Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

peugeot 406 - problem - sonda lambda i telepiący się silnik

ciupaj 29 May 2008 08:29 13795 21
    ciupaj
    Level 10  
    Witam.
    Mam instalacje gazową II gen. Lovato plus sterownik AL-700 i symulator wtrysków autronica. Po wymianie rozrządu i uszczelki pod głowicą pojawił się objaw że na wolnych obrotach chodzi jakby palił nie na wszystkie cylindry (telepie silnikiem). Sprawdzali rozrząd 2 razy i wsio OK, cewka podmieniona, świece wymienione. Po wyzycie w serwisie odczytali na kompie błąd sondy lambda. Po wykasowaniu błędu silnik po ok 2 minutach zaczął pracować normalnie. Po przejażdżce też ok. Więc przełączyłem na GAZ i po ok 2 km jazdy silnik znowu się telepał na wolnych obrotach i błąd sondy lambda. No i pytanie: Czy to wina sondy lambda, komputera od gazu, czy też jak jeden gazownik stwierdził instalacja do regeneracji się nadaje bo ma już 6 lat. Jeszcze ktoś inny powiedział że to może być MAP sensor (czujnik podciśnienia w kolektorze dolotowym powietrza). Proszę o Waszą opinię bo nie wiem co mam robić a szkoda mi wymieniać wszystko pokolei nie mając pewności.
    ciupaj
    Level 10  
    Dodam jeszcze, że byłem u gazownika i wyregulował mi mieszankę (śrubkami) i przez 2 dni było OK, ale potem wszystko wróciło.
    ciupaj
    Level 10  
    tak też robiłem. koasowałem błąd. potem silnikiem jeszcze telepało, ale po przejechaniu ok 5- 10 km silnik zaczynał pracować równo, choć czasem jeszcze ciut telepnęło ale minimalnie. nie wiem czy to komp żeby z powrotem się dostosować do benzyny potrzebuje troche czasu czy co ale wg mnie wychodzi na to że to wina instalacji. Tylko czy regeneracja instalacji, czy wymiana komputera??
  • Helpful post
    adam7009

Level 40  
    Co do instalacji gazowej to ci nie doradzę,wiem tylko,że takie problemy się zdarzają nawet zaraz po założeniu instalacji i ludzie podjeżdzają z pytaniami bo gazownicy twierdzą ,że wszystko z gazem wporządku ,ja odłączam emulator ,łącze sondę i autko zaczyna chodzic na benzynie bezproblemowo,to tak po to aby pokazac ,że z samochodem wszystko w porządku.Ale dlaczego tak się dzieje to nie mam pojęcia,może ktoś z kolegów od instalacji gazowych coś podpowie,gdzie przyczyna?
    ciupaj
    Level 10  
    Witam. Wszystko wskazuje że to AL-700 nie emule sondy lambda. Która część na płytce AL-700 jest odpowiedzialna za emulowanie sygnału z sondy??
    ciupaj
    Level 10  
    Witam Ponownie. A więc sytuacja jest następująca. Dziś mierzyłem multimetrem napięcia z sondy lambda.
    1. W czasie pracy na benzynie sygnał wchodzący do AL-700 jest taki sam jak wychdzący z AL-700 i waha się w przdziale od 0,15 do 0,75 V - czyli OK bo moja sonda wg książki pracuje pomiędzy 0,1 - 0,8 V.
    2. Podaczas pracy na gazie sygnał wchodzący do AL-700 waha się w zakresie 0,42 - 0,46 V, natomiast sygnał wychodzący z AL-700 (czyli emulowany) zmienia się pomiędzy 0,36 - 0,96 V, co oznacza że wychodzi poza zakres normalnej pracy i dlatego wywala mi check na kompie głównym i pokazuje błąd sondy lambda.
    Moje pytanie jest takie: czy AL-700 nadaje się do wymiany ?? Czy też można mu jakoś zmienić parametry żeby emulował prawidłowo. Dodam że instalacja ma 6 lat i ustawienia w AL-700 nie były nigdy zmieniane bo wszystko chodziło prawidłowo. Prosze o pomoc
    ciupaj
    Level 10  
    Wymieniłem komputer od gazu na nowy i dalej to samo :):):):). Pomocy!!
  • Helpful post
    apcgassystem
    Level 16  
    Quote:
    Dodam jeszcze, że byłem u gazownika i wyregulował mi mieszankę (śrubkami) i przez 2 dni było OK, ale potem wszystko wróciło.

Quote:
    Dodam że instalacja ma 6 lat i ustawienia w AL-700 nie były nigdy zmieniane bo wszystko chodziło prawidłowo.

No ale już nie chodzi prawidłowo :D Wymieniłeś Autronica i twierdzisz, że dalej jest to samo. Czy ktokolwiek podłączał się do niego i adoptował do nowych warunków pracy???
    Pozdr.
    ciupaj
    Level 10  
    Tak. Po wymianie Próbowałem dać mu programowanie. Na benzynie jest ok. wartości prawidłowe ale na gazie cały czas mieszanka uboga. Cokolwiek bym nie ustawił to mieszanka uboga. Wgrywałem nawet stary program ze starego AL-700 i też to samo. Cały czas mieszanka uboga i błąd sondy lambda w sterowniku silnika. Ciekawi mnie ten błąd przecież skoro emulator działa bo jest nowy to czemu sterownik silnika wykrywa błąd na gazie. Przecież sygnał z sondy idzie do AL-700 a z tamtąd jest emulowany bez względu na sygnał z lambdy. Miernikiem sprawdzałem to emulacja jest. Proszę też przeczytać ten post w sumie to jeden wątek tylko niepotrzebnie go podzieliłem
  • Helpful post
    gregorio27
    Level 31  
    Posprawdzaj czy masz dobrze poskładany kolektor dolotowy, wymienili Ci uszczelki na nowe?? Może dostaje gdzieś lewe powietrze.
    ciupaj
    Level 10  
    twierdzili że uszczelki wymienili a czy dobrze poskłądali to głowy nie dam. Ale na benzynie jeździ bardzo dobrze
  • Helpful post
    apcgassystem
    Level 16  
    Ewidentnie nie dostaje gazu. Przyczyn może być kilka: nieszczelność w dolocie za mikserem, zbyt niskie ciśnienie gazu na wyjściu z reduktora, a może po prostu zawór na zbiorniku gazu nie jest otwarty do końca...
    Należy sprawdzić, czy całe powietrze jakie dociera do silnika przechodzi przez mikser, sprawdzić samo mocowanie miksera oraz wyregulować naprężenie membrany reduktora a potem podłączyć komputer i spróbować wykonać adaptację.
    Jeśli sonda w czasie autoadaptacji będzie nadal wskazywać ubogą mieszankę, możesz chwilowo w celach diagnozy zmniejszyć średnicę rury dolotowej powietrza przed mikserem (np. ścisnąć ręką lub przesłonić czymś) i sprawdzić reakcję sondy.
    Pozdr.
    ciupaj
    Level 10  
    byłem dziś u magika od instalacji gazowych (już u czwartego w sumie) i on twierdzi że sonda lambda do wymiany, bo na analizatorze spalin pokazuje np. lambda równą 0,8 a w A-mon pokazuje sygnał z sondy 0,3 i pokazuje że cały czas ubogo a analizator pokazuje czasem że za bogato i HC pokazuje dość duże ok 1000. Co o tym sądzicie?
  • Helpful post
    apcgassystem
    Level 16  
    No ale lambda na analizatorze (współczynnik nadmiaru powietrza obliczany na podstawie bezpośrednich wyników pomiaru) a napięcie na sondzie to dwie różne rzeczy.
    Jeśli analizator wskazuje współczynnik lambda mniejszy od 1, oznacza to że mieszanka jest za bogata (optymalnie przyjmuje się λ=1±0,03, czyli wartości z zakresu 0,97 ÷ 1,03). Wszystko wskazuje więc na to, że sonda jest uszkodzona i w ogóle nie ma wpływu na regulację składu mieszanki na gazie.
    W takim wypadku obecność sterownika gazu jest zupełnie bezsensowna.
    Pozdr.
    ciupaj
    Level 10  
    Dziś wymieniam sonde lambda i powiem jakie efekty po wymianie. Mam nadzieje że w końcu wyjdę na prostą bo mój koszmar trwa już prawie 2 miesiące
  • Helpful post
    Oloo66
    Level 13  
    Kolego, najpierw przeprowadź autoadaptację obrotów biegu jałowego i sprawdź wszystkie gumowe węże i wężyki. Podciśnienie serva hamulców i odpowietrzenie skrzyni korbowej też. To podstawa. Regulacja na pb!!! Dopiero jak będzie ok podczas jazdy na pb przejdź do regulowania lpg. Pozdr.
    ciupaj
    Level 10  
    właśnie chodzi o to że na Pb jeździ OK. Tylko jak pojeżdże troche na gazie to wywala błąda sondy lambda i silnik zaczyna chodzić jak traktor. Po wykasowaniu błędu i przejechaniu ok 10 km na Pb autko wraca do normy.
    ciupaj
    Level 10  
    MASAKRA!!!!
    Wymieniłem sondę lambda na uniwersalną firmy Magnetti Mireli i ZGROZA.
    Do tej pory miałem problemy tylko przy jeździe na gazie, po przejechaniu na benzynie i wykasowaniu błędu sondy wszystko wracało do normy.
    Teraz po założeniu myśle sobie pojeżdżę na benzynie, żeby się poustawiał do nowej sondy a tu lipa. Ledwo jedzie, telepie tak jak wczesniej telepało na gazie to teraz na benzynie i wywala błąd następujący:
    31 - Regulacja składu mieszanki poza zakresem - mieszanka za uboga ( Uszkodzenie sondy lambda, przerwy w obwodzie lub zwarcie do masy lub plusa zasilania. Sprawdzić złącza, kable i działanie sondy. Usterka możliwa również jeśli kontynuowano jazdę z bardzo niskim stanem paliwa w zbiorniku lub do jego wyczerpania ).

Wczesniej na starej sondzie wywalał tylko błąd przy jeździe na gazie i był to błąd:
    51 - Sonda lambda 1 ( Uszkodzenie sondy lambda 1, przerwy w obwodzie lub zwarcie do masy lub plusa zasilania. Sprawdzić złącza, kable i działanie sondy - Możliwe zestarzenie sondy. Sprawdzić połączenie pomiędzy masa pojazdu, a układem wydechowym oraz jego szczelność. Usterka możliwa również jeżeli kontynuowano jazdę z bardzo niskim stanem paliwa lub do jego wyczerpania).
    ciupaj
    Level 10  
    No i po długiej (3h) diagnozie pewnego dobrego fachowca okazało się że na jednym cylindrze jest za mała kompresja. Na trzech wyszło ok 10 bar, natomiast na jednym ok 5 bar. Wychodzi na to że leszcze którzy wymieniali mi uszczelkę pod głowicą coś spaprali i stąd cały problem. Diagnosta twierdzi że proawdopobnie któryś z popychaczy hydraulicznych nie chodzi albo się zaciął, bo mówi że słyszy jak klepie o zawór. Umówiłem się już z nimi na poprawkę. Mam nadzieje że to nic poważnego. Jak już zrobię autko to powiem Wam jak poszło. Pozdrawiam i nie życzę nikomu takich problemów jakie mam ja ostatnio przez tych fachmenów za dyche