logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór projektu włącznika akustycznego - różnice i mikrofony

Bula i spula 12 Maj 2008 21:39 1227 7
REKLAMA
  • #1 5134080
    Bula i spula
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Chciałbym sobie zbudować włączanie światła na włączniku zmierzchowym a następnie wyłączanie (jak się kładzie spać) za pomocą klaśnięcia :D. Zdecydowałem zacząć od włącznika akustycznego. Zastanawiam się pomięzy drugim a trzecim projektem z tej strony:
    https://www.elektroda.pl/dla_domu/akustycznywylacznik.html
    Na pierwszy rzut oka już widać, że trzeci jest bardziej skomplikowany. I stąd moje pierwsze pytanie: czy on ma jakąś przewagę nad tym drugim, jeśli tak, to jaką. (nie wiem, czy warto budować bardziej skomplikowany układ). Poza tym mam pytania dotyczące obu konstrukcji: jakie mikrofony tam zastosować? Rozumiem, że w tym prostszym schemacie do We dołączam mikrofon, tak? Nie ma ani słowa ani na temat rodzaju mikrofonu, ani w przypadku prostszej konstrukcji, czy do We należy bezpośrednio podłączyć nóżkę mic a drugą nóżkę do masy.

pozdrawiam.

dodano:
    Jeszcze jedno: czy zasilanie musi być stabilizowane?
  • REKLAMA
  • #2 5135198
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Projekty 2 i 3 z podanego linka działają inaczej wiec różnią się konstrukcją. Schemat nr. 2 załącza przekaźnik w sytuacji gdy na wejściu jest sygnał a gdy sygnał zniknie- rozłącza. Ten schemat ma chyba drobny błąd w podłączeniu potencjometru ale to bez znaczenia bo to i tak nie jest to, o co Ci chodzi.
    Natomiast schemat nr. 3 reaguje na kolejne sygnały z mikrofonu- np. klaśnięcia- raz załączając przekaźnik a przy kolejnym klaśnięciu rozłączając; i tak w kółko.
    Zasilanie powinno być stabilizowane. W tym konkretnym układzie wykorzystuje sie mikrofon dynamiczny, lub np. przetwornik ze starych słuchawek. Proponuje poszukać jakiegoś nowszego układu z mikrofonem elektretowym.
    Pozdrox
  • REKLAMA
  • #3 5136669
    Bula i spula
    Poziom 18  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1011358.html
    Czy to jest również włącznik o którym pisałem? Czy on jest na mikrofon elektretowy? Niestety nie znam się jeszcze na tyle na elektronice, aby samodzielnie to stwierdzić, co więcej, że cały opis (angielski) poświęcono temu, że układ odróżnia głos od hałasu, a nic nie ma o stronie technicznej układu...

ps. Czy dobrze kombinuję, że należy podłączyć pod switch out tyrystor? Tyle tylko, że wtedy bym mógł (o ile dobrze rozumuję) to używać do włączania światła, a mi chodzi gównie o wyłączanie...
  • #4 5136723
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Układ z drugiego schematu (przy tym włączeniu potencjometru wejściowego) nic ci nie włączy ani nie wyłączy prędzej się zaklaskasz na śmierć :D
  • REKLAMA
  • #5 5136848
    kusiu27
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    No nie wiem czy ten trzeci jest aż tak skomplikowany, ale nie opłaca sie go składać bo długo nie pociągnie zwłaszcza że Masz plany aby trochę chodziło. Przekaźnik 12V siada po kilkunastokrotnym włączeniu i wyłączeniu tak było w moim przypadku. Powyższych nie testowałem tak więc nie wiem jak działają i ile wytrzymają.
  • REKLAMA
  • #6 5136921
    Bula i spula
    Poziom 18  
    Krótki ot: czemu przekaźnik niby siada po kilku włączeniach i wyłączeniach? W tej chwili mam pod przekaźnik pięć V podłączone drzwi :D w ten sposób, że jak sie otworzy drzwi to jest odcięte 230V z listwy zasilającej i mam tak już jakiś czas i wszystko jest ok. Inna sprawa, że bardzo żadko zamykam drzwi...
    A jeśli rzeczywiście przekaźniki mają tak niską żywotność, to co zastosować do zamknięcia obwodu 230V? Czy ma ktoś jakiś schemat, który jest sens budować?
  • #7 5136950
    kusiu27
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Nie wiem może miałem jakiś trefny przekaźnik. A nie bawiłem się po tym jak wysiadł.
  • #8 5137701
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Układ MC2830 to specjalizowany przełącznik sterowany głosem i z krótkiego opisu w nocie aplikacyjnej można wywnioskować, że działa on tak, jak schemat nr. 2- załącza wyjście tylko przy obecności sygnału akustycznego na wejściu.
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/M/C/2/8/MC2830D.shtml

A tu typowe wykorzystanie tego układu:
    http://www.qslnet.de/member/dc3rj/VOX/vox.htm

Tak więc to dalej nie to, o co Ci chodzi... :-)
    Swoja drogą "trzeci schemat" jest bardzo bliski Twoim potrzebom a dostosowanie go do mikrofonu elektretowego jest bardzo proste: wystarczy dodać rezystor polaryzujący. Co do przekaźnika to bez obaw- prawidłowo dobrany będzie służył latami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między drugim a trzecim projektem włącznika akustycznego z linku elektroda.pl, mającego za zadanie włączanie światła na zmierzchowym włączniku oraz wyłączanie za pomocą klaśnięcia. Drugi schemat załącza przekaźnik przy obecności sygnału na wejściu i rozłącza go po zaniku sygnału, natomiast trzeci schemat reaguje na kolejne impulsy dźwiękowe (klaśnięcia), przełączając przekaźnik w trybie bistabilnym. Trzeci projekt jest bardziej skomplikowany, ale lepiej spełnia funkcję włączania i wyłączania światła za pomocą klaśnięć. Do obu układów zaleca się stosowanie mikrofonów dynamicznych lub przetworników ze starych słuchawek, jednak dla lepszej jakości i nowoczesności sugeruje się mikrofony elektretowe z odpowiednim rezystorem polaryzującym. Zasilanie układów powinno być stabilizowane. W kwestii przekaźników pojawiły się uwagi dotyczące ich trwałości przy częstym przełączaniu, jednak prawidłowo dobrany przekaźnik 12V może działać niezawodnie przez długi czas. Układ MC2830, będący specjalizowanym przełącznikiem sterowanym głosem, działa podobnie do drugiego schematu i nie spełnia wymagań bistabilnego włączania/wyłączania. Do sterowania obwodem 230V można użyć tyrystora podłączonego do wyjścia układu, co umożliwia kontrolę włączania i wyłączania światła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA