logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego przetwornica nie ruszy silnika pompki c.o.?

sansiu 29 Maj 2008 18:29 3895 5
REKLAMA
  • #1 5194821
    sansiu
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Niedawno kupiłem przetwornicę dającą 2000W z myślą o zasilaniu z akumulatora pompki c.o. pobierającej jakieś 50W. Miałem na celu zrobić zabezpieczenie w razie braku prądu z sieci elektrycznej ale niestety przetwornica którą kupiłem nie chce ruszyć pompki tylko słychać buczenie. Wszystkie inne urządzenia jak np wiertarka, szlifierka kątowa, komputer bez problemu chodzą. Zapewne ta przetwornica nie robi tzw czystej sinusoidy tylko coś postaci piłokształtnego.

Czy są szanse na to żeby ona pracowała z pompką c.o.?
  • REKLAMA
  • #2 5194894
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6367
    Raczej niespecjalnie. Proste, tańsze przetwornice dają na wyjściu napięcie o kształcie zbliżonym do prostokąta (i czegoś jeszcze), nie daje to mozliwości prawidłowego startu silnika indukcyjnego klatkowego. Narzędzia typu wiertarka mają silniki komutatorowe, którym kształt napięcia specjalnej różnicy nie robi, co najwyżej rosną straty w rdzeniu, zasilacz komputera ma na wejściu prostownik, który prostuje napięcie o dowolnym kształcie przebiegu. Trzeba zainwestować w droższą przetwornicę sinusoidalną.
  • REKLAMA
  • #3 5194956
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    sansiu napisał:
    Niedawno kupiłem przetwornicę dającą 2000W z myślą o zasilaniu z akumulatora pompki c.o. pobierającej jakieś 50W. Miałem na celu zrobić zabezpieczenie w razie braku prądu z sieci elektrycznej ale niestety przetwornica którą kupiłem nie chce ruszyć pompki tylko słychać buczenie. Wszystkie inne urządzenia jak np wiertarka, szlifierka kątowa, komputer bez problemu chodzą. Zapewne ta przetwornica nie robi tzw czystej sinusoidy tylko coś postaci piłokształtnego.

Czy są szanse na to żeby ona pracowała z pompką c.o.?
    Wystarczy tu filtr dolnoprzepustowy L-C typu Γ (odwrócone). Pisałem o tym niedawno w tym Dziale TAM.
  • REKLAMA
  • #4 5195183
    sansiu
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Widzę że mam do czynienia z fachowcem dlatego jakbyś mógł jakiś schemacik zapodać to byłbym w pełni uszczęśliwiony. Szczerze przyznam jestem w tej akurat dziedzinie laikiem :/
  • REKLAMA
  • #5 5195202
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    sansiu napisał:
    Widzę że mam do czynienia z fachowcem dlatego jakbyś mógł jakiś schemacik zapodać to byłbym w pełni uszczęśliwiony. Szczerze przyznam jestem w tej akurat dziedzinie laikiem :/
    Schematu ani obliczeń ode mnie nie będzie... :cry: ... mam do tego wrodzony wstręt... :D
  • #6 5195722
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    W szereg cewkę, równolegle za cewką kondensator. :-)
REKLAMA