Przestało regulować obroty dmuchawy, cały czas na maxa, nawet po wyłączeniu kluczyka, ale nie za każdym raze, jak mu sie da "odpocząć" to się nie załącza.
Winny jest najprawdopodobniej moduł na fotce Obudowa.jpg .
Po rozebraniu widać trochę elektroniki jak na foto srodek1.jpg srodek2.jpg
Element wykonawczy mocy chyba jest uszkodzony. Na kolektorze/drenie gdy dmuchawa nie pracuje jest +12 względem masy samochodu.
Na tranzystorze tranzystor.jpg jest oznaczenie H109 (pewnie oznaczenie dedykowane dla Saab'a) i nieznane mi logo producenta.
Na forum Saab'a znalazłem informację, że częstym przypadkiem jest uszkodzenie pary tranzystorów. BC i mocy (co do typu to w jednym przypadku była mowa o Darlingtonie mocy a w drugim o MOSFECIE mocy (kanał - n) . Zmieniłem BC. Wstawiłem Mosfeta spróbowalem darlingtona niestety bez skutku (darlington nie włączał w ogóle, mosfet bez zmiany).
Pomogła wymiana całego modułu na inny.
Czy ktoś zetknął się z takim problemem, może ktoś ma schemat?
Winny jest najprawdopodobniej moduł na fotce Obudowa.jpg .
Po rozebraniu widać trochę elektroniki jak na foto srodek1.jpg srodek2.jpg
Element wykonawczy mocy chyba jest uszkodzony. Na kolektorze/drenie gdy dmuchawa nie pracuje jest +12 względem masy samochodu.
Na tranzystorze tranzystor.jpg jest oznaczenie H109 (pewnie oznaczenie dedykowane dla Saab'a) i nieznane mi logo producenta.
Na forum Saab'a znalazłem informację, że częstym przypadkiem jest uszkodzenie pary tranzystorów. BC i mocy (co do typu to w jednym przypadku była mowa o Darlingtonie mocy a w drugim o MOSFECIE mocy (kanał - n) . Zmieniłem BC. Wstawiłem Mosfeta spróbowalem darlingtona niestety bez skutku (darlington nie włączał w ogóle, mosfet bez zmiany).
Pomogła wymiana całego modułu na inny.
Czy ktoś zetknął się z takim problemem, może ktoś ma schemat?