Witam.
Zbudowałem wzmacniacz 1xEXCC83 i 2xEL84 w układzie SE,ze strony audiotonu:
http://www.audioton.republika.pl/wzm-se.html
Odpaliłem wzmacniacz na jeden kana na próbę i niestety nie gra tak jak powinien.
Przy potencjometrze rozkręconym do 1/2 pojawia się dźwięk ale bardzo cichy i zniekształcony, wręcz charczący.
Dzieje się tak bez względu czy wzmacniacz pracuje w trybie triodowym czy pentodowym.
Sprawdziłem 3 różne lampy ECC83, używane i 4 lampy EL84 i 2 6P14P wszystkie też używane i jest bez zmian.
Zmieniłem nawet ECC83 na ECC82.
Sprawdzałem też na innym transformatorze głośnikowym i nic.
Odłączyłem kondensator katodowy lampy mocy i też bez skutku.
Pomiary na lampie mocy w trybie pentodowym, w którym wzmacniacz ma docelowo pracować:
Napięcie siatki drugiej to 0,01V, spadek napięcia na rezystorze katodowym to 7,2V przy jego wartości wynoszącej 220Ω i przy napięciu zasilania wynoszącym 286V.
Sprawdziłem poprawność montażu elementów, sprzężenie zwrotne podłączone.
Proszę kolegów o radę co dalej
Pzdr
Zbudowałem wzmacniacz 1xEXCC83 i 2xEL84 w układzie SE,ze strony audiotonu:
http://www.audioton.republika.pl/wzm-se.html
Odpaliłem wzmacniacz na jeden kana na próbę i niestety nie gra tak jak powinien.
Przy potencjometrze rozkręconym do 1/2 pojawia się dźwięk ale bardzo cichy i zniekształcony, wręcz charczący.
Dzieje się tak bez względu czy wzmacniacz pracuje w trybie triodowym czy pentodowym.
Sprawdziłem 3 różne lampy ECC83, używane i 4 lampy EL84 i 2 6P14P wszystkie też używane i jest bez zmian.
Zmieniłem nawet ECC83 na ECC82.
Sprawdzałem też na innym transformatorze głośnikowym i nic.
Odłączyłem kondensator katodowy lampy mocy i też bez skutku.
Pomiary na lampie mocy w trybie pentodowym, w którym wzmacniacz ma docelowo pracować:
Napięcie siatki drugiej to 0,01V, spadek napięcia na rezystorze katodowym to 7,2V przy jego wartości wynoszącej 220Ω i przy napięciu zasilania wynoszącym 286V.
Sprawdziłem poprawność montażu elementów, sprzężenie zwrotne podłączone.
Proszę kolegów o radę co dalej
Pzdr