logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-FT37PD - napis "nagrzewanie"

dorotata 27 Cze 2008 10:44 3997 19
REKLAMA
  • #1 5289884
    dorotata
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Po włączeniu cały czas napis "nagrzewanie". Klawiatura wybiera, można zadzwonić, ale brak podglądu n.p. wybieranych numerów, menu ....
    Elektrolity w zasilaczu wymienione.
    doro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5290596
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    spróbój odłaczyć na jakis czas baterię na płycie powinno pomóc bynajmniej wiele razy pomogło.
  • #3 5292375
    dorotata
    Poziom 16  
    temat z baterią też przerabiałem.
    doro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5293051
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    W pierwszej fazie faks kontroluje peryferia. Wiele już sprawdziłeś.
    Pozostał Ci jeszcze napęd. Tam znajdziesz przyczynę.
  • #5 5293853
    dorotata
    Poziom 16  
    W.P. napisał:
    W pierwszej fazie faks kontroluje peryferia. Wiele już sprawdziłeś.
    Pozostał Ci jeszcze napęd. Tam znajdziesz przyczynę.

hmmm. Przyczyna w napędzie? Nawet wtedy gdy napęd po podaniu sieci wysuwa i ucina papier?
    doro
  • #6 5294768
    telco
    Poziom 10  
    witaj

przywróc ustawienia fabryczne na faksie u mnie pomogło
  • #7 5295358
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Rzeczywiście - dość pobieżnie przeczytałem opis objawów.

dorotata napisał:
    Po włączeniu cały czas napis "nagrzewanie". Klawiatura wybiera, można zadzwonić, ale brak podglądu n.p. wybieranych numerów, menu ...

... i skojarzyłem ze stanem cyklicznego włączania "nagrzewanie" + próba uruchomienia napędu.

Obawiam się, że to uszkodzenie na płycie.
    Tuż po włączeniu procesor sprawdza programowo kontakt z pozostałymi podzespołami (modem, pamięć). Przypuszczalnie z którymś "nie może się dogadać".
    Zwykle szczegółowe procedury pozwalające wyodrębnić uszkodzony element opisane są w instrukcji serwisowej a ta była wydawana w wersji papierowej.
  • REKLAMA
  • #8 5296603
    dorotata
    Poziom 16  
    >>>Zwykle szczegółowe procedury pozwalające wyodrębnić uszkodzony element opisane są w instrukcji serwisowej a ta była wydawana w wersji papierowej.[/quote]<<<

Posiadam takową w wersji papierowej - ostała sie po serwisie panasia ale wtedy zajmowałem się głównie serwisem telewizorów, muszę postudiować ale strasznie gruba jest i w mieszanym języku.
    Gdyby ktoś potrzebował jakiś fragment z takiej instrukcji to mogę zrobić scan.
    doro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 5301550
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Sprawdź wyłącznik pozycji na mechanizmie, jeśli reset naprawdę nie pomógł.
  • Pomocny post
    #10 5316177
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    uszkodzony jest czujnik temperatury głowicy termicznej ( głowica do wymiany )
  • #11 5319003
    dorotata
    Poziom 16  
    cooltygrysek napisał:
    uszkodzony jest czujnik temperatury głowicy termicznej ( głowica do wymiany )

Czy głowica od KX-FT35PD będzie pasowała?
    doro
  • #12 5319173
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    tak bedzie pasowac....... choc nie sadze ze to glowica .... ale moze byc i ona ....
  • #13 5319292
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Podmień głowicę o ile jest sprawna i zobaczymy na czym stoimy ale w tych faxach to standardowo pada głowica termiczna 98% usterek tego typu, rzadziej elektronika :) W zasadzie od tego sie zaczyna naprawę w/w usterki bo nie wiem jakimi zdolnościami dysponujesz...
  • #14 5321835
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Wielokrotnie spotykałem się z ta usterką i najczęściej przyczyną był jak napisał kolega W.P mechanizm. Jednak ostatnio przyczyną takiego stanu rzeczy była uszkodzona pamięć.
  • #15 5322054
    dorotata
    Poziom 16  
    cooltygrysek napisał:
    Podmień głowicę o ile jest sprawna i zobaczymy na czym stoimy ale w tych faxach......... bo nie wiem jakimi zdolnościami dysponujesz...

Czyżby wymiana głowicy wymagała nieziemskich zdolności?
    doro
  • #16 5327914
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    ech nie chodziło tu o zdolności odnośnie do rozbiórki faxu i jego ponownego złożenia ale o wiedzę, może sie żle wyraziłem więc przepraszam.... Co do krańcówek ustawiających mechanizm to sie z takim przypadkiem nie spotkałem bo by wyskoczył inny error ale w tych modelach faxu nagrzewanie zawsze jest oznaka uszkodzenia czujnika temperatury lub drajwerów grzałek no chyba że fax jest po burzy to już inna sprawa bo w tym przypadku może paść procesor albo pamięć w której jest program (algorytm sterowania ) i co tylko jeszcze chcecie...

Dodano po 7 [minuty]:

Po za tym naprawy urządzeń mechanicznych zaczyna sie od elementów wykonawczych tzn. mechanizmy, napędy, czujniki, w przypadku zaś sprzętu drukująco-skanującego głowice termiczne i optyczne itp a następnie elementy sterujące nimi aż do procesorów i pamięci .... Nie należy więc szukać odwrotnie bo robimy sobie więcej niepotrzebnej pracy...:)
  • #17 5438739
    3804
    Poziom 14  
    Wszystkie sugestie do tej pory były wielce prawdopodobne. Ciekawy jestem rozwiązania, bo mam jeszcze jeden pomysł.
    ICek na płycie klawiatury?
    Tylko nie pytajcie dlaczego.
  • #18 5454422
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Heh tez pomysł żeby rejestr klawiatury padł a co on ma wspólnego do stanu głowicy termicznej ?? nie mam pytań....!!!! opis usterki jest prosty i proste jest rozwiązanie :) procesor nie otrzymuje parametrów o stanie nagrzania głowicy termicznej bo walnięty jest czujnik temperatury lub driver grzałki.... To bardzo częsta usterka w fax'ach na papier termiczny. Oczywiście może być i walnięty sam procesor ale wątpię. Z kolei sam autor postu nic nie pisze czy podmienił głowicę termiczną czy tez nie bo nie wiemy na czym stoimy z ta usterką :) :)
  • #19 5455608
    dorotata
    Poziom 16  
    Autor postu jest w trakcie zasłużonego urlopu. Kiedy skończy, zajmie się tematem, na pewno skorzysta z sugestii kolegów i na pewno odpowie.
    ...tymczasem pozdrawiam - doro
  • #20 5459590
    3804
    Poziom 14  
    cooltygrysek napisał:
    Heh tez pomysł żeby rejestr klawiatury padł a co on ma wspólnego do stanu głowicy termicznej ?? nie mam pytań....!!!! opis usterki jest prosty i proste jest rozwiązanie :) procesor nie otrzymuje parametrów o stanie nagrzania głowicy termicznej bo walnięty jest czujnik temperatury lub driver grzałki.... To bardzo częsta usterka w fax'ach na papier termiczny. Oczywiście może być i walnięty sam procesor ale wątpię. Z kolei sam autor postu nic nie pisze czy podmienił głowicę termiczną czy tez nie bo nie wiemy na czym stoimy z ta usterką :) :)
    No cóż, nie będę się sprzeczał skoro wiesz lepiej, ale w moim odczuciu masz bardzo wąski horyzont. wystarczy pomyśleć szerzej i wszystko jasne. Moja podpowiedź wynika z dużego doświadczenia.... i tyle na temat.
    Pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Problem z faks Panasonic KX-FT37PD polega na ciągłym wyświetlaniu napisu "nagrzewanie" po włączeniu urządzenia, mimo że klawiatura działa i można wykonywać połączenia, jednak brak jest podglądu wybieranych numerów i menu. Wymieniono elektrolity w zasilaczu, a próby resetu i odłączenia baterii na płycie głównej nie przyniosły trwałej poprawy. Sugerowano sprawdzenie mechanizmu napędu oraz wyłącznika pozycji mechanizmu. Najczęstszą przyczyną takiego stanu jest uszkodzony czujnik temperatury głowicy termicznej lub sama głowica termiczna, co jest typową usterką w faksach na papier termiczny. Wymiana głowicy termicznej jest standardową procedurą naprawczą, choć wymaga odpowiedniej wiedzy technicznej. Możliwe są również uszkodzenia pamięci lub elementów na płycie głównej, które powodują brak komunikacji procesora z podzespołami. Instrukcja serwisowa, dostępna w wersji papierowej, zawiera szczegółowe procedury diagnostyczne. Wymiana głowicy z modelu KX-FT35PD jest kompatybilna z KX-FT37PD. Naprawy mechaniczne powinny zaczynać się od elementów wykonawczych, takich jak mechanizmy, napędy i czujniki, a następnie przechodzić do elementów sterujących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA