logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tester lamp CCFL TL1040 – opinie i alternatywne sposoby sprawdzania lamp CCFL

lasfran 18 Cze 2008 22:53 10534 10
REKLAMA
  • #1 5262881
    lasfran
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Poruszam temat zastosowania testera lamp TL1040 co elektronicy na ten temat zastosowania tego testera? moze ktos ma inna metode sprawdzania lamp CCFL ,prosze o wypowiedzi na ten temat
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5269863
    lasfran
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Dziekuje za rozsądne podejście do tematu pozdrawiam Lasfran ok tak zrobie
  • #5 5645376
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Też jestem bardzo zainteresowany zmontowaniem takiego testera .
    Ale nie mogę znależć tej strony [ ? ]

http://www.flyback.com/data/descarga/manual_web_cast.pdf

Ślę tutaj gorącą prośbę do Kolegi " lisek * " .
    Proszę , o przyjscie mi z pomocą .
    Pozdrawiam ! :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 5645531
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Bardzo dziękuję Kol . " tenap * " za szybką odpowiedz i podanie linka ,
    ale ja chcę spróbować taki tester sam wykonać .
    Tak jak sugerują Kol. poprzednicy ; satgal , lisek* .
    Pomocny byłby jakiś układ [ schemat ] sprawdzony do zmontowania .
    Pozdrawiam !
  • #8 6257953
    JURWIN
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    W Cybor-tech-u opisują go jako tester lamp i traf inwertera.Posiadam ten przyrząd.Lampy testuje ale z tymi trafami to chyba przegięcie albo ja nie wiem jak to zrobić.Może ktoś próbował.
  • #9 6695092
    Robert 66
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam :) Właśnie kupiłem tester TL1040, ale mam wątpliwości co do jego działania (a właściwie do LED-ów sygnalizacyjnych). Po włączeniu świecą LED-y czerwony i żółty, a w czasie pomiaru czerwony. Wynika że wszystkie lampy są uszkodzone co jest nie prawdą ! Czy może ktoś kto posiada ten tester opisać jak powinno być ? Pozdrawiam :)
  • #10 10747098
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Odgrzeję bo linki padły - może ktoś zamieścić właściwe linki lub ma pobraną zawartość ?
  • #11 11320956
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Jakby ktoś szukał to znalazłem w sieci schemat.
    Szkoda że tak późno bo kupiłem już tester.
    Załączniki:
    • tester ccfl lcd.pdf (855.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania testera lamp CCFL TL1040 oraz alternatywnych metod sprawdzania lamp CCFL. Użytkownicy wskazują, że tester TL1040 jest dostępny na rynku, jednak pojawiają się wątpliwości co do jego działania, zwłaszcza sygnalizacji LED podczas testów, która może wskazywać błędnie uszkodzenie lamp. Jako tańszą alternatywę proponuje się wykorzystanie inwertera ze świetlówką do tuningu obudowy komputera, który można kupić znacznie taniej, nawet na Allegro. W dyskusji pojawiły się prośby o schematy i układy do samodzielnego zbudowania testera, a także linki do instrukcji obsługi i dokumentacji technicznej (np. manual_web_cast.pdf). Wspomniano, że niektóre testery, takie jak oferowane przez Cybertech i North, są drogie, co skłania do poszukiwania prostszych rozwiązań. Jeden z użytkowników posiada tester TL1040 i potwierdza jego funkcję testowania lamp, ale ma wątpliwości co do testowania transformatorów (traf). Ogólnie dyskusja skupia się na praktycznych aspektach testowania lamp CCFL, dostępności schematów, kosztach oraz problemach z interpretacją wyników testów przy użyciu TL1040.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA