logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator wyciągowy w łazience z czujnikiem ruchu.

tomekn.com 26 Maj 2008 08:20 3741 3
  • #1 5181757
    tomekn.com
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Zamontowałem wentylator wyciągowy w łazience z wbudowaną czujką ruchu. Działa. Ale jest denerwujące, gdy wentylator non stop się włącza i hałasuje, gdy tylko przebywa się w łazience. Myślałem o modernizacji takiego układu, czyli miałby on się włączyć na ustawiony czas dopiero jak nastąpi ostatni ruch w łazience, czyli jak osoba już wyszła. Da się coś takiego zrobić? Może ma ktoś inny pomysł? Nie chodzi mi tu o montaż wyłącznika, bo wiadomo, że dzieci oraz inne "obce" osoby nie będą z tego korzystać. Łazienka jest na tyle duża, że po kąpieli nie ma na tyle pary, aby trzeba było przecierać lusterko w łazience, ale wilgoć w powietrzu jest na tyle duża, że powinno się łazienkę przewietrzyć. Myślałem też od innym rozwiązaniu, tzn. po wykryciu ruchu załączana jest czasówka, która odwleka wentylowanie powietrza na jakieś 10 minut i dopiero po tym czasie włącza wentylator do pracy, na np 3minuty. Nie jest to, co prawda najlepsze rozwiązanie wolałbym, aby dopiero po ostatnim wykrytym ruchu w ciągu np: 4 minut załączyć wentylator na np:3minuty.

Z góry bardzo dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam
    tomek
  • #2 5181805
    a_d_a_m
    Poziom 12  
    Witam,
    jesli chodzi o kazdorazowe wlaczanie wentylatorka z opoznieniem i na okreslony czas to sa takie czasowe wlaczniki na rynku (ale czy jest sens wlaczac wentylator po kazdej wizycie w lazience>?) ja poszedlbym dalej zbudowal sobie sterownik, ktory wlaczy wentylator gdy poziom wilgotnosci przekroczy ustalony zakres, przy czym zrobi to, kiedy juz nie bedzie nikogo w lazience i przestanie wentylowac kiedy wilgoc zniknie, lub cos takiego. Mozna tez kupic specjalizowanyt sterownik i odpowiednio go zaprogramowac na takie wlasnie dzialanie.
    Pozdrawiam
  • #3 5181910
    tomekn.com
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Jest też wersja tego wentylatora z czujnikiem wilgoci. Nie mam jednak pojęcia jak bardzo taki czujnik będzie się sprawował u mnie. Wentylator jest po drugiej stronie łazienki a wanna z prysznicem po drugiej. W związku z tym mam wątpliwości czy na odległości 5 metrów będzie można dobrze nastawić jego czułość. W zasadzie to że niepotrzebnie załączy się wentylator nie będzie wielkim problemem chodzi mi bardziej o to żeby nie pracował non stop jak ktoś jest w łazience.
    Dodam tylko że chodzi o wentylator dospel tutaj link
    http://www.allegro.pl/item368942438_wentylator_dospel_sr_100_czujnik_ruchu_promocja.html " target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" > http://www.allegro.pl/item368942438_wentylator_dospel_sr_100_czujnik_ruchu_promocja.html
  • #4 5181936
    a_d_a_m
    Poziom 12  
    mozna by zrobic kilka testow (m.in. jak sie rozklada wilgoc) przed zakupem takiego wentykatora. Najlepiej jednak popytac sprzedawce, On najlepiej doradzi a jesli sie pomyli to chyba mozna taki towar zwrocic.
REKLAMA