logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i skonfigurować modem FSK 9600 Bd L2PCX do PC?

ramzees 21 Sty 2004 16:27 3803 11
REKLAMA
  • #1 484633
    ramzees
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jest to modem radiowy FSK ( Frequency Shift Keying - kluczowanie czestotliwoscia nosna ). Ten typ modemu zostal zaprojektowany przez Chrisa OE5DXL. Pracuje emisja FSK 9600 Baud i jest zgodny z "klasycznym" modemem tego typu, czyli G3RUH. Jednak w odroznieniu od niego , jest o wiele tanszy (koszt : okolo 10 PLN!) i nie wymaga kosztownego kontrolera TNC.

Modem podlaczany jest do portu szeregowego PC (istnieja tez wersje dla ATARI i AMIGI). Na komputerze trzeba uruchomic specjalny sterownik, ktory emuluje TNC (podobnie jak TFPCX). Moze takze pracowac z innymi predkosciami : 300, 1200, 2400, 4800 zarowno z wlaczonym, jak i wylaczonym skramblerem.

Konstrukcja techniczna zaskakuje swa prostota :

tylko 3 uklady scalone (TL064, CD4013, CD4538)
    zasilanie dostarczane z komputera
    male rozmiary rozmiary plytki
    niewiele elementow do strojenia
    Podsumowujac, jest to godny polecenia , najtanszy modem FSK i powinien zainteresowac wszystkich radioamatorow, pragnacych uruchomic stacje Packet Radio 9600 Baud.
    Załączniki:
    • L2PCX.ZIP (111.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 830035
    IDE
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    :arrow: ramzees zbudowałeś ten modem :?:

A może ktoś inny go uruchomił :?:

Mam zamiar go zbudować, więc prosze o informacje o ewentualnych błędach na płytce lub schemacie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 830624
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    A co ma płytka do rzeczy? Robiłem w/g schematu na poligonie (inaczej "chwastodruk" lub "płytka uniwersalna")
  • REKLAMA
  • #7 1050549
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 633
    Właśnie zrobiłem ten modem i mam zamiar wykorzystać go z TRX'em w paśmie 70cm (na tej poprawionej płytce przez SQ7DCP. Do tej pory nie miałem żadnego doświadczenia w Packet radio. Czy może ktoś napisać jak się uruchamia ten sterownik i w jaki sposób można np. przesłać komuś jakiś plik lub choćby tekst? Da się to uruchomić w Windowsie 98SE?
  • #8 1051599
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Panowie… a nie prościej zaznajomić się w przypadku PCtów z programem SV2AGV? Koszt uruchomienia się na PR wyniesie: koszt przewodu, tranzystora NPN, rezystora, złączy (które i tak trzeba dokupić do każdego modemu zewnętrznego).... Przecież można użyć karty dźwiękowej jako modemu! AGW PE działa pod Windowsem z większością popularnego oprogramowania PR jak i APRS. I nie trzeba denerwować się, że układ nie działa! POLECAM
  • #9 1124910
    IDE
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witaj androot!

Ja rownież wykonałem ten układ ale też nie mam pojęcia jak uruchomić ten sterownik, żeby współpracował z programami do Packet Radio (WinPack, Paxon).
    Wiem tylko tyle, że ma chodzić to na starych kompach (80286 itp) z UARTem 16550. Test UARTu można przeprowadzić programem Test550.exe.
    Niestety UART w moim kompie nie jest kompatybilny z 16550 (tak stwierdzil ten programik) a starego 386 jakoś mi się nie chce odpalać.

Co do karty dźwiękowej, to na 1200bps pracuje się super, ale z 9600 to ja sobe nie potrafie dać rady. A próbowałem chyba już wszystkiego AGW wszystkie wersje, Flexnet, MixW i NIC.
  • #10 1125320
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1126134
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    IDE, a czy Twoje radio na pasmo 70cm posiada specjalne złącze do PR? Wymagane są tu sygnały z dyskryminatora, a modulowanie musi pominąć filtry mikrofonowe. Już praktycznie powyżej 2400b/s trzeba stosować takie sztuczki (TRX / RX musi posiadać takowe złącze)
  • #12 1126179
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 633
    IDE napisał:
    Witaj androot!

Ja rownież wykonałem ten układ ale też nie mam pojęcia jak uruchomić ten sterownik, żeby współpracował z programami do Packet Radio (WinPack, Paxon).
    Wiem tylko tyle, że ma chodzić to na starych kompach (80286 itp) z UARTem 16550. Test UARTu można przeprowadzić programem Test550.exe.

Znalazlem program pos Windows do pracy PR, ktory posiada sterownik do L2PCX: "Packet engine Pro". Uruchomilem go, ale nie przeprowadzalem jeszcze zadnych prob, bo okazalo sie ze w sprzecie do ktorego to ma byc (przerobiony Siemens C5) nie dziala wejscie na mikrofon - mogelm czegos nie podlaczyc.
    Jak sie wkurze to podlacze pod karte Audio bez zadnego modemu.
    A jesli chodzi o 9600, to w Siemens C5 jest osobne wejscie/wyjscie do tej szybkosci (out: demodulator, in: warikapy w nadajniku).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia i konfiguracji modemu radiowego FSK 9600 Bd L2PCX, zaprojektowanego przez Chrisa OE5DXL, kompatybilnego z klasycznym modemem G3RUH, lecz znacznie tańszego i prostszego w konstrukcji (3 układy scalone: TL064, CD4013, CD4538). Modem podłącza się do portu szeregowego PC, a do pracy wymaga specjalnego sterownika emulującego TNC, działającego na starszych komputerach z UART 16550. Użytkownicy zgłaszają trudności z uruchomieniem sterownika i kompatybilnością sprzętu, zwłaszcza przy prędkości 9600 baud, gdzie wymagane są specjalne złącza w radiu (dyskryminator, pominięcie filtrów mikrofonowych) oraz szerokopasmowa modulacja FM. Alternatywnie polecane jest użycie programów typu SV2AGV lub AGW Packet Engine, które wykorzystują kartę dźwiękową jako modem, co eliminuje problemy sprzętowe. Modem L2PCX jest szczególnie polecany dla radioamatorów chcących uruchomić stację Packet Radio na niskim koszcie, jednak wymaga odpowiedniego sprzętu i konfiguracji. Wspomniano także o poprawionej płytce wg SQ7DCP oraz o programie Packet Engine Pro z obsługą L2PCX. Problemy z transmisją 9600 baud wynikają często z ograniczeń sprzętowych i filtrów radiowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA