logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować regulator napięcia 12V do motocykla z alternatorem 3-fazowym?

lukmar1991 11 Maj 2008 10:03 13790 8
REKLAMA
  • #1 5128171
    lukmar1991
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.

[zwalił mi się (?)] Uszkodził mi się regulator napięcia w motocyklu. Koszt oryginalnego 830zł. Koszt takiego uniwersalnego robionego przez polską firmę 180zł.
    Zastanawiam się, czy sam dałbym radę sklecić coś takiego.
    Macie jakieś pomysły na wykonanie tego?
    Acha motocykl jest na alternatorze 3 fazowym.
    Maksymalną moc wytwarza 34A a napięcie 64V
    Potrzebuję przekształcić na 12 :)
  • REKLAMA
  • #2 5128500
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Jako ogólną koncepcję proponowałbym prostownik trójfazowy sześciopulsowy, następnie przetwornica step-down o odpowiedniej mocy i napięciu wyjściowym 12V.
    Uważam że nie będzie to prosty projekt i raczej nikt nie wrzuci gotowego schematu,
    jednak całość musiałaby pracować w warunkach motoryzacyjnych szerokim zakresie temperatur i najlepiej gdyby konstrukcja była zwarta lekka i niezawodna.
    Jeżeli lubisz wyzwania przy których można sporo się nauczyć jest to projekt dla Ciebie.

Możesz przeanalizować budowę oryginalnego regulatora ?
  • #3 5128673
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Maksymalną moc wytwarza 34A a napiecie 64V - to jakaś paranoja.
    Tyle to może wytworzyć bez regulatora napięcia, a jeśli w tym motorze jest instalacja 12V to regulator ogranicza do 14,2V.
    Wydaje mi się , że można w tym motorze zastosować któryś z regulatorów z instalacji samochodowych, jedyne co to sprawdzić czy dany alternator jest typu samowzbudnego , czy obcowzbudnego.
    Alternator to tylko alternator i nic więcej.
  • REKLAMA
  • #5 5133703
    mreq
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Spytaj na forum motocyklowym co jest wart ten regulator za 180 i jak jest OK to go kup. Jak będziesz robił sam (a robić można długo i drogo ) i coś pójdzie nie tak to popalisz elektronikę w moto i będzie lipa.
  • REKLAMA
  • #6 5137187
    lukmar1991
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam regulator jest zaintegrowany w alternator przez jakiś układ szczotkowy tak jak w bardzo wielu samochodach.
    Myslałem o takim uniwersalnym zeby podłączyć tylko do uzwojenia altka i tyle ale nie wiem czy będzie działał.
    Jak myślicie??

Dodano po 1 [minuty]:

napisałem dane z ksiażki że wytwarza po wyprostowaniu prądu 12v 34A
  • REKLAMA
  • #7 5419630
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    olekewaagata napisał:
    Maksymalną moc wytwarza 34A a napiecie 64V - to jakaś paranoja.
    Tyle to może wytworzyć bez regulatora napięcia, a jeśli w tym motorze jest instalacja 12V to regulator ogranicza do 14,2V.
    Wydaje mi się , że można w tym motorze zastosować któryś z regulatorów z instalacji samochodowych, jedyne co to sprawdzić czy dany alternator jest typu samowzbudnego , czy obcowzbudnego.
    Alternator to tylko alternator i nic więcej.

No i dobrze ze ci sie wydaje bo większość alternatorów motocyklowych jest wzbudzana magnesem stałym i regulator różni się tym ze nie regulujesz prądu wzbudzania tylko nadmiar na fazie gasisz do masy najczesciej sa to układy na tyrystorach i bardzo sie różnią od regulatorów samochodowych
  • #8 5419667
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    To alternator ze stałym kołem magnesowym, czyli duże trójfazowe dynamo.
    W tych rozwiązaniach stosuje sie zespolone prostowniki regulatory, gzie regulacja odbywa się najczęściej na tyrystorach zwieranych do masy. I jakbyście tyle nie filozofowali, tylko użyli wyszukiwarki i odrobinę głowy, to w kilka chwil mielibyście taki schemat na monitorze. Bo są nawet tu, na forum.

PS. A swoją drogą to cały wątek nadaje sie do kosza, bo autor nie raczył nawet podać modelu motocykla, w którym wystąpiła usterka. A jest to bardzo istotne, bo w niektórych maszynach spalenie sie regulatora napięcia było skutkiem innej usterki. I nie pomoże tu wstawianie innych regulatorów,nie wiadomo jak mocnych, bo i tak się spalą jak suche siano.
  • #9 5421469
    arsadiusz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    W załączniku regulator 3-fazowy do wykonania we własnym zakresie.
    Załączniki:
    • regul.pdf (163.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy regulatora napięcia 12V do motocykla z alternatorem trójfazowym. Alternator generuje napięcie do 64V i prąd do 34A, co wymaga przekształcenia na stabilne 12V. Proponowana koncepcja obejmuje zastosowanie trójfazowego prostownika sześciopulsowego oraz przetwornicy step-down o odpowiedniej mocy i napięciu wyjściowym. Podkreślono, że regulator w motocyklu jest często zintegrowany z alternatorem i działa na zasadzie gaszenia nadmiaru prądu na fazie za pomocą tyrystorów, różniąc się od regulatorów samochodowych. Wskazano, że alternatory motocyklowe zwykle mają stałe magnesy i regulacja polega na kontroli tyrystorowej, a nie na wzbudzaniu. Zwrócono uwagę na konieczność uwzględnienia warunków motoryzacyjnych, takich jak szeroki zakres temperatur i niezawodność konstrukcji. Sugerowano rozważenie zakupu uniwersalnego regulatora polskiej produkcji, jeśli jest sprawny, ze względu na ryzyko uszkodzenia elektroniki motocykla przy samodzielnej budowie. Wskazano również, że schematy regulatorów trójfazowych są dostępne w internecie, a podanie modelu motocykla jest istotne dla precyzyjnej pomocy, gdyż awaria regulatora może być skutkiem innych usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA