logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.6i 1992 - Wzrost spalania gazu, podłączenie sterownika lambdy

skorbi 29 Cze 2008 13:37 4355 10
REKLAMA
  • #1 5296493
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam. Posiadam w/w Astrę. Jeżdżę tylko na gazie. Na początku spalanie było rewelacyjne - 6,5 l/100Km.Obecnie spala ok. 10l/100Km. podejrzewam, że przyczyną jest oderwany kabelek od sterownika gazowego( symulatora lambdy).Poszukuję informacji na temat tej instalacji gazowej. Może ktoś z Kolegów posiada podobną instalacę i może podać mi podłączenie przewodów we wtyczce. Sytuację tą pokazuje załączone zdjęcie.Dodam jeszcze ,że jest to Astra kombi, wtrysk jednopunktowy Multec. Pozdrawiam.SKORBI.

Zdjęcie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic743855.html#3821402
  • REKLAMA
  • #2 5296749
    grubass
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Jak to zrobiłeś że paliła ci 6,5 litra gazu?? Moja vectra na tym samym silniku trochę starsza od zawsze bierze 10l na 100km
  • REKLAMA
  • #3 5297201
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Paliła tyle od czasu sprowadzenia jej z Holandii. Nic w niej nie regulowałem.Na początku sam w to nie wierzyłem.Sprawdzałem kilkakrotnie na trasie po ok. 300 Km.Zawsze wychodziło mniej niż 6,5 litra na sto Km.Dotyczy to jazdy spokojnej ( 90-110 Km/h) , latem.W mieście i zimą (zapalałem zawsze na gazie) należy dodać litr lub dwa na sto Km.Ostatnio spalanie wzrosło do ok 10 l /100Km po uszkodzeniu kabla łączącego widoczną na zdjęciu puszkę z elektrozaworem(silnikiem krokowym) dozującego ilość gazu do instalacji.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #4 5315738
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Taka Astra powinna spalać około 11/100 gazu, jeśli tak nie jest świadczy to o tym że spalanie nie jest stechiometryczne a dawka gazu jest bardzo uboga. Takie auto będzie jeździło ale spalanie ubogiej mieszanki skutkuje wydłużonym czasem spalania mieszanki paliwowo powietrznej tj dłuższym przebywaniem płomienia w komorze spalania, a co za tym idzie silniejszym nagrzewaniem zaworów i w konsekwencji wypalaniem gniazd zaworowych. Więc albo silnik spala paliwo albo zawory. Niezależnie od tego, przyczyn wzrostu spalania może być wiele: brudne filtry, słabe paliwo, uszkodzenie sondy lambda, zesztywnienie membran w parowniku (zalewanie gazem), uszkodzony termostat, uszk. czujnik temp, zablokowany silnik krokowy lpg 2 gen., nieprawidłowa regulacja, niskie ciśnienie w ogumieniu, przyblokowane hamulce. Co do oderwanego kabelka, nie możesz przywrócić uszkodzonego połączenia?
  • #5 5316209
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Nie jestem ekspertem w tym temacie,więc trudno wi się ustosunkować do wypowiedzi Kolegi.Spalanie wzroło gwałtownie z chwilą uszkodzenia wspomnianego kabelka .Pękł plastik pod śrubką mocującą moduł do podszybia-moduł zawisł na kabelku , co spowodowało jego urwanie.Nie mogę znalezć opisu ,lub schematu elektrycznego instalacji gazowej zamontowanej w mojej Astrze ( nie wiem nawet jaka ma nazwe i gdzie jej szukać ).Kabelek ten leci do elektrozaworu (silnika krokowego) na początku instalacji gazowej.Można by sprubować podłączyć wtyczkę "na chłopski rozum " np wg. kolorów,ale w przypadku blędu może to doprowadzić do nieodwracalnego zniszczenia modułu.Dziękuję za post i liczę,że w końcu ktoś z Kolegów poda mi kolejność połączenia kilku kolorowych kabelków , lub pomoże w znalezieniu schematu elektrycznego tej instalacji. Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • #6 5316248
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    ciężko jest pomagać w szukaniu schematu nie wiadomo do czego
    jeśli to przewody do silniczka krokowego to możesz je próbować podłaczyć metodą prób i błędów albo rozebrać moduł i "po ścieżce' odnaleźć właściwe pary przewodów
  • #7 5316307
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Jako elektronik jestem przeciwnikiem podłączania czegokolwiek metodą prób i blędów.Moduł jest nierozbieralny.Myślę ,że w końcu odezwie się ktoś,kto ma podobnego opla z taką instalacją gazową i z prawidłowym podłączeniem nie będzie problemów.Dziękuję za post.Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • #8 5316338
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    nic nie uszkodzisz najwyżej nie będzie działać
  • #9 5317226
    benchmarek
    Poziom 22  
    najlepiej byloby wymienic caly silniczek krokowy wtyczki sa ustandartyzowane koszt na allegro to okolo 70pln z wysylka
  • #10 5317889
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Nie wiem ,po co kupować nowy silnik krokowy ,skoro problem podlączenia go do modułu pozostaje nadal otwarty ! .Wtyczka do silnika krokowego jest typowa od Opla . Wtyczka występująca po drugiej stronie jest pokazana na załączonym zdjęciu.Jednak najprostszym dla mnie rozwiązaniem byłby opis kolorów kabelków (lub zdjęcie przedstawiające polączenie ). Liczę ,że ktoś z Kolegów będzie miał w swoim Oplu taką instalacje i poda jak to połączyć.Pozdrawiam.SKORBI
    Załączniki:
    • Opel Astra 1.6i 1992 - Wzrost spalania gazu, podłączenie sterownika lambdy DSCN1222.JPG (996.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 5317911
    benchmarek
    Poziom 22  
    mogłeś zacząć od tego zdjecia temat byłoby wiadomo o co chodzi, niestety w moim oplu wtyk po stronie sterownika jest inny, ja podłaczałem metoda prob i błedów nic sie nie spaliło ani nie uszkodoziło sie poprostu przy zlym podłaczeniu nie działa i tyle ale to ostateczność, może ktoś bedzie miał u siebia taką instalacje

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Astry 1.6i z 1992 roku, wyposażonej w jednopunktowy wtrysk Multec i instalację gazową, zgłasza wzrost spalania gazu z początkowych 6,5 l/100 km do około 10 l/100 km. Przyczyną jest uszkodzony kabel łączący sterownik gazowy (symulator lambdy) z elektrozaworem (silnikiem krokowym) dozującym gaz. Poszukuje schematu elektrycznego lub opisu kolorów przewodów we wtyczce modułu gazowego, aby prawidłowo podłączyć kabel. W dyskusji wskazano, że spalanie na poziomie 6,5 l/100 km jest nietypowo niskie, a wzrost może wynikać z wielu czynników, m.in. uszkodzenia sondy lambda, złej regulacji, zablokowanego silnika krokowego, czy problemów z parownikiem. Próby podłączenia przewodów metodą prób i błędów są ryzykowne, zwłaszcza że moduł jest nierozbieralny. Wtyczka do silnika krokowego jest typowa dla Opla, lecz wtyk po stronie sterownika może się różnić. Propozycją jest wymiana silnika krokowego, jednak problem pozostaje w prawidłowym podłączeniu przewodów. Autor oczekuje pomocy od osób posiadających podobną instalację gazową w Oplu Astra kombi 1.6i z 1992 roku.
REKLAMA