logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE ECC83 EL84 niskie napięcie zasilania i nie tylko

Dziked 19 Gru 2015 12:51 2253 9
REKLAMA
  • #1 15253154
    Dziked
    Poziom 9  
    Witam,
    Liczę na Waszą pomoc. Podstawową wiedzę na temat lamp mam, jednak w świetle zaistniałych problemów, się skończyła :)
    Złożyłem wzmacniacz SE wg załączonego schematu. Zasilacz troszkę znieniłem i również go przedstawiłem poniżej. Po odpaleniu powstały następujące problemy:
    1) Zasilacz niepodłączony daje napięcie ok. 260V, po podłączeniu lampy końcowej napięcie (na zaciskach zasilacza) spada do ok. 23V!!!, ale co mnie najbardziej zdziwiło ze wzmacniacz gra. Czy jest to w ogóle możliwe, czy ja coś źle patrzę. Gdy gra cicho - to gra czysto, ładnie i bez zniekształceń. Po podkręceniu regulatora zaczyna charczeć w niskich częstotliwościach (np. bas). Po odłączeniu od prądu na zaciskach zasilacza napięcie zaczyna rosnąć z 23V do ok 63V a potem rezystor zaczyna z powrotem rozładowywać kondensatory.
    2) Po kilku sekundach od zakończenia się utworu, zasilacz się wzbudza (brum w głośnikach). Gdy muzyka gra nie ma takiego zjawiska. Czy to dlatego, że między wejściem a triodą nie żadnego kondensatora separującego składową stałą???
    Proszę o pomoc, mając na uwadze, że to moja pierwsza konstrukcja tego typu i nie wiem czy nie za ambitna....
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • SE ECC83 EL84 niskie napięcie zasilania i nie tylko wzmacniacz.JPG (63.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SE ECC83 EL84 niskie napięcie zasilania i nie tylko schemat.JPG (112.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15253196
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1698
    Witam!
    Schemat wzmacniacza jest prawidłowy, nie powinien robić niespodzianek.
    Dodanie kondensatora na wejściu dla oddzielenia ew. składowej stałej jest rozsądne.
    Moje WIELKIE zastrzeżenia wzbudza zasilacz: WYRZUĆ wszystko, co jest między C3 a C5, powinno być dobrze, chyba, że aż tak bardzo siada napięcie AC przed mostkiem (sprawdź!).
  • REKLAMA
  • #3 15253300
    Dziked
    Poziom 9  
    Mój transformator ma na wyjściu 260V AC. Po wyprostowaniu mam już ok 362V. Anodowego potrzebuje ok.250V. To co jest między C3 a C5 obniża mi napięcie o te 100V. Jaki bym musiał zastosować rezystor, żeby tak drastycznie obniżyć to napięcie? Chciałem mieć dobry zasilacz, który ładnie filtruje. Gdzieś na forum już spotkałem się z problemem , gdzie konstruktor (chyba wzmacniacza "Leo") również miał problem z tym rozwiązaniem na mosfecie...
  • REKLAMA
  • #4 15253333
    kris8888
    Poziom 40  
    Ocena: 1865
    Dziked napisał:
    Mój transformator ma na wyjściu 260V AC...

Jaki dokładnie to jest transformator, to znaczy jakiej mocy? Jakie jest napięcie AC na jego wyjściu oraz napięcie DC na C1 gdy na wyjściu zasilacza napięcie spada do tych 23V.
    Dobór rezystora zamiast tego układu z mosfetem zależy od prądu jaki pobiera cały wzmacniacz. Podejrzewam, że coś około 100mA, więc rezystor powinien mieć około 1kΩ i spowoduje spadek o około 100V. Rezystor koniecznie dużej mocy, minimum 10W.

Tego mosfeta to masz na jakimś odpowiednim radiatorze? Dla tego typu wzmacniacza spokojnie wystarczy tradycyjny filtr zasilacza, bez tego układu z mosfetem. Jesli koniecznie chcesz miec ten układ filtru z mosfetem to i tak dodatkowo dałbym w szereg z nim rezystor dużej mocy, żeby rozproszyć wydzielaną moc na dwa elementy.
    Brum w głośnikach, o ile jest sieciowy (100Hz) nie ma nic wspólnego z brakiem kondensatora na wejściu każdej triody.
  • #5 15253337
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Dziked napisał:
    Po wyprostowaniu mam już ok 362V. Anodowego potrzebuje ok.250V. To co jest między C3 a C5 obniża mi napięcie o te 100V.

Jak obciążysz ten zasilacz dający 362V na biegu jałowym, to napięcie spadnie do 280-300V. Wówczas wystarczy pięciowatowy rezystor o wartości 100-200 omów. Ta układanka na tranzystorze unipolarnym jest ładna, ale niepotrzebna.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #6 15253469
    Dziked
    Poziom 9  
    Transformator teoretycznie 250V 0.3A. Układ (ECC83+2xEL84+2EM84) będzie pobierał ok. 0.11A. Sprawdziłem jeszcze raz napięcia na nim: Na podłączonym zasilaczu do lamp na C1 (C2) jest te 362V. Spadek jest właśnie na tej "układance z mosfetem", ale nie wiem dlaczego. Mosfet oczywiście na radiatorze. Powtórze się z pytaniem. Czy to możliwe, że przy napięciu anodowym ok 20V ten wzmacniacz gra??? Jakością dźwięku na razie sie nie martwię, dopóki nie ogarnę tego napęcia andodowego. Zdaję sobie sprawę, że z tym zasilaczem rzuciłem się jak z armatą na mrówkę, ale nie zmienia to faktu, że to napięcie spada. Jestem coraz bliżej myślami nad klasycznym filtrem RC w zasilaczu. Policzyłem, że rezystor powinien dawać ok 50V spadku przy 0,11A: R=~450ohm, P=5,5W.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15253481
    Futrzaczek

Dziked napisał:
    Na podłączonym zasilaczu do lamp na C1 (C2) jest te 362V.

Bo jest praktycznie nieobciążony.
    Dziked napisał:
    Czy to możliwe, że przy napięciu anodowym ok 20V ten wzmacniacz gra??? Jakością dźwięku na razie sie nie martwię, dopóki nie ogarnę tego napęcia andodowego.

Tak, jakieś dźwięki będzie z siebie wydawał.
    Dziked napisał:
    Jestem coraz bliżej myślami nad klasycznym filtrem RC w zasilaczu. Policzyłem, że rezystor powinien dawać ok 50V spadku przy 0,11A: R=~450ohm, P=5,5W.

Prawidłowo :) Komplikowanie rzeczy prostych, sprawdzonych i niezawodnych jest niepotrzebne.
    Dziked napisał:
    Spadek jest właśnie na tej "układance z mosfetem", ale nie wiem dlaczego.

Dioda D3 Ci się nie otwiera? Jakie jest na niej napięcie?
    Sprawdzałeś, czy MOSFET nie ma zwarcia bramka-źródło?
    Z moich doświadczeń wynika, że one nie lubią pracować w takich układach obciążone pojemnością bez jakiegokolwiek ogranicznika prądowego.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #8 15254329
    Dziked
    Poziom 9  
    Futrzaczek, dzięki! Bardzo mi pomogłeś uwagą o diodzie D3. Była walnięta i robiła faktycznie zwarcie na mosfecie G-S. Pewnie się przepaliła przy jakimś małym zwarciu ;) Narazie mam około 280V anodowego, ale poczekam aż odpale 2 kanały i EM84. Wtedy ewentualnie obniże to napięcie do 250V odłączając jeden rezystor R4 (chyba dobrze myślę). Problemy z jakością dźwięku również minęły (tak jak myślałem).
    Pozostaje jednak problem z brumem o którym mówiłem wcześniej. Jak leci utwór nie ma go i wszystko jest super, jak piosenka się skończy to po ok 3-5s ciszy wchodzi brum. Powiększa się jak dotknę palcem potencjometru. Czy ktoś może mi pomóc jeszcze z tym tematem? Czy może być problemem fakt, że jeszcze nie mam go uziemionego?
  • #9 15254431
    Futrzaczek

Dziked napisał:
    Czy ktoś może mi pomóc jeszcze z tym tematem?

Pokaż zdjęcia - wygląda na problem z prowadzeniem masy.
    Dziked napisał:
    Czy może być problemem fakt, że jeszcze nie mam go uziemionego?

Może, ale nie musi - prawidłowo wykonany układ nie wymaga uziemiania do działania.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #10 15254460
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    A kto ci powiedział, że zasilacz ma dawać 250V? Zasilacz ma dawać jakieś 270V a nawet 280V. Zależy wszystko oczywiście od rezystancji uzwojenia pierwotnego transformatora wyjściowego, ale na pewno nie będzie to 250V.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problemy związane z zasilaniem wzmacniacza SE z lampami ECC83 i EL84. Użytkownik zauważył, że napięcie na zasilaczu spada z 260V do 23V po podłączeniu lampy, mimo że wzmacniacz nadal gra. Uczestnicy sugerowali, aby usunąć elementy między kondensatorami C3 a C5, co mogło obniżać napięcie. Zwrócono uwagę na konieczność użycia odpowiednich rezystorów do regulacji napięcia oraz na problemy z brumem w głośnikach, który występuje po zakończeniu utworu. Użytkownik zidentyfikował uszkodzoną diodę D3, co mogło powodować zwarcie. Wskazano również na znaczenie prawidłowego prowadzenia masy oraz ewentualne problemy z uziemieniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA