do kartongipsu i sklejane na wikol. Potem szpachlowane i pomalowanie na czarno.
Głośniki i inne elementy podczas montażu uszczelniane gąbkową uszczelką do okien.
Wytłumienie wykonałem z róznych materiałów: przyklejone do tylnej ścianki trójkąty drewniane, gąbka, watolina, wytłaczanki od jajek.
Obudowy są typu otwartego, mają bass-reflex z tyłu. Tunel o dł. ok 15cm i średnicy ok 4,5cm.
Parametry techniczne 1 kolumny:
Moc: 60W RMS
Impedancja 4Ω
Ogólnie jestem naprawdę zadowolony z tej konstrukcji. Nie ma nieprzyjemnych dudnień, ani nie odczuwa się ewentualnych nierówności charakterystyki.
Jeśli chodzi o pasmo przenoszenia całej kolumienki to dolną granicę udało mi się osiągnąć na 27Hz (ale tylko przy takim jak na zdięciach umiejscowieniu kolumn - mianowicie kilkadziesiąt cm od ściany). Natomiast wysokie tony nie są drażniące dla ucha (jedwabna kopułka gra całkiem fajnie). Nie jestem maniakiem muzyki techo, ani dance, słucham popu, rocka, ethno i czasami powazna. I naprawdę fanie się spisują. A kiedy trzeba to czuć niskie w jamie brzusznej
Jeśli chodzi o koszty to całość wyniosła ok 200zł za obie kolumny. Przy czym płytę wiórową miałem już w domu.
Wykonałem też ciekawe autorskie zamocowanie kolumn do sufitu.
Czekam na opinie i komentarze
Pozdrawiam
fgfg
Fajne? Ranking DIY